Witam bardzo serdecznie, od pewnego czasu jestem stałym bywalcem tego forum, jednak dopiero teraz decyduję się na ujawnienie. Na wstępie pragnę się przedstawić, mam na imię Irek, sprzętem audio interesuje się amatorsko, jednak wiem jak brzmi hi-end. Na stanie posiadam mini wierzę Panasonic SC-AK44 podpiętą pod zintegrowaną muzykę na Asus p5b. W przeszłości nieudolnie próbowałem coś skleić samemu, jednak wiek mi nie pozwalał, stąd zdecydowałem się na w.w. wierzyczkę. Dźwięk z niej jest na moje dzisiejsze wymagania (no i możliwości finansowe) dobry. Przejdźmy do rzeczy:
Krótki opis tego, co mam:
system bi-amp bi-wiring - kolumny 2x6Ohm
bas - 16cm papierowa membrana, zawieszenie górne piankowe, obudowa BR, filtr subsoniczny ok 30Hz, odcięcie góry na 150Hz.
średnie - 13cm "kompozyt miki i polipropylenu", zawieszenie gumowe, obudowa zamknięta, cięty przy ok 5kHz.
wysokie - 6cm stożkowy, papierowy.
Nie wiem od czego dokładnie zacząć, mam przynajmniej dwa dylematy:
1. Przerobić te kolumienki na wolnostojące 3-drożne.
2. Średnie i wysokie tony zrobić podstawkowe, bas w oddzielnej obudowie - system 2.1
Wszelkie materiały niezbędne do wykonania obudowy posiadam, to co stanowi 'zmienne' dokupię (np. port BR, terminale).
Potrzebowałbym pomocy przy obliczeniu ewentualnej obudowy na głośniki niskotonowe, w oparciu o te budy, w których aktualnie siedzą (31x20x14cm ok 8,6 po odliczeniu grubości ścianek, port BR ok 13x4cm - jak będzie trzeba wszystko dokładnie zmierzę).
Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Pozdrawiam i kłaniam się nisko wszystkim zainteresowanym moim tematem:)

Krótki opis tego, co mam:
system bi-amp bi-wiring - kolumny 2x6Ohm
bas - 16cm papierowa membrana, zawieszenie górne piankowe, obudowa BR, filtr subsoniczny ok 30Hz, odcięcie góry na 150Hz.
średnie - 13cm "kompozyt miki i polipropylenu", zawieszenie gumowe, obudowa zamknięta, cięty przy ok 5kHz.
wysokie - 6cm stożkowy, papierowy.
Nie wiem od czego dokładnie zacząć, mam przynajmniej dwa dylematy:
1. Przerobić te kolumienki na wolnostojące 3-drożne.
2. Średnie i wysokie tony zrobić podstawkowe, bas w oddzielnej obudowie - system 2.1
Wszelkie materiały niezbędne do wykonania obudowy posiadam, to co stanowi 'zmienne' dokupię (np. port BR, terminale).
Potrzebowałbym pomocy przy obliczeniu ewentualnej obudowy na głośniki niskotonowe, w oparciu o te budy, w których aktualnie siedzą (31x20x14cm ok 8,6 po odliczeniu grubości ścianek, port BR ok 13x4cm - jak będzie trzeba wszystko dokładnie zmierzę).
Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Pozdrawiam i kłaniam się nisko wszystkim zainteresowanym moim tematem:)

Skomentuj