Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z Tonsilem 13/50/9 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja z ostatecznymi aplikacjami wstrzymałem się do czasu aż złożę zwrotnice.
    Bez zwrotnic z przynajmniej częściową korektą baffle step i odfiltrowaniem tego wyłażącego do przodu rezonansu na średnicy ciężko cokolwiek powiedzieć.
    Do tej pory symulowałem i aplikowałem je od 16 do 26 litrów i wyniki są conajmniej dziwne. Dla dwóch gdn'ów najlepiej wygląda symulacja coś koło 16 litrów strojone na ich Fs - liniowa char-ka, zejście w pkt -3 db coś koło Fs gdn'ów przy fajnym group delay. Nie pamiętam już jaką rurą i ile dokładnie litrów bo troche czasu upłynęło od moich testów ale było to coś koło tego i symulacja wyglądała cacy a w realu basu nie było wcale :P. W realu dopiero powyżej 20 litrów bas się pojawiał, nawet stosunkowo niski ale bardzo wycofany. Właściwie to dopiero w budzie około 26 litrów otrzymałem go w naprawdę fajnej ilości.
    Symulacja pokazywała w takiej budzie znaczne podbicie częstotliwości powyżej 50 hz -coś koło +3 decybeli i jak na moje ucho w realu dokładnie tak to słychać tyle, że w takiej pojemności symulacja wskazywała już dla strojenia 50 hz słabe group delay (na granicy akceptowalności) równe 15m/s a przy 44hz powyżej 20m/s - czyli już naprawdę słabo. O dziwo w realu w tych 26 litrach nawet przy stojoniu na 44 hz gra bez wyczuwalnego przeciągania. Teraz jak mnie tknie i testuje to właśnie 26 litrów dla stojeń 50 i 44hz. Niestety z tak niskim strojeniem (44hz) w tak dużej dla nich budzie wytrzymałość mocowa nie wyglada różowo. Dlatego liczę, że na zwrotkach z dobrą kompensacją bf trochę cofnie się średnica i zmniejszenie litrażu celem poprawy wytrzymałości nie wpłynie jakoś dramatycznie na zmiejszenie basu. Licze, że stojenie ich na Fs jest w zasięgu ręki na akceptowalnym poziomie.
    Ale też chętnie poczytałbym co ma inny posiadacz tych gdn do powiedzenia w tej sprawie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arkadyo
      wskazywała już dla strojenia 50 hz słabe group delay (na granicy akceptowalności) równe 15m/s a przy 44hz powyżej 20m/s - czyli już naprawdę słabo. O dziwo w realu w tych 26 litrach nawet przy stojoniu na 44 hz gra bez wyczuwalnego przeciągania
      jak ktos juz pisal win isd nadaje sie do liczenia dlugosci br.

Ja w fabrycznej budzie tonsila, karmiłem je uniampem, wiec okolo... 90-100W? i jeszcze wytrzymywały bez problemu, moze tylko na niektorych utworach wymiekały(gdy podbity w nich bas był itp), a slucham hardstyle, trance, drum n bass i wszystkiego innego prawie.

Skomentuj

Hej oto efekt końcowy. Kolumny skończyłem pod koniec grudnia, ale jakos nie było kiedy sie pochwalić Tu jeszcze bez kolców.
        Troszkę za duże frezy mi wyszły ale ogólnie jestem z efektu zadowolony.
        Buda jakieś 25 litrów /46Hz.
        W tle moje stare poczciwe sds'y.

Jak zrobie lepsze fotki to wrzucę na forum, chociaż każdy zna ten projekt.

Skomentuj

Naprawdę bardzo elegancko :grin: Ile wyniosła Cię budowa?

Skomentuj

Całość przekroczyła zakładany budżet.
            Wyszło lekko ponad 1400 zł

Skomentuj

Zamieszczone przez devolt
              Całość przekroczyła zakładany budżet.
              Wyszło lekko ponad 1400 zł
              ale na starcie jest dużo więcej warte w porównaniu co mógłbyś za to kupić :wink:

Skomentuj

To prawda. :) Myślę że za 5k pln ciezko by było kupić cos podobnego.
                Tam same zwrotki z 400zł, bo są na cewkach taśmowych i ogólnie wszystko z górnej półki.

Skomentuj

No nie wiem, Tonsil Premium kosztuje 1000zł za parę. Co z tego, że kopułka i elementy w zwrotnicy gorsze. Ludzie by popatrzeli na Twoje kolumny i na kolumny Tonsila i jak myślisz, które by wybrali?

Skomentuj

devolt widzę, że za tonsilami stoją SDSy powiedz mi jak z porównaniem dźwięku obu ? Jestem ciekaw bo sam aplikowałem 13tki Peerlessa i wiem jak one grają

Skomentuj

devolt, i napisz jeszcze jak ta vifa z ebaya Ci się podoba (np. w porównaniu do 29mdt), btw kupiłem 3 pary :mrgreen:

Skomentuj

Ciężko porównać, bo w moich sds'ch nie ma jeszcze porządnej zwrotnicy. Pozatym tonisle miałem krótko i były jeszcze nie wygrzane.
                        Na pewno grają cieplej. Dźwięk jest bardziej spójny.
                        Bas, miałem wrażenie, że sdsy mają lepszy, niższy i bardziej dynamiczny( ostatnio sdsy modyfikowałem poprzez doklejenie magnesu).
                        Tyle że tonsile nie były jeszcze wygrzane. A to sporo zmienia. Jak pojadę do brata to ich dokładnie posłucham, teraz basik pewnie już jest.
                        Co do reszty pasma to tak jak wszyscy mówią bardzo fajna średnica.
                        Tu moje sdsy zostają daleko w tyle. Może jak dam nową zwrotkę będzie trochę lepiej.
                        Wysokie zupełnie inny charakter. Morel jest bardzo spokojny i delikatny, zresztą to pewnie za sprawą materiału z jakiego wykonano membrane Morel- jedwab, a w moich d25ag - alu.
                        Jak ktoś lubi wiecej wysokich to morel sprawia wrażenie jak by grał za cicho.

Skomentuj

bardzo fajne kolumny i świetnie grają mam już jedną wykończoną na 95% i drugą w trakcie jakieś powiedzmy 50-60%
                          chyba dobrze byłoby wymontować u ciebie GDN-y i pomalować podfrezowania na czarno a wtedy dużo mniej będą widoczne zbyt duże szpary , przynajmniej u mnie wizualnie się poprawiło .

PZDR

Skomentuj

Pewnie tak zrobię:) Ale narazie brata za bardzo to nie razi wiec nie ruszam. Tak na żywo to tego prawie wcale nie widać.
                            Acha dodam, że waga jednej kolumny 26,5 kg :)

Skomentuj

Że tak się spytam, która wersja jest lepsza waszym zdaniem..? Seas czy morel..?

Skomentuj

Chyba nie ma nikogo kto słyszałby obie wersje i udzieliłby Ci odpowiedzi. Co do wersji z seasem to wrzuce w tym tygodniu kolejny projekt zwrotnicy troszkę lepszy od poprzedniego.

Skomentuj

Tak jak wspominałem - ostateczna wersja zwrotki tych gdn z seasem 27tbfc/g

Skomentuj

Jak to gra?

Skomentuj

No wiesz... pomimo, że podzespoły użyte do zwrotki to narazie taka zbieranina aby tylko "opędzić" i ze schematu jeszcze z pułapką nie próbowałem tylko narazie same filtry to... mimo to jest świetnie. Ale z ostateczną oceną wstrzymam się do czasu aż dojdą wypasione podzespoły z polinku (dzisiaj zamówiłem) i złożę kompletne zwrotki razem z pułapką. Opisze wrażenia tu jak tylko złoże :)

Skomentuj

Od tygodnia zestaw śmiga na kompletnej zwrotce na przyzwoitych podzespołach .
                                        Seasy się już wygrzały i śmigają jak marzenie bo na początku to był jakiś koszmar. Najpierw nie grały prawie wcale, później zaczęły sypać piachem i grać bardzo ostro i metalicznie ale jak pograły kilka dni to… dokładnie tak jak chciałem. Szczegółowość i rozdzielczość do bólu. Świetna zwrotnica, Michał który ją zaprojektował nick Mkul z tego forum wykonał świetną robotę a biorąc pod uwagę to, że zrobił to całkowicie bezinteresownie to ma moją dozgonną wdzięczność – ogromnie wielkie dziękuje Michał, zwrotnica wyśmienita.
                                        Ogólnie tonsile fajnie zgrywają się z seasem, średnica i góra gra świetnie, to klasa, dużo detali świetna separacja i barwa ze wszystkimi detalami w pełnej krasie. Jak ten seas dzwoni  właśnie leci Lipnicka / Porter – słychać nawet jazgot kostki na strunach i palce śmigające po gryfie. U Katie Melua słychać jak oddycha.
                                        Jedyne z czym nie mogę dojść do ładu to bas w tonsilach. Niektóre utwory gra jakoś tak pusto i kartonowato. W większości utworów nie ma problemu jak na 13cm to ładnie mruczy i różnorodność basu świetna do tego taki konturowy i sprężysty ale niektóre kawałki jakoś tak bez zejścia i tylko pukanie jak w karton. Albo te utwory tak nagrane… albo ja wiem… co?
                                        I to bez względu na pojemność i strojenia. Po prostu niektórych słuchać się nie da.

Skomentuj

Posiedziałem trochę dzisiaj nad nimi i przyczyna znaleziona a było nią ustawienie kolumn. Tonsile grają bardzo specyficznym dołem i jeżeli źle się je ustawi pozbawiając najniższych rejestrów to zaczynają pukać płytkim basem, co daje niezbyt ciekawy efekt – taki kartonowy ale nie takie dudnienie jak w przypadku źle ustawionych innych gdnów. Jak wszystkie gdny potrzebują przestrzeni żeby pokazać co potrafią. W umeblowanym pokoju 21 m2 trochę się duszą ale jakiś komrpomis znalezłem między meblami a kolumnami.
                                          Grają bardzo charakterystycznym spodem, właściwie do tej pory nie miałem doczynienia nigdy z tak specyficznym i charakterystycznym graniem – mowa wyłącznie o basie. Teraz byłbym chyba w stanie rozpoznać je wszędzie z zamknietymio oczami. Do tej pory miałem 3 way także czuję lekki niedosyt zejścia ale ten brak nadrabiają konturem i sprężystością basu a jego różnorodność, selekcja naprawdę fajna. Co ciekawe przy stosunkowo twardym dole średnica jest bardzo jasna i ciepła, to z cała pewnościa największy atut tych midbasów a damskie wokale…to… jest po prostu to :). W ogóle selekcja poszczególnych instrumentów i ich barwa jak dla mnie bez zarzutu a razem z seasem to… seas jest jak laser hirugiczny, jestem bardzo zadowolony i nie żałuje ani jednego zeta wydanego na ten zestaw.
                                          Postaram sie tez zrobic jakies porównanie i zaproszę do tego jakiegoś kolegę czy dwóch bo jak wiadomo ocena konstruktora nigdy nie jest wolna od subiektywizmu.
                                          Na dniach do porówniania będę miał monitory B&W 685 tu recka http://www.highfidelity.pl/artykuly/0709/bw.html
                                          Metal na górze i kevlar na spodzie – już nie mogę się doczekać spotkania :).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X