Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Visaton tIW 250xs

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Visaton tIW 250xs

Juz jakis czas temu zastanawialem sie nad zmiana wysluzonego juz Tonsila GDN 20/80/2 na cos nowego, lepszego :)

Zastanawialem sie baaardzo dlugo, im wiecej mialem do wyboru tym tudniej bylo mi sie zdecydowac. W koncu zdecydowalem sie wlasnie na ten glosnik VISATON TIW 250XS.

Na poczatku zastanawialem sie nad mniejszym jego bratem TIW 200XS ktory tez cieszyl sie dobra opinia, aczkolwiek malo bylo na nim konstrukcji, chyba jako z nielicznych ESHO mial zastosowanego go w swoich kolumnach.

Ja postanowilem uzyc jego troche wiekszego brata, jak robic to raz a porzadnie :)))

Wiec glosnik zostal zakupiony i juz jeden dylemat zostal rozwiazany

Z ciezkim sercem pozbywalem sie 800zl nabywajac ten glosnik, bo nie wiedzialem czego moge sie spodziewac, juz dzisiaj moge powiedziec ze moje obawy nie byly sluszne i ciesze sie ze zdecydowalem sie na ten glosnik.

Tutaj zamieszczam pare zdjec z fazy budowy :

Subwoofer napedzany jest znanym panelem IRKA 150, ale byc moze niedlugo doczeka sie nowego serca, czegos mocniejszego co pozwoli lepiej kontrolowac owy glosnik.

Teraz moze troche wrazen z odsluchu :

Po pierwszym podlaczeniu i wlaczeniu, na poczatku troszke mialem obawy czy ten panel da sobie rade w miare kontrolowac glosnik i mile zaskoczenie.

Glosnik gra glosniej niz tonsil, nizej i dzwiek nie jest juz taki jednostajny.

Stare utwory puszczane, slysze na nowo, poprostu slysze urozmaicenie w niskich rejestrach.

Kino domowe to tez teraz inna bajka, potrafi zatrzesc pokojem i poczuc mozna ciarki na ciele )))

Jak ze gra docelowo w pokoju 10m2, to postanowilem zataszczyc sprzet do wiekszego pomieszczenia 25m2, Efekt POWALAJACY, jeszcze lepiej, jeszcze wiecej i przyjemnie :)

Piszac krotko, jestem bardzo zadowolony i ciesze sie niezmiernie ze zdecydowalem sie na ten glosnik, moze w tej cenie sa lepsze glosniki ale dla mnie radosc z posiadania czegos juz z wyzszej pulki przyprawia o banana na ustach ))

Teraz tylko czekam na jakis ladny fornir i wykonczenie sprzetu :))

Troszeczke sobie utrudniłeś budowę jego wystarczyło ściankę frontową zrobić wpuszczaną między boczne a pozostawić tylko szczelinę na dole o odpowiedniej wielkości natomiast deseczkę od tunelu bez tych podpórek bocznych mniej byś się napracował i lepiej by wyglądało.

Druga sprawa to jeśli ten sub będzie grał w tym pokoiku co podałeś to z przykrością stwierdzam że nie uświadczysz tego co robi on najlepiej :???:

Skomentuj

Toma front jest z 2 plyt, jedna plyta wlasnie wchodzi w srodek, a druga na zew )

Co do pomieszczenia to na dzien dzisiejszy gra on w 10m2 ale mam nadzieje ze juz niedlugo bedzie gral wlasnie w tych 25m2 )

Skomentuj

I super. W końcu jeden porządny gość, napisał "raz a porządnie" a nie 5 razy po aplhardach i stx i teraz się będzie cieszył parę lat.
        Mam nadzieję ze głośnik się już wygrzał bo po wygrzaniu jeszcze inaczej będzie grał. Teraz ofornirować i masz subwoofer sklepowy za ponad 5000zł

Nie widać na zdjęciach mam nadzieję że tą zieloną rozpórkę wąską też dałeś ?
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
          I super. W końcu jeden porządny gość, napisał "raz a porządnie" a nie 5 razy po aplhardach i stx i teraz się będzie cieszył parę lat.
          Mam nadzieję ze głośnik się już wygrzał bo po wygrzaniu jeszcze inaczej będzie grał. Teraz ofornirować i masz subwoofer sklepowy za ponad 5000zł

Nie widać na zdjęciach mam nadzieję że tą zieloną rozpórkę wąską też dałeś ?

Tak tak rozporka tez jest :))) obowiazkowo :) widac na 6 zdjeciu komfirmant na bocznej sciance :) oczywiscie wklejona i przykrecona :)

Chcialem zrobic wlasnie juz raz a porzadnie, zeby nie zastanawiac sie za pol roku czy nie zmieniac na cos nowego, wystarczyc mi to powinno na bardzo dlugo juz :)

Glosnik wygrzany, visatony maja to do tego ze dlugo sie wygrzewaja
          pamietam jak wygrzewalem VISATON W170SC, prawie 2 tygodnie :)))

Teraz tylko wlasnie ofornirowac czy nawet jakos inaczej wykonczyc, pomalowac itp :) i wezme sie pozniej ze EFEKTOWE TYLNE, chce powoli zlozyc fajne kino :)))

Skomentuj

Moja rada taka, wykręć te wkręty, nawierć w te miejsc otwory, wbij z klejem kołeczki drewniane, nadmiar kołeczków obetnij i doszlifuj. Unikniesz ryzyka ze po fornirowaniu czy malowaniu nie wyjdą ci żadne bąble, bo takie rzeczy się tu ludziom zdarzały, bo dawali szpachle na te wkręty. I skrzynka sztywniejsza będzie.
            Ja miałem tak
            http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1237184_2.jpg

Skomentuj

Faktycznie, nie pomyslalem o tym, zawsze uzywalem konfirmatow, bo ladnie sciagaja plyty, do takich konstrukcji sa niezawodne.

No ale fakt faktem moze byc problem pozniej z ofornirowaniem :)))

Skomentuj

Ale ja też do sklejenia użyłem wkrętów aby się ładnie ściągnęło potem je wykręciłem i kołki na ich miejsce.

[ Dodano: 2009-11-12, 10:45 ]
                Do środka bym jeszcze parę mat bitumicznych po 5zł wkleił zawsze to coś wygłuszy i usztywni trochę. A jak z wytłumieniem ? Przydało by się choć troszkę gąbki choć na tej ściance za głośnikiem.

Skomentuj

Mowisz o sciance tylnej gdzie zamocowany jest panel ??

Podobno subwooferow nie trzeba wygluszac ??? chociaz na razie nie mam nic w nim, bo i tak panel bede zmienial na cos mocniejszego, nie wiem dokladnie kiedy no ale bede musial wtedy moge ewentualnie dac cos na tyl :)

Kazde sugestie sa dla mnie na wage zlota :)

Skomentuj

Jak bym robił dla siebie to bym tak zrobił że na te większe powierzchnie dał po macie bitumicznej + ten zielony filc z alledrogo i gąbeczki trochę. A b-r wytłumia się ale mniej jak closed to nie oznacza że wcale.

http://allegro.pl/item811784349_mata...e_2m_x_1m.html

i gąbeczka ale nie musi być karbowana.

Skomentuj

To juz jak bede wykanczal, to wtedy tam troche wytlumie :) na razie jest jak jest i nie jest zle

Dzisiaj siedzialem i szperalem w szafie i znalazlem pare fajnych starych plyt CD )) fajnie sie sluchalo utwor z przed lat na dobrym sprzecie )

Skomentuj

raffal81 chetnie wpadne na odsluch :razz: ciekaw jestem finalnego wykonczenia :wink:

Skomentuj

Dolphin123 )) nie ma sprawy mozna sie umowic ktoregos dnia

Prawdodpodobnie bede robil nowy projekt ale juz sprawdzowny co prawda, na SEAS'ach wiec pomoc sie przyda :P:P

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                            Prawdodpodobnie bede robil nowy projekt ale juz sprawdzowny co prawda, na SEAS'ach wiec pomoc sie przyda :P:P
                            moja?

Skomentuj

Moje dawne marzenie, sub na TIW250XS + monitorki na AL130+KE25SC :razz: Teraz czekamy na wykończenie i na te monitorki :mrgreen: he he :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                Zamieszczone przez raffal81
                                moja?

DOLPHIN a czyja ??? :P:P:P jasne ze tak )

Wlasnie bylem dzisiaj w castoramie poogladac farby itp, chce zrobic czern fortepianowa ciekawe czy mi wyjdzie )) ale BOJE SIE jak cholera

Przydal by sie ktos z okolic Gdanska do pomocy i podtrzymywaniu na duchu

Skomentuj

raffal81 a co Ci pomoc trzeba ? :razz: Browara spic moge pomoc :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    raffal81 a co Ci pomoc trzeba ? :razz: Browara spic moge pomoc :mrgreen:
                                    Hehe, o tym samym pomyślałem :grin:
                                    Jak robiłem koledze kolumny u niego na balkonie to raczył mnie piwem. Akurat lakierowałem mu je, idealnie nie wyszło lakierowanie, ale humorek już dopisywał :lol:

Skomentuj

Moge Piwem poczestowac jasne dlaczego nie Boje sie tego lakierowania Moze ten kto juz cos takiego robil niech poleci lakiery i farby przynajmniej w razie czego bede mial na kogo wine zwalic

Skomentuj

Może stary temat i trochę kotleta odgrzeję ale jestem właśnie przed produkcją suba na głośniku tonsil GDN 30/100/7 . Myślę zmotnowac podobna konstrukcję choć nie wiem czy do Altusów nie lepiej będzie pasował sub z okrągłymi dwoma bas reflexami ? . Myślę też że Twoim błędem było jako materiał użyć zwykłej płyty wiórowej , ja zastosuje MDF dużo twardszy i można bardziej wymodelować ( frezować ) .
                                        Jak oceniacie mój pomysł ?

Pozdrawiam Artur

Skomentuj

Czaruję...
                                        X