Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tonsil 16/50/6 + visaton sc10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No wlasnie nie Cos kiedys czytalem o tym strojeniu BR, ale widocznie mi sie pokrecilo Zrobilem br 5,5mm x 16mm w 17 litrach. Dalem sporo wytlumienia (na kazdej sciance, ale nie zbyt grubo 1-1,5 cm) nie wiem czy dobrze, nie mam sily juz dzisaj z tym kombinowac.

Skomentuj

55mmx160mm powinno być OK. Ja mam 44mmx110mm, ale będę odrobinkę skracał. Ja mam wytłumienie na tylnej i góra dół - resztę wyjąłem. W tym tygodniu będę kończył fornirowanie to zrobię pomiar na starych zwrotach i visatonie i ci wyślę.

Skomentuj

Dziwne... Nie wiem czy to dlatego ze moze glosniki niewygrzane (oj, grzeje je teraz ostro, zadania z rachunkowosci poszly w odstawke ), czy moze za duzo tego wytlumienia, ale... najlepszy bas jest przy tunelu dlugosci 55mmx80mm... Hmmm? Teraz naprawde dobrze gra, wczesniej z dluzszym BR nie bylo prawie wcale basu...

Wbrew pozorom te tonsile potrafia zejsc, ogladalem z bratem koncowa bitwe z najwnowszego rambo (w dobrej jakosci), to co jego komentarzem bylo tylko "o ja, ja pier...". Seria z polcalowki brzmiala wspaniale, wystrzal z barreta po prostu lecial od glosnika do laptopa, ogien swistal pieknie, a wybuch granatu wgniatal w kanape Nie powiem bo dosyc duzy poziom glosnosci byl, ale na bas nie ma co narzekac.

W porowniu do tych kopp w zamknietej jest troszke bardziej rozmyty, czy ladniejszsy? chyba tak..

[ Dodano: 2009-03-30, 22:04 ]
        W pokoju obok gra "Karamba", a ja tutaj czuje beaty Ciekawe co by sie dzialo na zestawie ktory poczatkowo planowalem zrobic (2xARN +PJ).

[ Dodano: 2009-03-30, 22:04 ]
        Aha, te glosniki powinny BYC W FAZIE. Testowalem z faza i antyfaza i i to pierwsze rozwiazanie jest lepsze, dzwiek wyrazniejszy, wokal nie stlumiony...

[ Dodano: 2009-03-30, 22:08 ]
        Fotki:

Te tonsile dominuja nad visatonami, 15/40 (te ze siestow), sa ladniejsze, ale coz.. Niedlugio je wykanczam (czas najwyzszy).

[ Dodano: 2009-03-31, 19:26 ]
        zmienilem

[ Dodano: 2009-03-31, 19:29 ]
        ja juz sam nie wiem, dzisiaj kolejny dzien odsluchu oraz zmian i teraz mi sie wydaje ze glosniki graja lepiej jak sa w przeciwfazie (jak byly w fazie to bas byl strasznie meczacy, moze do filmow by sie lepiej nadawal, ale do muzyki lepszy jest lagodniejszy). I wrocilem do dlugosci BR 16mm.

Zmniejszylem tez troche komore (16 litrow), pokombinuje jescze z wytlumieniem.

[ Dodano: 2009-03-31, 19:30 ]
        Co do fazy i antyfazy, potwierdzam to co napisalem wczesniej
        dzwiek wyrazniejszy, wokal nie stlumiony
        , ale jak sa w przeciwfazie to wokal jest cieplejszy, milej sie tego slucha...

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
          ja juz sam nie wiem, dzisiaj kolejny dzien odsluchu oraz zmian i teraz mi sie wydaje ze glosniki graja lepiej jak sa w przeciwfazie (jak byly w fazie to bas byl strasznie meczacy, moze do filmow by sie lepiej nadawal, ale do muzyki lepszy jest lagodniejszy).
          Podlaczasz kolumny w odwrotnej fazie :)? Wymysliles.. w sumie z jednego glosnika leci ci co innego niz z drugiego mozna powiedziec ; )

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            Podlaczasz kolumny w odwrotnej fazie
            raczej wysokotonowce...

Skomentuj

nom, wysokotonowce.

Skomentuj

ja juz sam nie wiem, dzisiaj kolejny dzien odsluchu oraz zmian i teraz mi sie wydaje ze glosniki graja lepiej jak sa w przeciwfazie (jak byly w fazie to bas byl strasznie meczacy, moze do filmow by sie lepiej nadawal, ale do muzyki lepszy jest lagodniejszy). I wrocilem do dlugosci BR 16mm.

Zmniejszylem tez troche komore (16 litrow), pokombinuje jescze z wytlumieniem.

[ Dodano: 2009-03-31, 19:30 ]
                Co do fazy i antyfazy, potwierdzam to co napisalem wczesniej
                dzwiek wyrazniejszy, wokal nie stlumiony
                , ale jak sa w przeciwfazie to wokal jest cieplejszy, milej sie tego slucha...
                Proponuję posłuchać na jakimś dobrze zrealizowanym nagraniu instrumentalnym np. gitara akustyczna i jak nie masz to pożycz dobry transport.
                W/g mnie w "fazie" to wychodzi w przeciwfazie i wysokie średnie są cofnięte. Nie którym to się może podobać np. zwolennikom loudness (konturu). Dlatego bas i wysokie dominują. Ja zrobię pomiar jak mikrofon panasonica do mnie dotrze. Próbowałem na wkładce Tonsila, ale ma za małe wzmocnienie, muszę zrobić wzmacniacz.

Ten mocny bas był wynikiem zbyt krótkiego portu i wysoko strojony powodował mocne podbicia wysokiego basu. Nie kombinuj z jednoczesną zmianą pojemności i długością portu. Jeżeli masz 2 szt minijack i trochę przewodu i 3 szt rezystorów (możesz wziąć ze zwrotnicy) to zmierz ten BR w SW.

Skomentuj

nom, wysokotonowce.
                  Tak zakreciles ze
                  ja juz sam nie wiem, dzisiaj kolejny dzien odsluchu oraz zmian i teraz mi sie wydaje ze glosniki graja lepiej jak sa w przeciwfazie (jak byly w fazie to bas byl strasznie meczacy, moze do filmow by sie lepiej nadawal, ale do muzyki lepszy jest lagodniejszy).
                  To niech jeszcze ktos powie dlaczego zmiana fazy wysokotonowcow mialaby wplynac na bas :P

Skomentuj

Ja już wymieniłem visatony na vifki i jestem zadowolony. Jeszcze tylko dopracuje zwrotnicę i będzie git.

[ Dodano: 2009-04-02, 22:27 ]
                    Zamieszczone przez n_omyzs
                    nom, wysokotonowce.
                    Tak zakreciles ze
                    To niech jeszcze ktos powie dlaczego zmiana fazy wysokotonowcow mialaby wplynac na bas :P
                    Można na korektorze podnieść bas i wysokie, lub można tłumić średnie i zgłośnić :-)
                    Ale gęsty bas był wynikiem zbyt krótkiej rury pewnie liczone w winisd :-))

Skomentuj

Wtedy zmienilem podlaczenie przy niskotonowcach, nie wiem czy to dlatego, czy moze wtedy jescze kombinowalem z rurka, ale probowalem duzo roznych konfiguracji i uznalem ze najlepsza jest oparta na twojej poradzie:
                      Popki: Jeżeli robiłeś zwrotę w/g projektu Pawła S. to tam jest błąd w podłączeniu tweetera - powinno być odwrotnie - a tak jest zwarcie akustyczne i dziura w środku. Ja dodatkowo odwinąłem cewki na 1.2mH i odzyskało trochę średnicy, bo w/g mnie filtry były za bardzo rozsunięte.
                      Da sie jescze wyczuc w niektorych piosenkach ze srednica jest lekko stlumiona, ale nie jest to jakas wielka wada, bo w zamian instrumenty sa pieknie prezentowane. Moze odwine jescze troche zwojow, ale boje sie przesadzic (tamte juz odciete )

basu miejscami brakuje, a czasami jest bardzo ladny (mily dla ucha :d ). Cieszy mnie to ze zestaw gra ladnie na ustawieniu eq na "flat", jedyne co to podbicie basow jest wlaczone.

Na tych kolumnach najlepiej brzmia takie spokojne utwor, np "de mono - bo dzis juz nie ma nas", "budka suflera", "bajm- nie odnajdzie nas ta sama chwila". W tej ostatniej pierwsza zwrotka brzmi po prostu super. W innych utworach czuc ze gitara gra lekko, a dzwiek jest szczegolowy. Oczywiscie sa i takie ktore lepiej brzmialy na tym Koppa DK 65, ale coz, moze wina slabej jakosc nagrania, moze ja zrobilem cos nie tak..

I jescze jedno, gdy odkrecilem glosniej budke suflera, i zszedlem na dol do kuchni (drzwi byly otwarte) to i tak bylo slychac ze zestaw ladnie gra. Wszystkie inne "grajki" co mam w domu brzmia tak samo gdy wyjdziemy z pokoju, a te kolumny nie stracily na brzmieniu. Musze kupic lepszy wzmiacniacz (jak przyplynia jakies fundusze), bo czuje ze kolumny rozkrecaja sie dopiero przy wyzszym poziome glosnoscii, imho - brak mocy.

Jutro skrecam i szpachluje, finisz zapowiada sie na weekend. Od razu mowie ze opis gotowych bedzie obszerny

[ Dodano: 2009-04-04, 16:01 ]
                      http://img25.imageshack.us/my.php?image=kolumna.jpg

i co ta okleina taka zla?:P jakos sobie poradzilem z tymi zeszlifowanymi kantami :mrgreen: na wieczor biore sie za druga

[ Dodano: 2009-04-04, 16:04 ]

Skomentuj

Czaruję...
                      X