Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje szpileczki na STX 15-100-8AKX i Vifa DX25TG05-04

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez micsta1
    a ja frezy pod AKX zrobilem tak :
    Też ciekawe rozwiązanie. A mógłbyś pokazać zdjęcie jak Ci to wyszło po fornirowaniu?
    Darek.

[ Dodano: 2009-06-26, 20:31 ]
    Skończyłem pierwszą kolumnę więc mogę się pochwalić (zdjęcia robione z lampą błyskową - minimalnie inny wygląd mają w rzeczywistości):

Pomimo błędów przy obróbce podfrezowania pod STX-a i małych problemów przy lakierowaniu jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego i chyba o to chodzi :smile:
    Pozdrawiam, Darek.

Skomentuj

Bardzo ładne wyszły Słuchałeś już ich?

Skomentuj

Witam po małej przerwie. Kolumny gotowe. Grają od dwóch dni. Bardzo ładnie mi wyszła obróbka drugiego STX-a i całej drugiej kolumny. Trochę zdjęć:

Tak dokładnie dopasowałem STX-a, że obrócenie go o 90 stopni w prawo lub lewo powoduje, że nie da się włożyć go w podfrezowanie. Nie wiem w jaki sposób robiony jest kosz do tego głośnika, ale na pewno nie robi to maszyna CNC, tylko jest odlewany w jakiejś - chyba niezbyt dokładnej formie.
        Trochę o kosztach. STX-y kupiłem w STX-ie :wink: Vify w loudspeakers. Fornir orzech pasiak modyfikowany we Wrocławiu w Zagłobie - 41 zł za arkusz około 2,9m x 0,9m. Wystarcza przy dobrym rozplanowaniu na takie właśnie kolumny. Klej Moment 25 zł (czasami warto poszukać i zaoszczędzić parę złotych - ja kupiłem w którymś z marketów za 25 zł a u mnie w lokalnych sklepach kosztuje 30 zł. Terminale po 6 zł. Części do zwrotnicy w Polinku (kosztowały mnie trochę więcej bo zamówiłem na dwie wersje zwrotnicy tzn. dodatkowe 2 cewki, 2 rezystory i 2 kondensatory). Lakier nitro półmat - tutaj mała rada: nie kupujcie tanich lakierów po 13 zł za litr :cry: Miałem trochę problemów przy lakierowaniu. Lepiej zapłacić trochę więcej i mieć więcej komfortu przy lakierowaniu. Śrubki imbusowe kupione w sklepie we Wrocławiu (zwykły gwint + nakrętki kłowe) - wychodzi dużo taniej niż w sklepach z akcesoriami audio :wink:
        Resztę materiałów miałem (płyty wiórowe, wkręty, szpachle itp).
        Zapomniałbym bym o BR. BR to tunel z polinka 50x145. Nic nie przycinałem. Włożyłem go tak jak jest oryginalny. Wyszło mi z WINisd, że dla średnicy tunelu (przy wlocie jest mniej jak 50mm - nie pamiętam dokładnie teraz) i obudowy 12 litrów strojenie wyszło na 46Hz. Nie wiem czy dobrze to policzyłem.
        Teraz trochę jak to gra.
        Tutaj mała prośba do czytających. Nie bierzcie mojej opinii dt. tego co napiszę o dźwięku jako kryterium do wyboru kolumn, głośników. Ja się po prostu przesiadłem z kolumnowego maluch, trabanta na kolumnowego Bentleya czy Jaugara :wink: Druga sprawa to taka, że nie mam porządnego wzmacniacza - w tej chwili te kolumny napędza stara unitra WS 4422 (exportowa wersja pod szyldem MAC WATTS), w której wymieniłem na razie kondensatory w sekcji zasilacza na 2x10000uF i mostek prostowniczy (ponoć na oryginalnym dość duży spadek napięcia był). Do tego jakieś DVD LG 8700 czy coś. I powiem tak, na początku dźwięk jakby był taki przytłumiony i dość słabo było słychać Vifę. Kolumny trochę pograły i jest dużo lepiej. Czasami na niektórych płytach tych wysokich jest za dużo. A mam też takie płytki gdzie ich brakuje, ale to może specyfika utworów. Basu jest w sam raz. Słucham np. takiego zespołu Sirenia i muszę cofnąć potecjometr od basu o dwa ząbki bo jest go za dużo. Nie potrafię napisać jaki jest rodzaj basu, wysokich. Mam za małe doświadczenie w odsłuchach - tak naprawdę nie mam go wcale :) Dla mnie gra to rewelacyjnie. Jakość dźwięku jest zdecydowanie lepsza gdy słucham muzyki z tunera sat N-ki. Jest taki kanał GOTV i tutaj muszę powiedzieć jakość dźwięku po prostu zwala mnie z nóg. To samo z innymi muzycznymi kanałami TV. Pomimo tego, że mam słaby wzmacniacz i DVD po raz pierwszy w życiu słyszę "co do mnie śpiewają" :lol: Nawet głoś wokalisty z New Model Army brzmi tak, że można go zrozumieć - gdzie to tej pory słyszałem jakby śpiewał przez nos :smile: Wogóle coś niesamowitego gdy włączam stare płyty, które praktycznie znam na pamieć (Sisters od Mercy, Marillion, Fields of the Nephilim) i słyszę inną muzykę. Nawet Guns'n'Roses płytka Spagheti coś tam, której nie mogłem słuchać bo to jeden łomot był dla mnie brzmi bardzo czysto, słychać instrumenty, bębny itp...
        Zaczynam też czuć co to znaczy "scena", "budowanie sceny" itp. bo to tej pory to była dla mnie jakaś abstrakcja. To samo z "mięsistością" czy "punktowością" basu - po prostu na razie tego nie czuje, a pewnie to przyjdzie z czasem w miarę słuchania.
        Bardzo cieszę, że zrobiłem i ukończyłem te kolumny. Napiszę jeszcze raz, że dla mnie gra to rewelacyjnie. Nie potrafię sobie wyobrazić, jak te kolumny by zagrały pod lepszym wzmacniaczem i odtwarzaczem CD jeżeli teraz grają tak jak grają :smile:
        Cieszę się też z drugiego powodu. Po raz pierwszy udało mi się publicznie na forum opisać od początku do końca coś coś zrobiłem. I trochę wazeliny na koniec: dziękuję społeczności DIYAUDIO za to co robicie, że dzielicie się swoją wiedzą i doświadczeniem. Dzięki Wam zrobiłem coś co sprawiło mi (i mojej rodzinie przy okazji) ogromną radość.

Skomentuj

Jak już masz ukończone kolumny to wystaw do gotowych konstrukcji.
          A kolumny bardzo ładne. Chociaż ja bym głośniki dał wyżej i bliżej siebie.
          Widać, że miałeś trochę problemów żeby zrobić frezy pod STXy :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
            A kolumny bardzo ładne. Chociaż ja bym głośniki dał wyżej i bliżej siebie.
            Robiłem sobie takie proste symulacje w GIMPie z układem głośników i tak mi wyszły najładniej. Od góry do Vify jest 5 cm, a między krawędziami głośników i BR 2,5 cm.

Skomentuj

Są już w dziale gotych konstrukcji? czy je przegapilem? ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                Są już w dziale gotych konstrukcji? czy je przegapilem? ;p
                Nie ma. Jestem trochę niezadowolony z gry z górnych rejestrach. Jeżeli koledzy pomogą (napisałem posta z prośbą o pomoc w dziale akustyka) i uda się je dopracować to wstawię do gotowych.
                Pozdrawiam, Darek.

Skomentuj

Czaruję...
                X