Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na Dayton RSS315HF-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na Dayton RSS315HF-4

Witam

Mam zamiar zbudować subwoofer na głośniku Dayton RSS315HF-4. Poczytałem trochę i znalazłem same dobre opinie na temat tych głośników.

Pracę nad obudową już ruszyły.
    Wymiary obudowy: 400x450x536, zamknięta, z płyty wiórowej 18mm, front podwójny, wzmocnienia wewnętrzne i oddzielna komora na wzmacniacz.
    Objętość dla głośnika to ok. 55l.

Sub ma grać w pokoju 20m2 i zastąpi Vifę Sense VS6,5W.

Wytłumienie - myślę że wata bawełniana wystarczy, wzmacniacz - panel od Irka lub Matronix.

Będzie to mój pierwszy poważny projekt DIY, więc proszę o dobre rady :mrgreen:

Pozdrawiam

o matronix zapomnij a wzmacniacz przydał by sie 450 watt taki ma robić Irek podobno

Skomentuj

będzie problem lub wątpliwość to będą porady

[ Dodano: 2009-04-15, 12:30 ]
      Matronix to przecież nie jest jakiś shit, panel Irka buduj jak masz jakies pojęcie o elektronice.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
        Matronix to przecież nie jest jakiś shit
        No z tym się nie zawsze można zgodzić... Ostatnio sporo brzydkich opinii czytałem o Matronixie :razz: Maxi też go ma z tego co wiem i też nie jest zadowolony...

Skomentuj

Więc pozostał panel Irka- SUB300.
          Sam robić nie będę, wysłałem już zapytanie i czekam na odpowiedź.

Co do wytłumienia- wata może być czy dodatkowo ścianki wzmocnić matami bitumicznymi?

Skomentuj

Zamieszczone przez krych83
            czy dodatkowo ścianki wzmocnić matami bitumicznymi?
            Widzę, że dałeś dużą ilość wzmocnień, więc mata nie jest konieczna, ale z matą, będzie już prawie hi end :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
              krych83 napisał/a
              czy dodatkowo ścianki wzmocnić matami bitumicznymi?
              Widzę, że dałeś dużą ilość wzmocnień, więc mata nie jest konieczna, ale z matą, będzie już prawie hi end
              Czy ja wiem? W zamkniętej budzie taki głośnik musi mieć arcy sztywny domek.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                Czy ja wiem? W zamkniętej budzie taki głośnik musi mieć arcy sztywny domek.
                Przecież w b-r występują większe zmiany ciśnienia niż w closed :)

Skomentuj

Shiver masz rację ale sztywność "domku" bedzie tyczyć przedewszytkim wytrzymałości, a jeżeli skrzynka bedzie dupnie zrobiona to cisnienie bedzie bokiem uciekac, i gowno nie closed wtedy :wink: Ogolnie moża sobie pozwolić nawet na podwójne scianki w takim przypadku gdyż obudowa za duża nie bedzię, ale konstruktor zrobi jak uważa :wink:

[ Dodano: 2009-04-15, 17:20 ]
                  No i dopowiem jeszcze ze w CL chodzi o to zeby jak najlepiej odseparować dolną cześć glosnika od górnej czy jak kto woli przednią od tylnej :razz: Wiec grube scianki sa wskazane, ale to tylko moja opinia...

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi.
                    Subwoofer okleję jeszcze płytami HDF- ze szczelnością problemów powinno nie być, a i sztywność się zwiększy. Z matami będę eksperymentował już po skończeniu suba.

Skomentuj

krych83 a jakie HDF zamierzasz użyć?? Maty APP to bzdura jeśli o nich mowisz, one redukuja tylko wstrząsy, chyba ze uzyjesz APP+FILC, ale radził bym wełne owczą nabyć, ze dwie paczki albo kupic w jusku poduszki :wink: Ogolnie poczekaj az głośnik wygrzejesz i wtedy baw sie wytłumieniem, no i pamietaj ze musisz dac chwilke jezeli wyjmiesz wytlumienia troche, ono tez musi sie ułożyc i "nabrac mocy" bo odrazu to malo co słyszalne może być :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez krych83
                        Z matami będę eksperymentował już po skończeniu suba.
                        skoro robisz juz tak potezny sub, to nie zbawi Cie dolozenie i wsatwienie mat ja bym wstawil od razu, latwiej bedzie przy otwartym subie wszystko wykleic

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
                          Shiver masz rację ale sztywność "domku" bedzie tyczyć przedewszytkim wytrzymałości, a jeżeli skrzynka bedzie dupnie zrobiona to cisnienie bedzie bokiem uciekac, i gowno nie closed wtedy :wink: Ogolnie moża sobie pozwolić nawet na podwójne scianki w takim przypadku gdyż obudowa za duża nie bedzię, ale konstruktor zrobi jak uważa :wink:
                          Eeeee gdzie ci tam cisnienie bedzie bokiem uciekac :> ?

Skomentuj

audio-technic, biorąc pod uwagę zdjęcia to akurat sztywność będzie najmniejszym problemem tej konstrukcji...a maty app w tym wypadku dodadzą tylko ekskluzywności (no i podniosą cenę), a na odsłuch w 100% nie wpłyną.

Skomentuj

n_omyzs, bokiem bokiem :razz: Jeżeli źle sie poklei itd to bedzie nie CLOSED a WYLOSED :razz:
                              Shiver też uwazam ze maty app to bzdura w tym przypadku, ale jeżeli ktoś juz ma to fajnie dać bo po co maja sie kurzyć, no i ta ekstrawagancja i eksluzywność :mrgreen:

Skomentuj

No chyba nikt nie bierze pod uwage ze ktos zrobi konstrukcje nieszczelna na laczeniach :P

Skomentuj

Zamieszczone przez audio-technik
                                  krych83 a jakie HDF zamierzasz użyć?? Maty APP to bzdura jeśli o nich mowisz, one redukuja tylko wstrząsy, chyba ze uzyjesz APP+FILC, ale radził bym wełne owczą nabyć, ze dwie paczki albo kupic w jusku poduszki :wink: :wink:
                                  HDF 3mm surowa na wszystkie ścianki.

Mat jeszcze nie mam, więc je sobie odpuszczę. Poszukam za tej wełny owczej - wie ktoś gdzie można ją tanio dostać?

Skomentuj

krych83, każdy sklep internetowy z głośnikami itd ewentualnie na allegro, no jeszcze możesz znaleźć jakieś pastwisko z owcami i ogolić jakaś, u mnie jest takie ale nie chcą sprzedawać małych ilości, to trudno. Wełna bedzie najlepsza, potem juz tylko wełna nienaturalna zostaje nieco gorsza ale też spoko, a to mowiłem poduszke kupisz mała albo ze dwie trzy rozprujesz i już...
                                    n_omyzs racja! ale zdażyć sie nieszczelność może, jesteśmy tylko ludźmi :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      a maty app w tym wypadku dodadzą tylko ekskluzywności (no i podniosą cenę), a na odsłuch w 100% nie wpłyną.
                                      Mam w subie ścianki 5cm grubości i wzmocnienia [XXLS12closed], dałem maty tak z ciekawości i zapewniam Cię że dźwięk się bardzo zmienił, jest wrażenie jakby niżej schodził i był mniej dudniący, nic nie traci na szybkości, szczególnie da się to odczuć przy cichym słuchaniu, do takiego suba można się pobawić z matami.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                                        Mam w subie ścianki 5cm grubości i wzmocnienia [XXLS12closed], dałem maty tak z ciekawości i zapewniam Cię że dźwięk się bardzo zmienił, jest wrażenie jakby niżej schodził i był mniej dudniący, nic nie traci na szybkości, szczególnie da się to odczuć przy cichym słuchaniu, do takiego suba można się pobawić z matami.
                                        A na jakiej podstawie tak stwierdziles? Masz 2 takie suby obok siebie jeden z matami drugi bez? :roll:

Skomentuj

Czaruję...