Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN 188/05 w układzie MTM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN 188/05 w układzie MTM

Witam, pokarze wam kolumienki które zacząłem robić prawie trzy lata temu i jakoś nie mogę ich skończyć. Kolumnami pochwalił mi się kiedyś JacekN i postanowiłem też coś zrobić samemu. Że nie potrafiłem wymyślić nic oryginalnego postanowiłem zrobić podobne kolumny do jego. Oczywiście JacekN pomagał mi, to on liczył litraż i wszystkie inne rzeczy jestem teraz na etapie szpachlowania. Foty są roboine sony Ericssonem k700i więc przepraszam za jakość tylko takie mi ocalały z tamtego okresu.
    Wszystko było docinane na zwykłej trajzedze, a płytę zdobyłem ze starych komunistycznych mebli, tylko pierścienie są z MDFu. Wcześniej wspomniana trajzega nie pozwoliła na dokładne docięcie płyt więc po skręceniu wkrętami sklejeniem wikolem zalałem wszystkie łączenia żywicą epoksydową. Na początku szpachlowałem szpachlą do drzewa, później musiałem wszystko zrywać i od nowa szpachluje samochodową, pierwszą warstwę zdobiłem z włóknem szklanym. Przód będzie malowany lakierem w kolorze srebrnym, a dokładniej na podobieństwo dzisiejszych telewizorów, tylko środkowa część na dole do głośnika będzie fornirowana.
    Jak widzicie tą konstrukcje?? Co byście zmienili a co wam sie podoba?? Wiem że nie są to najwyższej klasy przetworniki, jednak myślę że mi wystarczą przez cały czas słucham muzyki na zwykłych głośnikach komputerowych więc różnica będzie piorunująca!!

Oczywiście był już odsłuch jak widać na ostatniej fotce nie wytłumionej kolumny, z samochodową zwrotnicą, nie zestrojonym bas refleksem. fajnie mruczy:) było to u JackaN bo ja nie mam jeszcze wzmacniacza.

Zamieszczone przez VooDoo
    trajzedze
    Tak to się nazywa? Ja zawsze myślałem że "KRAJZEGA".

Konstrukcja ciekawa Fajne założenia.
    Napisz coś o paczka pojemność stojenie itd.

Powodzenie w kończeniu oby nie kolejne 3 lata :mrgreen:

Skomentuj

Stołowa pilarka tarczowa (krajzega (nazwa używana głównie w centralnej Polsce), trajzega (głównie w woj. łódzkim oraz świętokrzyskim), cyrkularka, curkulatka, piła do drewna, piła budowlana) - maszyna służąca do cięcia drewna, rzadziej betonu, glazury, aluminium przy pomocy piły mającej kształt okrągłej tarczy zębatej.
      z wikipedii :mrgreen:

Skomentuj

W temacie napisałem ARN 188/04 :oops: , a to:
        2X ARN 188/05/08 + ARV-104-03-4
        Buda 38,4l brutto, jedno wzmocnienie zaraz pod głośnikami + dwa magnesy od ARNów myślę że jest jakieś 37litrów.
        Co do strojenia to już nie pamiętam jak to ma być ale myślę ok 36Hz
        Jak w wikipedii jest napisane że w Świętokrzyskim stołowa pilarka tarczowa to trajzega to i ja tak pisze,w końcu jestem z Kielc. :mrgreen:
        Założeniem przy projektowaniu były:
        Niższe, węższe i płytsze niż kolumny JackaN, zarazem skromniejsze. Zrezygnowałem z górnego ścięcia przedniej ściany. Trochę żałuje że tak to ma wyglądać ponieważ szpachlowanie jest bardzo pracochłonne. Przód to sama szpachla już mi poszło przeszło 1,5kg szpachli samochodowej :cry:
        Muzyka która będzie odtwarzana na tym sprzęcie to w 80% Prodigy.

[ Komentarz dodany przez: Quester: 2009-02-14, 15:34 ]
        Temat poprawiłem.

Skomentuj

Wiedz że w końcu wrzuciłeś owoc twojej 3 letniej pracy :grin: a ja cały czas powtarzam weź je w końcu skończ :lol: bo ile można robić kolumny jak już masz wszystko kupione.
          Z wyglądu bardzo mi się podobają powiedział bym bardziej niż moje gdyż mają idealne proporcje i te pierścienie w układzie MTM wyglądają dużo fajniej :grin:
          A co do grania to mimo że małe to potrafią zatrząść domem ( grały u mnie z 2 tyg.) a że ty masz większy pokój to powinno być jeszcze fajniej.

Skomentuj

Dzisiaj posiedziałem ze trzy godziny przy kolumnach i wygląda to tak samo jak wcześniej!! Nie zna ktoś jakiegoś lakiernika samochodowego z okolic Kielc który jest bezrobotny?? Szlag mnie trafia przy tym szpachlowaniu!! A wcale nie widać jakich kol wiek postępów!! :sad:

Znalazłem fornir który załatwiłem sobie ok. 3 lat temu i zastanawiam się czy jest sens go użyć czy kupić okleinę modyfikowaną. Nie wygląda on najlepiej trzeba by włożyć w niego trochę pracy.

Kolega od którego go brałem oklejał nim kolumny i wyszło naprawdę prze kozacko. Nie zmieniał koloru bo chciał żeby do mebli pasował lakierował tylko bezbarwnym, ale wyglądało jak by były zrobione z jednej bryły drzewa! Najmniejszego łączenia nie było widać. Oczywiście były te kolumny za szerokie i brakowało im frezów jak dla mnie. :razz:

Czym wy przyklejacie fornir i jak?? Pamiętam że ten mój ziomek rozcieńczył butapren jakimś rozpuszczalnikiem że był bardzo płynny. Pomalował 3X fornir jak i kolumny, jak już trzecia warstwa tego butaprenu była prawie sucha (30-45min) dokładał jedno do drugiego. W momencie zetknięcia już nie było opcji żeby coś poprawiać, całość obstukiwał gumowym młotkiem. Fornir przed przyklejaniem czymś zakonserwował żeby nie pił kleju bo mógłby przesiąknąć i zmienić kolor na żółty.

Skomentuj

Kleimy Patex Moment w wiekoszosci i sprawdza sie doskonale. calą instrukcje klejenia masz na puszce.

Skomentuj

A ja się wtrącę do tematu. Czy do tego do tego ARN188 jest zwrotnica żeby zastosować inną wyskotnówkę ???

Skomentuj

Lepsza wysokotonówka była by chyba nawet wskazana, Vifa albo sc10n poszukaj powinno być pare gotowców. ARN-188 zasługuje na lepszy wysoki niż ARV-104!!

Skomentuj

Tu na forum nic nie nalazłem do tego ARN188 postaram się jeszcze poszukać. A możecie cos napisać na temat strojenia jakich rozmiarów ma być rura BR i czy ten litraż jest odpowiedni.???

[ Dodano: 2009-02-16, 18:06 ]
                    Coś takiego znalazłem ale niewiem czy to jest dobre czy nie:-)
                    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...2aff2f34d2f0bf

Skomentuj

Witam! Prace z moimi konstrukcjami posuwają się bardzo żmudnie do przodu, ważne że mam zapał i przy nich coś kombinuje. Chciałem się zapytać o wzmacniacz którym będę je napędzał, zacząłbym już obserwować aukcje i czekać na jakąś okazje. Ale sam nie wiem co mam kupić. Chce żeby ten wzmacniacz:
                      - po zamknięciu budzika nie spalił ich, boję się mieć mocny wzmacniacz bo będzie mnie korciło żeby jeszcze bardziej pogłośnić zwłaszcza przy niskich częstotliwościach i mogę kiedyś przesadzić. Jednocześnie chce aby wzmacniacz panował nad głośnikami i miał nad nimi pełną kontrolę.
                      Zamieszczone przez JacekN
                      Przyszedł kumpel i podobało mu się jak się fajnie ruszają moje ARN-y to ja mu powiedziałem zaraz pokarzę ci jak się ruszają i włączyłem WinISD otworzyłem projekt z moimi ARN-ami włączyłem Signal generator sterowanie kursorem i ustawiłem częstotliwość gdzieś na 12Hz wzmacniacz rozkręciłem na 4/5 mocy i w tedy to dopiero latały szkoda tylko że tak krótko bo po chwili zamilkły i zaśmierdziały
                      To byłem ja :twisted:

- Nie chce przepłacać za wzmacniacz, przetworniki są ze średniej półki i chce żeby wzmacniacz był ich wart. Zarazem nie chce tracić na jakości dźwięku przez wzmacniacz.
                      - w przyszłości planuje dorobienie na ARNach 155 i ARVkach dwóch satelit, centralki i suba więc chciałbym aby ten wzmacniacz miał wejście bym mógł do niego podłączyć wzmacniacz 5,1 i pozwolić mu napędzać dalej te podłogówki.

Co radzili byście mi kupić, albo co kupili byście na moim miejscu!? Mile widziane konkretne modele poszczególnych firm.
                      Dziękuje za każdą sugestie i rade!

Skomentuj

Witam (sorry za moj polski jenzyk, jestem z Ukrainy) pytanie do VooDoo jaki jest sriedn'otonovic na ostatniej fotce (ARP-150-00) i jaka czenstontlivosc rozdielenia na nizkih i vysokih. Mam takze projekt z tym sriedniotonovcem Thankyou

Skomentuj

Zamieszczone przez kukuruku
                          Witam (sorry za moj polski jenzyk, jestem z Ukrainy) pytanie do VooDoo jaki jest sriedn'otonovic na ostatniej fotce (ARP-150-00) i jaka czenstontlivosc rozdielenia na nizkih i vysokih. Mam takze projekt z tym sriedniotonovcem Thankyou
                          ARP 150-00 8ohm 520/5400 Hz i tłumieniu 12/6/12/6 dB/okt dodatkowo jest w niej zastosowany tłumik -4db na średniaka.

Konstrukcja ta jest JackaN i mam nadzieje że nie obrazi się że rozpowszechniam link do tej strony
                          http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...405382&start=0

Skomentuj

DIAKUJU. ROBIE MIKROFON BADAVCHYJ , ZA DVA TYGODNIA POVIE CO TO ZA SHTUKA

Skomentuj

Czaruję...
                            X