Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way na STX(again)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3way na STX(again)

Witam
    Jestem w trakcie wykonywania znanej konstrukcji 3 drożnej na stx-ach oto cześć zdjęć przyszłych kolumn:

Te małe monitorki to konstrukcja brata. już nie mogę doczekać się fornirowania i malowania frontów :lol: ale na razie jak tylko je doczyszczę z pyłu to wygrzeje w nich głośniki
    Co do kształtu mi się bardzo podobają ale to zawsze jest kwestia gustu.
    Niedługo więcej zdjęć.
    Nie na temat...
    Nie wiem dlaczego nie pokazuje miniaturek próbowałem to przez Img ale nie wyświetlało zdjęć w ogóle więc wstawiłem linki

No zapowiada się fajnie, nie schrzań nic to powstaną fajne kolumny :wink: A zdjęcia możesz też dodawać przez fotosik.pl, tam masz specjalne linki z miniaturka na forum

Skomentuj

Zamieszczone przez metalcruscher
      Nie wiem dlaczego nie pokazuje miniaturek próbowałem to przez Img ale nie wyświetlało zdjęć w ogóle więc wstawiłem linki
      przez IMG wstawia sie fotke tak zeby byla ona widoczna w pelnym rozmiarze
      jak chcesz miniaturke to nie ma takiej opcji na forum - wklejasz link oznaczony jako THUMBNAIL for FORUM

a co do kolmn - DIY laczy cale rodziny :P

Skomentuj

Ładnie sie zapowiada, ale te sciecia takie skromne
        Płyty sam ciałeś czy pocieli ci na wymiar tam gdzie kupowales?

Skomentuj

fajny kształt frontu, na górze to już standard, ale na dole tez lekko przycięte. zapowiadają się nieźle. jakie planujesz wykończenie?
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Jakos krzywo te skosy wyszly, a troche pracy w te budy wlozyles. No nic, zobaczymy jaka bedzie koncowka :)

Skomentuj

Pogromca mitow, Wiem ale nie tak strasznie wyszły tak jest bo robione bez prowadnic
              amdr, Jeszcze do końca nie wiem ale raczej pomalowane czarny mat (Fronty) bo ciężko było by chyba fornir ułożyć na dolnym ścięciu. Fornir coś ala mahoń albo coś podobnego bo podobają mi się takie wykończenia ciemna czerwień przechodząca w brąz.

[ Dodano: 2009-11-17, 16:45 ]
              I jeszcze mam takie pytanie jak umiejscowić terminal bo do niego mam przymocowaną zwrotnice i nie wiem czy jak go dam 4-5 cm nad otworem b-r czy nie powstanie jakieś zawirowanie powietrza czy coś podobnego powodujące obniżenie jakości dźwięku ??

Skomentuj

Spokojnie bys polozyl fornir na tych scieciach. Kladziesz na plaskim tak zeby sporo wystawalo poza ta frezowana krawedz. Potem po krawedzi jezdzisz potem papierem na jakims klocku drewnianym zeby troche pocienic fornir w tym miejscu i tak sie pieknie nagina w takich miejcach ze sam bylem zdziwiony co sie daje z fornirem zrobic;]

Oczywiscie w poprzek wlokien to nie wyjdzie ale wzdluz i pod niewielkimi kontami jest spoko.

Wiem ale nie tak strasznie wyszły tak jest bo robione bez prowadnic
                Ja tez robilem bez prowadnic, zeby ladnie wyrownac mozesz teraz tarnikiem nad tym popracowac i bedzie rowno.

Skomentuj

a mi sie pomysl z tymi scieciami baardzo podoba, wykonanie fakt moglo by byc troszke bardziej precyzyjne moze byc potem widac na fornirze :/

no ale zobaczymy jak nastepne etapy beda wygladac :)

Skomentuj

Panowie a czy wełna mineralna nadaje się do wytłumienia??

Skomentuj

generalnie słabo, miałem w sumie ale to się pyli. kup ocieplinę.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Wełna tak ale owcza :wink:

Skomentuj

Mineralnej nie dawaj bo od tego można raka dostać :sad: najlepiej jak kolega napisał wełna owcza a jeszcze lepiej to kilka różnych materiałów gdyż każdy tłumi inne częstotliwości. Wełna owcza jest dość droga chyba więc proponuje normalną watolinę wytłumiającą jaka jest na allegro dostępna, a pod nią na ścianki np filc :idea:

Skomentuj

a tam raka od palenia też a zresztą tyle tym budynków ocieplone jest to szok a raczej dobre właściwości ma bo am dobrą gramaturę ale chyba pokombinuje coś z watolina filcem i mam jeszcze taką gąbkę ze starego fotela nada się ??

Skomentuj

Do zamkniętej to jeszcze bym i wsadził w ostateczności mineralną ale do BR na pewno nie.
                              Gąbkę z fotela też bym sobie podarował :razz:

Skomentuj

metalcruscher, a tam raka ..wsadz sobie mineralną :)

Skomentuj

n_omyzs, i jeszcze potem płyta gipsowa na to i zaszpachlować pomalować i ocieplone wewnątrz :P cieplejsze brzmienie będzie Sorki za offtop

[ Dodano: 2009-11-24, 14:01 ]
                                  Mały update do konstrukcji tzn głośniki wygrzały się w obudowie myślę że wystarczająco długo teraz nastąpi wygłuszanie kolumn i wymiana wkrętów tzw "+' na imbusy i tu problem i zarazem pytanie do użytkowników mieszkających w okolicy Rzeszowa czy spotkali się może z wkrętami imbusowymi jak tak to gdzie bo nigdzie nie mogę ich znaleźć? Wytłumiał będę matą filcowobitumiczną wełną mineralną i watą. B-r zestrojony za na gorąco.
                                  Wieczorem jak dostanie się do aparatu zobrazuje moje poczynania.

Skomentuj

Wkrety imbusowe sa trudne do znalezienia ale jest dla nich alternatywa i to nawet jeszcze lepsza. Mianowicie takie male wkrety-pchelki wkrecane na imbus lub srubokret ktore w srodku maja gwint(zenski) i do tego jeszcze kupujesz srubki z lbem imbusowym i masz ladnie i profesjonalnie zamontowane glosniki. Wielka zaleta tego rozwiazania jest to ze mozesz potem ile razy ci sie bedzie podobalo odkrecac i przykrecac glosniki (przy np ekperymentach z wytlumieniem) i nic sie nie wyrobi. Ja do swoich 3-way takie kupilem, zaplacilem 17zl wiec raczej warto. Na gdna gwint 6mm a na reszte 4mm.

Skomentuj

panowie a pianka poliuretanowa nadaje się do wytłumienia ??? Bo mam jej dość sporo i myślę o jej zastosowaniu wraz z watoliną filcem

Skomentuj

Do wytlumiania raczej slabo, jesli juz to do rozpraszania.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X