Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odsłuchy sceniczne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odsłuchy sceniczne

Odsłuchy na zamówienie Jamesa :) Projekt podobny do Turbo sounda TFM-212 http://www.turbosound.com/showroom/tfm212/index.html Obudowa ze sklejki wykończona nitromalem,na wierzch bulpren.

Czekam na STX-y,jak dojdą dopiero wtedy zaczynam projektować,obliczać itd. bo trzeba uwzględnić parę rzeczy.

Będą wyglądać jak te tylko że będą szersze z racji dwóch głośników. Te na zdjęciu złożył Bocian jak i tego suba. Cały zestaw ma mieć kolor jak ten sub (sub jest na 2x kappa pro lf 15").

marian, gdzie kupiłeś tuby do driverow (west music?)

Skomentuj

Dokładnie,west music,solidnie wykonane z mocnego plastiku. Dojechały STX-y :)

[ Dodano: 2009-12-09, 12:37 ]

Wymiary lekko zmienione ale kont frontu zostaje ten sam.

[ Dodano: 2009-12-12, 13:34 ]
      12.12.2009 powoli do przodu :)

[ Dodano: 2009-12-12, 21:02 ]
      Po paru godzinach:

Na dziś koniec :razz:

[ Dodano: 2010-01-06, 18:08 ]

Skomentuj

No widać ile pracy w nie włożyłeś choć nie gotowe to wyglądeją świetnie niemogę się doczekać ich ukończenia. tylko po co są te listewki na froncie ? jakieś dystanse do maskownicy?

Skomentuj

Hubertoos0222, pewnie krata osłonowa będzie na nich leżeć i do nich przykręcona,przynajmniej ja tak zawsze robiłem w swoich konstrukcjach.
          No marian, widzę że ładnie działasz w branży :)

Skomentuj

marian, słuchałeś tego już tego selenium? Do domu by się nadał? :razz:

Skomentuj

Na tej listwie montowana będzie krata a na tą kratę będzie przyklejony 10mm bulpren i dlatego taka odległość.

Co do tego seleniuma to musiał bym zrobić porównanie w jednym momencie,np. z D800ti,prawdopodobnie będzie takie porównanie na tej samej zwrotnicy (jedynie rezystory się zmienią jeśli będzie trzeba)...a takie porównanie warto by zrobić bo D800ti jest 2x tańszy. Wiadomo że ten i ten jeśli chodzi o wytrzymałość mocową wytrzyma tyle samo,jednak dla mnie się liczy też jakość przetwarzanego dźwięku. Na dzień dzisiejszy nic konkretnego o tym driverze nie mogę powiedzieć bo nie mam na stanie nawet "normalnych "kondów" na próbę. Jak na razie podłączyłem wszystkie głośniki a seleniuma puściłem przez konda 2,2uf...no i sobie gra,nic szczególnego,jedynie SPL całej kolumny robi wrażenie :smile:

http://img509.imageshack.us/img509/5070/dsc00745c.jpg

Na zdjęciu widać że dziury na porty br są za małe,ale spokojnie,lepiej wyciąć mniejsze niż za duże. Testy strojeniowe będą jak dojadą porty.

Skomentuj

Ja w swoich paczkach mam d210 ti i powiem że jest świetny ale filtr radze zrobić minimum 12db bo przy filtrze 1 rzędu popękała mi membranka i teraz mam filtr ok 2000hz 18db/OKT i jest ok.

Skomentuj

No to jeszcze jakiś woofer i można zrobić coaxiala do lampy :grin:

Skomentuj

Test zwrotnicy. Została wyliczona programem,teraz słucham tego co program wyliczył. Głośniki zgrywają się świetnie w tym układzie,nie ma problemu z fazą,efektywność między głośnikami też jest dobrze wyliczona.

Co do dźwięku poszczególnych głośników: STX dlatego że nie schodzi nisko gra wyższym basem i to troszkę denerwuje. Ktoś napisze że obudowa za mała... niestety na tego typu głośniki duża obudowa nic nie pomoże,ten STX tak już ma i tyle. Selenium gra ładnie i nadaje całej kolumnie to coś,po prostu nadrabia jakość dźwięku :) Cięcie zwrotnicy jest liczone na 1,3kHz.

Jutro obudowy będą malowane i uzbrajane w porty,terminale,kratę i bulpren. W tą środę jest koncert Virgin Snatch na którym te odsłuchy mają grać więc muszę się pospieszyć. Niestety elementy na zwrotnicę doszły zbyt późno i gotowej płytki jeszcze nie ma więc tymczasowo elementy będą na HDF-ie którego właśnie robię.

Skomentuj

To ciecie nie za niskie?

Skomentuj

Tego seleniuma można nawet na 1,2kHz ciąć tak samo jak D800ti,oczywiście 18db :wink:

[ Dodano: 2010-01-18, 19:27 ]
                        Dwie foty na szybko.

Podkład:

...i jedna warstwa struktury:

Specjalnie daje takie niewyraźne zdjęcia :wink:

Skomentuj

Specjalnie daje takie niewyraźne zdjęcia :wink:
                          bo nie chcesz pokazywać że sie znasz :razz:

[ Dodano: 2010-01-18, 20:06 ]
                          bardzo ładne tylko ten kolor :roll:

Skomentuj

Hubertoos0222, jak sie nie myle to tylko podkład a kolor sie zmieni.

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                              bo nie chcesz pokazywać że sie znasz :razz:
                              Nie,bo chce żeby efekt końcowy był lepszy :razz: Ostateczne foty będą robione aparatem a nie "aparatem" :mrgreen:

[ Dodano: 2010-01-18, 20:15 ]
                              Kolor się nie zmieni,mają wyglądać jak te suby co pokazałem w pierwszym poście.

Skomentuj

Szczerze jak kto lubi ale ten kolor nie przypada mi do gustu. Ale to tylko moje zdanie :wink:

Skomentuj

No kolor oryginalny. Ja też na początku byłem sceptycznie nastawiony ale powiem wam że na scenie to już inaczej wygląda :)

Skomentuj

Jestes zadowolony i TO JEST NAJWAZNIEJSZE.
                                    Pozdro i powodzenia

Skomentuj

To James jest zadowolony z koloru,Ja jedynie mogę być zadowolony z własnego wykonania :wink: Powiem wam że jak będę robił kolumny estradowe dla siebie i na specjalne zamówienia dla klientów to będą czarne z odcieniem (tu pada nazwa koloru),taki kameleon który w słońcu się mieni. Ten kolor to na razie tajemnica.

Skomentuj

Aha :oops: nie wiedziae ze to dla kogos. Dawno mnie nie bylo na forum i nadrabiam zaleglosci i nie doczytalem.

[ Dodano: 2010-01-18, 20:50 ]
                                        ale i tak spoko :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X