Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Visaton tIW 250xs

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez djbovorta Zobacz posta
    Może stary temat i trochę kotleta odgrzeję ale jestem właśnie przed produkcją suba na głośniku tonsil GDN 30/100/7 . Myślę zmotnowac podobna konstrukcję choć nie wiem czy do Altusów nie lepiej będzie pasował sub z okrągłymi dwoma bas reflexami ? . Myślę też że Twoim błędem było jako materiał użyć zwykłej płyty wiórowej , ja zastosuje MDF dużo twardszy i można bardziej wymodelować ( frezować ) .
    Jak oceniacie mój pomysł ?

Pozdrawiam Artur
    Oj odgrzałeś kotlecika ale cóż :)
    To jak zrobisz bassreflexy to tylko i wyłącznie twoja wola czy dwa okrągłe czy jeden prostokątny byleby odpowiedniej długości :)

Po czym wnioskujesz że błędem było użycie wiórówki ?? A może lepsza od MDFu będzie sklejka ?? Jeśli usłyszysz różnicę między paczką z wiórówki, a MDFu :) to masz u mnie piwko Pomysł jak pomysł ale jak powiesz coś więcej na temat tego subika jaki litraż itp i czym zasilany to powiemy Ci więcej co z pomysłem :)

PS. Pozdrawiam kolege z Tarnowa :)

Skomentuj

A więc tak :
      Litraż - do specyfikacji tegoż to głośnika litraż zalecany jest 130 L lecz po przeczytaniu kilku tematów na ten temat dowiedziałem się że nie robi zbyt ciśnienia w takiej konstrukcji owy GDN 30/100/7 i polecany jest aby pokój był dość duży . W moim wypadku 25m na kwadracie było by okej ale przecież moje życie nie ograniczy się do tego jednego pokoju . Jak się przeprowadzę chce swój sprzęt przetransportować w inne miejsce i może być to pomieszczenie mniejsze i wtedy dupa nie będzie " dudnić" . Więc bezpieczniej byłoby zbudować konstrukcję 60-70L gdzie ten głośnik będzie mógł zrobić sobie ciśnienie i troszkę podmuchać . Zastanawiam się też czy głośnik dać na zewnątrz czy do środka? . Chciałbym żeby jak najbardziej przypominał oryginał tonsilowski czyli głośnik w środku . Jaka więc konstrukcję zmontować ?

Zasilanie - I tu prośba do was o pomoc , chciałbym dać jakiś wzmacniacz wbudować w środek z możliwością regulacji pasm . Myślę że 100W by było jak najbardziej ok znamionowe . Najlepiej jakbym dorwał gdzieś wzmacniacz z Tonsil Aktiv 250 http://www.tonsilsklep.pl/index.php?...woofer-aktywny .

Co do różnicy w płytach wiórowych a z MDF to na pewno jak już pisałem plastyczność ( lepiej się obrabia z racji że mdf jest twardszy i nie rozłazi się nie kruszy ) myślę że lepiej jest słychać dźwięk jednak z skrzyni twardszej bardziej przypominającą strukturę drewna które jest twardsze niż płyta wiórowa . Różnica więc jest , zasługuje na piwo ?

Skomentuj

raffal81 wykończyłeś już TIWa, czy nadal gra w gołej wiórówce? :)

Skomentuj

1grzecho

I ogolnie wszyscy ktorzy byli zainteresowani, wiem ze totalnie mocno odgrzewam kotleta ale, mialem duzo przygody z moim subwooferem, obudowa napila duuzo wody po awari w domu, glosnik zostal zdemontowany i tak lezal, ale mam zamiar wziac sie raz jeszcze za niego

Skomentuj

wziąłeś się raz jeszcze?

Skomentuj

Nie na temat...
              - Też bym chciał jeszcze raz zrobić subwoofer na tym VISATONIE
              - już raz zrobiłeś?
              - nie, już raz chciałem :P

Skomentuj

Uwierzcie lub nie, ale głośnik leży w szafie czekam do marca na urlop

Skomentuj

Czaruję...
                X