Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] ProAc Response 3.8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2.5-drożne] ProAc Response 3.8

Rozpocząłem pracę nad klonem ProAc Response 3.8. Wskazówki mile widziane:)
    Obudowy prawie gotowe. Zwrotka w trakcie realizacji - troche kłopotów z inną impedancją głośników - w oryginale było 14 ohmów:)

nie ten dział...

Skomentuj

Przetworniki: USHER 8945A ; T-9950
      Niebawem zamieszcze zdjęcia obudów w trakcie realizacji.

Skomentuj

No witaj.
        Czekaj bo jakoś nie bardzo łapie. Z tego co pamiętam to nie masz jeszcze przetworników kupionych i stąd dylemat czy scany tak jak w oryginalnych proac'ach czy może jakaś konstrukcja na wyżej wspomnianych usherach - bo jak rozumiem to frezy będą pasować pod jedne i drugie? I masz dylemat te czy tamte tak? Poprostu opisz to dokładniej bo z takich ogólników ciężko komukolwiek będzie Ci pomóc.
        W każdym razie pamiętam, że Twoje scany miałyby różnić się impedancją od tych zastosowanych w oryginalnej konstrukcji i ja juz z góry odradzam Ci przerabianie oryginalnej zwrotnicy na zgaduj zagadula - albo pomiary albo szkodas kasy.
        Zaglądnij tu http://www.zaphaudio.com/6.5test/ fajny opis midbasów i może jakaś konstrukcja podpasi od Zapha

Skomentuj

Oryginalne Proaci sa 8 omowa konstrukcją, sa na Scanach robionych specjalnie dla Proaca i sa to przetworniki 14sto omowe, aby równolegle uzyskac 8 w polaczeniu z pozostala rezystancja cewek itp. Odpowiednik tego głosnika to 18W8535 jednak istnieje jedynie w wersji 8 ohm. Praktycznie identyczny paramterami T-S oraz identyczny wymiarami mechanicznymi jest Usher 8945A i ze wzgledu na cene zdecyduje sie na ten przetwornik. Uzyskam wiec konstrukcje tak czy siak czy to na scan speaku czy na usher z zaady 4 ohmową. więc zwrotke trzeba zrobic od nowa.
          Ktos juz to zrobił: http://highend.puslapiai.lt/?speakers/14
          więc moze skorzystam...

[ Dodano: 2009-07-20, 19:22 ]
          Obudowy w zasadzie gotowe, jeszcze tylko lakier mahoniowy oraz satynowy połysk.
          Niebawem zabieram się za zwrotnicę.

[ Dodano: 2009-07-21, 08:47 ]
          No własnie , zwrotnica, ma byc 2,5 drożna.
          Przetworniki: Usher 8945A x 2 + T-9950.
          Obudowa ma 63 litry. Masa ok 38 kg (wraz z głośnikami).
          Niebawem zamieszczę schemat, co ja sobie wymysliłem.
          To moja pierwsza para kolumnm, hehe - sugestie mile widziane... :mrgreen:

Skomentuj

63L na w 18cm to dość sporo na jakiej podstawie wychodzi aż tyle :?: Masz jakiś projekt czy coś :?:

Skomentuj

Robie dokładny klon Response 3.8 z Proaca.
              Wymiary obudowy sa identyczne, więc przy załozonej grubości ścianek litraz uzyskałem ten sam. Wiem, ze to sporo jak na dwie 18stki, ale tak tez jest w oryginale, zresztą często pomiary a praktyka to dwie rozne rzeczy...w razie czego zawsze mogę zminijszyc litraz poprzez dołożenie wytłumienia:)
              Dosyc sporo mam materiałów na temat tych proaców, dokładne wymiary, masę, schemat zwrotnicy, połozenie driverów i rur b-r oraz wymiary b-r i wygląd obudowy od srodka:)
              Jak wyjdą i będzie fajnie grało zrobię własny projekt... :grin:

Skomentuj

Z niecierpliwością czekam na koniec a po wszystkim może sam bym popełnił takie klasyki :grin: bo zapowiada się fajnie a dlaczego:

1. Klasyczne i sprawdzone
                2. Ushery a na nich chciałem coś od zawsze
                3. Duża obudowa zapowiada fajny basik

Powodzenia i kończ jak najszybciej

Skomentuj

Przyda się :wink:
                  Już otrzymały lakier mahoniowy...czekam na głośniki i fundusze (zdeterminują czas zakonczenia) :wink:
                  Zwrotka przeliczona :wink: teraz tylko zakupy :razz:

Skomentuj

ojj trzeba bedzie troche elektrowni zeby napedzic te muly :>

Skomentuj

Póki co będę próbował technicsem SU-V900 (21kg/ 920W poboru/ 48 000 uF pojemności, bebechy praktycznie identyczne jak w SE-A3000 za 9 kilozł),
                      no i mam jeszcze Pioneer A-757, parametry podobne. Mam nadzieje ze te magnesy z duzym BxLem w Usherach mi pomogą :wink:
                      Docelowo będe szukał konwencjonalnej końcówki mocy.
                      jako transport i przetwornik posłuży Denon DCD-2560 :wink:
                      Zobaczymy jak sobie to poradzi....i czy sie bas nie rozlezie po pokoju...

Skomentuj

mam (jeszcze) techa SU-VX700 i to juz jest niezla elektrownia. Wzmak o naprawde solidnych mozliwosciach, a SU-V900 to juz wogole spawarka.

Skomentuj

Zamieszczone przez proac38
                          w razie czego zawsze mogę zminijszyc litraz poprzez dołożenie wytłumienia:)
                          kolega zapomniał albo ja coś zle przeczytałem i wtedy sory, ale wytłumienie zwieksza pozornie pojemnosc obudowy, ewentualnie możesz piasku nasypac albo wrzucic kilka cegieł.
                          Co do wzmacniaczy technicsa i innych firm, nie polecam tych antyków już nikomu, lepiej zrobić UNI albo lampke jak masz wiecej kasy niż kupować coś co gra gorzej po prostu... wg mnie te antyki to niska półka dzwięku ale to tylko moje zdanie.

Skomentuj

Oj bładzisz kolego Dawidzie, chyba nie wiesz co Technics konstruowal, jak i ile to kosztowalo. To ze 99% ludziom Technics kojarzy sie z plastikowym szajsem z konca lat 90 to juz inna sprawa ;] Wg mnie stare Technicsy graja bardzo dobrze, uwazam, je za bardzo "liniowe" sprzety.

Skomentuj

Co do wytłumienia sie zgadzam, gęste włokna zwiekszaja pozornie wielkośc obudowy, miałem na myśli piasek, śrut, bądź coś podobnego.

lampa OK, tylko trzeba miec efektywne kolumny...
                              Jesli chodzi o stare technicsy...uważam i to nie tylko moje zdanie, że technika audio i wszystko co sie dzieje w wzmacniaczach mocy juz dawno (lata 70-80te) osiagnelo szczytowy poziom.
                              Kolega Dawid chyba nie kojarzy referencyjnych 50 kilogramowych klocków technicsa SE-A1, SE-A3, SE-A5 pobierajacych kilowaty z sieci. Poza tym SU-V900 to nic innego jak nowy dzielony SE-A3000, proponuje porównac fotki z google (grafika). Oczywiscie parę rzeczy udoskonalono, ale baza jest identyczna, wygląd wnętrza do złudzenia. SE-A3000 9kzł +8 kzł otrzymal swego czasu hi-endowa rekomendację.
                              Dobry wzmak to czy stary czy nowy przede wszystkim wydajne zasilanie gwarantujace wysoką wydajnasc pradową i szybkie reagowanie na zapotrzebowanie energii przy gwałtownych uderzeniach basu (trafo + pojemnosc filtrujaca, dobre tranzystory, nie scalaki i maksymalnie skrócona sciezka sygnału, solidne wykonanie, eliminujace rezonanse oraz ułożenie ścieżek na PCB gwarantujace wysokie odstepy S/N. Praw elektroniki czas nie zmieni !!! :grin: Nowe technicsy poza wymienionym SE-A3000 to rzeczywiscie pustka w srodku..... i tu sie zgadzam...stad niepochlebne opinie....Kiedys inzynierowie z Matsushity robili piękne klocki, po okresie przylaczenia do Panasonica zrobil sie marketing.

Dobre stare klocki ale z wyzszej pólki sa dzi do nabycia za niskie relatywnie pieniadze i w swojej klasie cenowej rozkładaja inne urzadzenia na łopatki. Słuchanie nabiera zupelnie innego wymaru, zatracona jest granica pomiedzy basem srodkiem a góra pasma, a i tak nie odczuwa sie braku któregokolwiek z podzakresów, dzwiek jest po prostu szybki, analiztyczny i neutralny, bez kompresji :wink:
                              Na takie mięso jak SE-A1, SE-A3 z technicsa musialbys Dawidzie wydac dzis kilkanascie tys zł. jesli nie wiecej za nowy adekwatny wzmacniacz :mrgreen:

Zreszta nie tylko technics mial piekne wzmacniacze...inne firmy i ich starsze modele rowniez.

Skomentuj

Nie chce sie panowie kłucic i offtopować :wink: to tylko moje zdanie, po 2 jezeli ktoś kupi nawet w dobrym stanie takiego klasyka,(A3 ALBO A1 to zacne modele, jak tez wiele innych, ale ciezko spotkac gdziekolwiek i jeszcze ciężej nabyć!)to warto zainwestować troszke i odnowić go, nie chodzi mi o wizualizacje a o środek. Na audiostereo był wątek o naprawianym A3, z tego co koles napisał można wnioskować ze mu dzwiek tego bydlaka nie przypadł do gustu, wg jego oceny toshiby ktore montujemy teraz w tranzystorowcach wyprzedziły te z A3... Każdy lubi to co lubi i na ile go stać, ja jednak wolal bym zrobić UNI, naprawde nie wyjdzie drogo a dzwiek jest fajny, moc taka w miare, po odsłuchu u Michała K. stwierdzilem ze UNI jest za słaby dla CA26(też moje zdanie), głośnik ten łyknoł by nawet 150W lub 100W ale zeby wzmacniacz miał wiekszy DF(UNI ma chyba 50 przy 8R albo 100, juz nie pamietam)...

Skomentuj

Dobrze, ze mi juz takie smoki nie potrzebne. Z mulow juz sie wyleczylem i uzywam tylko glosnikow z wysoka sprawnoscia. Tak 98-100 db jest ok :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X