Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka kolumn panasonic sb-ak44

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka kolumn panasonic sb-ak44

Witam bardzo serdecznie, od pewnego czasu jestem stałym bywalcem tego forum, jednak dopiero teraz decyduję się na ujawnienie. Na wstępie pragnę się przedstawić, mam na imię Irek, sprzętem audio interesuje się amatorsko, jednak wiem jak brzmi hi-end. Na stanie posiadam mini wierzę Panasonic SC-AK44 podpiętą pod zintegrowaną muzykę na Asus p5b. W przeszłości nieudolnie próbowałem coś skleić samemu, jednak wiek mi nie pozwalał, stąd zdecydowałem się na w.w. wierzyczkę. Dźwięk z niej jest na moje dzisiejsze wymagania (no i możliwości finansowe) dobry. Przejdźmy do rzeczy:

Krótki opis tego, co mam:
    system bi-amp bi-wiring - kolumny 2x6Ohm
    bas - 16cm papierowa membrana, zawieszenie górne piankowe, obudowa BR, filtr subsoniczny ok 30Hz, odcięcie góry na 150Hz.
    średnie - 13cm "kompozyt miki i polipropylenu", zawieszenie gumowe, obudowa zamknięta, cięty przy ok 5kHz.
    wysokie - 6cm stożkowy, papierowy.

Nie wiem od czego dokładnie zacząć, mam przynajmniej dwa dylematy:
    1. Przerobić te kolumienki na wolnostojące 3-drożne.
    2. Średnie i wysokie tony zrobić podstawkowe, bas w oddzielnej obudowie - system 2.1

Wszelkie materiały niezbędne do wykonania obudowy posiadam, to co stanowi 'zmienne' dokupię (np. port BR, terminale).

Potrzebowałbym pomocy przy obliczeniu ewentualnej obudowy na głośniki niskotonowe, w oparciu o te budy, w których aktualnie siedzą (31x20x14cm ok 8,6 po odliczeniu grubości ścianek, port BR ok 13x4cm - jak będzie trzeba wszystko dokładnie zmierzę).

Poniżej zamieszczam zdjęcia.
    Pozdrawiam i kłaniam się nisko wszystkim zainteresowanym moim tematem:)

Re: Przeróbka kolumn panasonic sb-ak44

Generalnie polecam

otworzenie okna sprawdzić czy ktoś nie idzie i wywalić te kolumny :)

taniej i na pewno lepiej wyjdzie cie zrobi gotowe paczki poczytaj forum jest mnóstwo fajnych i zarazem nie drogich projektów

Skomentuj

Rozumiem, chciałem więc zapytać, czy jakikolwiek pożytek z tego można zrobić? Złożenie nowych kolumienek fizycznie nie stanowi dla mnie problemu, bardziej obawiam się o finanse, ale nie ma rzeczy niemożliwych.
      Hipotetycznie zaczynając kolejny wątek:

Mogę nabyć ten wzmacniacz za ok 100zł od znajomego, tymczasem stoi u mnie kurząc się, nie mam co podpiąć pod niego. Czy lepszym rozwiązaniem będzie pozbycie się tej miniwierzy, odkupienie tego wzmacniacza a za pozostałą kasę złożyć sobie kolumienki?

Skomentuj

A ile masz tej pozostałej kasy ? Zawsze lepiej jest zastąpić wieżę wzmacniaczem + kolumnami. Ja tak zrobiłem już dawno i o klasę lepszy dźwięk. A miałem technicsa ch570 ;]

Skomentuj

Jeśli znalazłbym nabywcę to wieża może pójść max 250zł, z tej kasy wzmacniacz za 100zł odkupiłbym, więc zostaje ok 150zł na bebechy do kolumn (obudową się nie martwię). Od razu powinienem też napisać wymagania (sic!) odnośnie tych 250zł jakie bym miał na sprzęt - nie głośniej ale 'ładniej', chętnie z niższym basem (może coś na 20cm+).

Skomentuj

Podaj model tego wzmacniacza, czego słuchasz, jaki pokój.

Edit: Ok mam już model. Czyli masz ok. 2x70W na kanał.

Skomentuj

Muzyka najbardziej przeróżna jakiej tylko można słuchać, aktualnie Celtic Woman, Loreena McKennitt. Lubię sobie też posłuchać Nightwish, znajdę też kawałki z muzyki klasycznej. House jeszcze niedawno królował, więc na pewno powróci do łask prędzej czy później. Nie słucham natomiast jazzu, więc 'wymagań' odnośnie podobnych gatunków są nieokreślone.
              Pokój niezbyt duży, ok 12m^2.

Skomentuj

150zł nie za duża kwota, jak nie chce Ci się dozbierać, to moja propozycją jest: STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ. Projekt zwrotnicy jest dostępny, a obudowy masz za darmo jak mówisz. Oczywiście to jest tylko moja propozycja.

Skomentuj

Tego też się obawiam, że za te 150zł to niewiele nawojuje, ale pójdźmy dalej:
                  Znając Twoje zdanie na temat mojej propozycji i kombinacji dochodzę do wniosku, że należy pozbyć się tego co mam aktualnie a rozpocząć nowy rozdział w moim skromnym audio. Teraz idę na studia, więc będzie czas coś porobić przy sprzęcie. Odpowiedzi na moje kolejne pytania już znalazłem na forum, więc nie będę śmiecić.
                  Napisze krótko:
                  projekt dziele na 3 fazy:
                  1. sprzedać wierze.
                  2. dozbierać PLN.
                  3. skleić coś i się tym pochwalić.

Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem, w następnym postaram się już rozpocząć pracę nad czymś DIY :cool:

Skomentuj

Czaruję...
                  X