Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 2x W.18.200.8.MCX_v2 + T.10.150.8.MSX By Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Na wstępie zaznaczę że lubię naprawdę głośno słuchać ulubionych utworów. Po spaleniu w ciągu 1.5 roku dwuch kompletów tweeterów (pierwszy przez błędne złożenie zwrotnicy ) teraz wysiadł drugi zestaw przy testowaniu nowego wzmacniacza Harman Kardon HK970 i w okolicach mocy maksymalnej spalił się drugi komplet, mam pytanie czy zmiana tweetów na
    https://stx.pl/t-10-200-8-msx.html coś da? Parametry mają takie same tylko moc podniesioną do 200W, więc wnioskuje że cewki nawijane są grubszym drutem. Czy to dobra droga czy lepiej szukać wytrzymalszych wysokotonowych i przeprojektować zwrotnicę? Lub wstawić tą wersję 200W i przyciąć je rezystorem 2.5 Ohm zamiast 2.2 bo nie chciałbym ich za chwilę znów wymieniać a nie raz kusi żeby podkręcić gałkę potencjometru na 0dB
    Last edited by Patryk201; 10.12.2024, 07:35.

Skomentuj

Zamiast mocniejszych tweeterów lepiej kupić mocniejszy wzmacniacz. Wbrew pozorom w ten sposób trudniej będzie go przesterować i jest większa szansa, że usłyszysz najpierw przesterowanie wooferów.
      W zależności od wzmacniacza, przy przesterowaniu większość z nich generuje harmoniczne, które sięgają daleko w ultradźwięki. Tego nie słychać, a moc wydzielana na tweeterze gwałtownie rośnie.

Skomentuj

zgadzam sie z przedmowca

zdecydowana wiekszosc przypadkow palenia glosnikow, to wina przesterowanego wzmacniacza
        a jak jeszcze dodasz podbite wysokie tony, wlaczony kontur...

Skomentuj

Rzeczywiście obie pary spaliły się przy słuchaniu muzyki z TV na jego kiepskiej jakości DAC-u wbudowanym w telewizor, co prawda bez podbicia wysokich ale wydaje mi się że tu trzeba doszukiwać się problemu ponieważ przy słuchaniu muzyki z CD mogę podkręcić gałkę na +2-3 dB i wysokie się nie paliły. Co myślicie o DAC zintegrowanym z CD w modelu Harman Kardon HD970? Pasował by mi do wzmacniacza i napewno zewnętrzny DAC, chodź wbudowany w odtwarzacz CD, będzie nieporównywalnie lepszy od tego z TV. Ogólnie wydaje mi się że ten wzmacniacz ma zapas mocy ponieważ jego skala kończy się na +10. dB ale nie odważyłem się go podkręcić do więcej niż +3

Skomentuj

Patryk, musisz koniecznie obejrzeć ten film: https://www.youtube.com/watch?v=NUWfrXj1lYQ
            Skala w Twoim wzmacniaczu i każdym innym, który nie jest skalibrowany ze źródłem i obciążeniem, ma charakter wyłącznie poglądowy. Tzn. raczej służy do pokazywania wartości względnej o ile głośniej lub ciszej słuchałem przed chwilą, a nie to jaki % mocy oddaje wzmacniacz. Może trudno to zrozumieć początkującym, ale tak jest,

Skomentuj

Dziękuję, rzeczywiście bardzo pouczający materiał. Po obejrzeniu go utwierdzam się w przekonaniu że problem jednak leży po stronie TV, który podaje wyższe napięcie wejściowe do wzmacniacza ( wyraźnie słychać że poziomy głośności z TV są jakby podbite względem głośności z odtwarzacza CD), swoją drogą sygnał jest kiepskiej jakości w porównaniu z tym z CD. Muszę poprostu wyczuć granicę kiedy wzmacniacz zaczyna być przesterowany by nie uszkodzić kolejnej pary wysokotonówek. Dziękuję za wyjaśnienie tematu.

Skomentuj

W trakcie. Przy okazji mam pytanie zarobiłem już zwrotnicę podłączyłem wszystko gra ale jest pytanie zmierzyłem na wyjściu kolumny nie ma 4 ohm. Czy wszystko ok?
                Załączone pliki

Skomentuj

zdjecia dodajesz poprzez forumowy uploader (czerwony napisz pod okienkiem odpowiedzi)

to co zmierzyles miernikiem to REzystancja
                  a Znamionowa Impedancja, to wartosc umowna. zazwyczaj jest wyzsza

Skomentuj

Dawno nie zaglądałem ale żeby nie być gołosłownym - poniżej wklejam zdjęcia z realizacji - idzie mozolnie bo ciągle brak czasu ale coś już widać, oklejone będą fornirem dębowym a na froncie maskownica z pleksi 3mm

Ps. Czy ktoś z was ma może jakiś zgrabne zdjęcie zwrotnicy?

Skomentuj

post #38

Skomentuj

Pawle, te płytki trawione są czy poprostu połączenia z drugiej strony?

Skomentuj

frezowane/nacinane nozykiem
                          szybciej niz trawienie

Skomentuj

Czaruję...
                          X