Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikro projekt Dayton PS95-08 - projekt by borys

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikro projekt Dayton PS95-08 - projekt by borys

Witam.

Małe, zwiewne, lekkie i powiewne kolumienki do słuchania na codzień.

Budowa:
    Dayton PS95 pracuje w obudowie o pojemnosci około 3,8L. Zdecydowałem, że jednak będzie to obudowa typu BR, do naszych uszu dociera wówczas solidna dawka niskich tonów. Obudowa wykonana z sklejki brzozowej 12mm + oklejona HDF3mm.
    Port BR - Port bass-reflex HP 900022 wew.35 dł.120mm (bardzo polecam dostroic zestawik ''na ucho'' ).

Filtr (płytka jednego z kolegów do filtru A i B, pasowalo by cewke obrocic o 90 stopni):

Filtr A

Wyrownana (w środkowym zakresie) wersja filtru gra równym, dobrze wypełnionym dźwiekiem w dolnej części pasma, można odnieść jednak wrażenie brakuje nieco ''czaru'' głośnika szerokopasmowego i coś nam podjadło średnicę.

Filtr B

Filtr B dźwięk jest bardziej otwarty i ma zdecydowany charakter. Góry i doliny na charakterystyce częstotliwościowej absolutnie nie drażnią, dodają pewnej przyjemnej dla ucha niedoskonałości. Zestawik gra ''dużym'' jak na takie mikrusy dźwiękiem, bas daje znać o sobie, wokale brzmią z odpowiednim ''wypełnieniem'', absolutnie nie ma mowy o ''pudełkowym'' charakterze dźwięku. Zestaw ma bardzo niską efektywnośc, więc należy do niego ''wpompować'' troche mocy, do lampki 5W w klasie A niestety nie będzie się nadawał.

Pozdrawiam
    Last edited by borys; 13.11.2020, 08:08.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Przeniosłem do projektów
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

A tak się prezentuje drugi zestaw w jaśniejszym fornirze:

https://www.flickr.com/photos/125677...57716232664848
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Bardzo fajny projekt 😊 Nadadzą się jako głośniczki do komputera do grania, powiedzmy w CSa? 😜

Skomentuj

Jak najbardziej :) Mają swój urok także przy oglądaniu filmu też potrafią zaskoczyć.

Skomentuj

Hej. Może i ktoś wyjaśnić czemu w konstrukcji z jednym głośnikiem jest potrzeba stosowania dodatkowych płytek. Rozumiem mniej więcej działanie zwrotnicy ale jak bym całkiem rozumiał to by nie było tego pytania. A jest bo ciekaw jestem co się stanie jak podłączymy bez plytki???
            Dziękuję
            Szukam czegoś do KD.
            Last edited by krzysiek015; 29.11.2020, 13:42.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzysiek015 Zobacz posta
              Hej. Może i ktoś wyjaśnić czemu w konstrukcji z jednym głośnikiem jest potrzeba stosowania dodatkowych płytek. Rozumiem mniej więcej działanie zwrotnicy ale jak bym całkiem rozumiał to by nie było tego pytania. A jest bo ciekaw jestem co się stanie jak podłączymy bez plytki???
              Dziękuję
              Szukam czegoś do KD.
              To jest filtr aby "utemperować" wysokie tony. Przeanalizujesz obrazki filtrów to zauważysz co to daje.

Już chciałem w poprzednim tygodniu napisać.
              Bardzo dobrze, że stworzyliście te maluszki i dwie wersje filtru.
              Akurat filtru brakowało bo bez niego rani uszy. Nawet fornir do nich czeka taki sam :lol:

U siebie zastosowałem filtr wersji B (z powodu prostej i tańszej konstrukcji) i potwierdzam, że górka na wysokich nawet przy dużych mocach nie rzuca się w uszy. Bardzo przyjemne granie z dość dużą ilością detali i basu też jest wystarczająco choć nie schodzi nisko.

Pytanie do Borysa:
              Czy próbowałeś tego maluszka w OZ?
              Last edited by Mzamar; 29.11.2020, 18:45.

Skomentuj

Nawet jeśli nie potrzeba temperować wysokich tonów (ja tego nie robiłem) to i tak trzeba skompensować baffle step, bo inaczej basu nie ma i mamy pudełkowe granie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                  Pytanie do Borysa:
                  Czy próbowałeś tego maluszka w OZ?
                  Tak, próbował. Brakuje dołu w zamkniętej obudowie.

Skomentuj

Czy kolumienki są wytłumione? Jeśli tak to jakim materiałem.

Skomentuj

U siebie gram bez wytłumienia. Muszę w tygodniu zobaczyć z watoliną.

Skomentuj

Druga wersja zwrotnicy do testów :) Przy okazji - polecam każdemu sprawdzenie jak grają monitorki bez zwrotnicy czyli głośnik na "sztywno" podpięty do wzmacniacza :) jest naprawdę ciekawie :)

PCB z pierwszego postu obsługuje obie wersje zwrotnicy. W przypadku wersji "B" czyli ta co teraz przedstawiam należy wykonać zworkę (widoczna na spodzie pcb obok złącza "SPK+".

oraz porównanie obu wersji zwrotnicy:

Skomentuj

O żesz Panie...chyba idealny zestaw do telewizjora do sypialni. Ustawić w "nogach łóżka" kilka watsów styknie

Skomentuj

Witam.
                            Mam kilka pytań do tego projektu.
                            1. Czy mogę zaokrąglić lub zfazowac przednie pionowe krawędzie?
                            2. Czy jest sens wykonać tunel z 2 połączonych lustrzanie tuneli, aby zachować profilowanie wlotów?
                            3. Jaka jest średnica otworów montażowych i średnica wpustów na łebki śrub (tych danych nie ma w opisie, a chciałbym zamówić też śruby).
                            4. Czy głośnik przykręcić wkrętami do drewna, czy stosować jakieś gniazda metalowe, czy nakretki pazurkowe i wkręty do metalu?
                            5. Czy jest gdzieś opis oklejania hdf 3mm, nie znalazłem.
                            6. Czy przewody lutować do styków głośnika, czy stosować konektory?
                            Z góry dziękuję za podpowiedzi.
                            Roman

Skomentuj

Ad. 1. Tak Ad. 2. Można, ale to raczej przerost formy nad treścią.
                              ad. 3. Powinno byc w datasheet głośnika. Jak nie ma to celowałbym w M4. Większe mogą sie nie zmieścic w takim małym głośniku.
                              Ad. 4. Nakrętki pazurkowe i mufy są lepsze, ale to małe głośniki i jak nie zamierzasz ich zbyt czesto odkręcać, to wystarczą same wkręty. Ja nie miałem problemu z wkrętami nawet po wykręcaniu z 10 razy, ale w sklejce, a mdf chyba gorzej to znosi.
                              Ad. 5. Przyklejasz hdf wielkości danej ściany tam, gdzie masz łączenia, czyli przy tych formatkach przód/tył i gora/dół. Ma to niwelować klawiszowanie, które może się pojawić, jeśli nie łączy się na 45 stopni. Mam kolumny jakieś 4 lata i żadnych oznak klawiszowania, pomimo nieoklejania hdf. Nie jest to więc konieczne, ale wskazane - dużo tu zależy od wilgotności materiału i tego gdzie potem będą kolumny stać.
                              Ad. 6 Wedle uznania

Skomentuj

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. O rozmiar wkrętów pytałem bo w datasheet nie ma tych danych, chyba kupię m4 z łbem 6,8 mm. Obudowa będzie że sklejki, a głośników raczej nie będę później ruszał, więc dam wkręty do drewna. Obudowę okleję, zwiększę sztywność. Pozdrawiam

Skomentuj

ja swoje przykręcałem wkrętami 4x16 łeb imbus z blackdotaudio.eu.
                                  Świetne kolumienki doskonale grają , czym zamierzasz to napedzać ? Ja to napędzam zlutowanym kitem wzmaka J.L. Hood 1969 o mocy 10w przez odbiornik bluetooth audio z Tidal HiFi , super moim zdaniem to gra wręcz niewiarygodnie jak na takie maluchy.
                                  PZDR
                                  Last edited by ttoip; 23.03.2022, 17:52.

Skomentuj

Też wszystko kupię w tym sklepie. Mają komplet, głośniki, części do filtru, tunel, terminal itd. Na razie podłączę do obecnego wzmacniacza (klon jakiegoś Nada). Docelowo robię klon Sugdena A21. Spróbuję też na Uniampie.

Skomentuj

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
                                      3. Jaka jest średnica otworów montażowych i średnica wpustów na łebki śrub (tych danych nie ma w opisie, a chciałbym zamówić też śruby).
                                      M4 i średnica łba do 7mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip Zobacz posta
                                        ja swoje przykręcałem wkrętami 4x16 łeb imbus z blackdotaudio.eu.
                                        Świetne kolumienki doskonale grają , czym zamierzasz to napedzać ? Ja to napędzam zlutowanym kitem wzmaka J.L. Hood 1969 o mocy 10w przez odbiornik bluetooth audio z Tidal HiFi , super moim zdaniem to gra wręcz niewiarygodnie jak na takie maluchy.
                                        PZDR
                                        Gdzie relacja z budowy ? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X