Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe wcielenie Zgc40-8-581

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe wcielenie Zgc40-8-581

witam!

chcę ożywić kolumienki konstrukcji tonsila Zgc40. całość chcę oszlifować ze starego forniru, potem szpalcha z dodatkiem drewna i znowu szlifowanie. następnie planuję położenie forniru, pomalowanie bejcą i na koniec kilka warstw lakieru. mam problem z doborem głośników do tych skrzyń. wiem że nie tak to powinno wyglądać bo do głośników buduje się pudło ale chciałbym wykorzystać tą konstrukcję i myślę że ładnie zagra. myślałem o zamontowaniu gdn 20/80 i gdwk 9/80/1. później oczywiście zwrotnica.
    czy może inne zestawienie głośników?

Ja bym zatkał ten otwór BR i wyrównał ładnie z powierzchnią, żeby nic nie było widać jak się oklei fornirem. Na dół dałbym GDN'a 20/60/11 (dla 20/80 ta obudowa na pewno jest za mała), na górę tego Tonsila o którym myślisz (jeśli chcesz, żeby przetworniki były ze stajni Tonsila, bo ewentualnie można tam wpakować STX PJ). Do tego kond 4,7uF, być może jakiś rezystor w zależności od upodobań i tyle.

Skomentuj

tunel br oczywiście jest wymontowany do szlifowania (nie była to taka dziura, heh) ale słyszałem wcześniej te kolumienki u znajomego kiedy chodziły na zmęczonym gdn 20/80 i basreflex już był wycięty, grało to naprawdę nisko i soczyście. właśnie myślałem o takim prostym podłaczeniu tylko przez kondensator na gdwk ale mam pytanko czy wtedy głośnik niskotonowy nie będzie narażony na uszkodzenie podłączony bezpośrednio pod wzmacniacz/amplituner?
      stx pj to dobry pomysł, czytałem o nim że jest dobrym głośnikiem wysokotonowym.

Skomentuj

No skoro tak to ok.
        Nic się nie stanie, przecież oryginalne 40-8-581 też miały tylko konda przed GDWK, a GDN szedł całym pasmem :)

Skomentuj

Ja użyłem GDN 20/80 (tego z celulozową membraną na piankowym zawieszeniu) w obudowie 26 litrów OZ, ale w trójdrożnej kolumnie co nie znaczy, że nie możesz go użyć do dwudrożnej. Trzeba jednak liczyć się z wycofaną średnicą z tego głośnika. Można też rozpatrzyć GDN 20/60/11. Ma niski fs=28 Hz (na stronie skleptonsilu) i lepiej nadaje się do OZ. Jako kopułkę poleciłbym Tobie GDWK 11/100, jest teraz wyprzedaż po 49 PLN. Ten lepiej nadaje się do niskiego podziału chyba, że podoba Ci się brzmienie kopułki laminatowej w 9/80/1.

Skomentuj

czyli najlepszym rozwiązaniem głośnika niskotonowego do tej obudowy będzie gdn 20/60/11?
            podłaczenie gdn bezpośrednie?
            do tego gdwk (nad modelem jeszcze pomyślę/poczytam) z kondensatorem 4,7ľF?

czy istnieje prosty sposób na zabezpieczenie gdn przed uszkodzeniem (duża moc)?

:lol:

Skomentuj

Musisz sobie zasymulować działanie obu GDNów w OZ i zobaczyć jaki będzie Qtc. Oba mają przecież różne parametry.
              4,7 uF wystarczy jeśli będziesz spokojnie słuchał bez nadmiernej mocy. Ewentualnie dopasujesz sobie jakiś szeregowy rezystor, jeśli będzie zagłośny GDWK.
              Najlepiej zabezpiecza się nie doprowadzając nadmiernej mocy do głośnika czyli słuchać z rozsądkiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
                Musisz sobie zasymulować działanie obu GDNów w OZ i zobaczyć jaki będzie Qtc. Oba mają przecież różne parametry.
                4,7 uF wystarczy jeśli będziesz spokojnie słuchał bez nadmiernej mocy. Ewentualnie dopasujesz sobie jakiś szeregowy rezystor, jeśli będzie zagłośny GDWK.
                Najlepiej zabezpiecza się nie doprowadzając nadmiernej mocy do głośnika czyli słuchać z rozsądkiem.
                mam w amplitunerze możliwość ustawienia mocy wyjściowej więc poprostu obetnę moc i będzie ok.
                gdzie kupić kondensatory 4,7 uF?
                jakie 2 rodzaje rezystorów zastosować do prób i jakie mają być ich parametry?
                z symulacją nie bardzo rozumiem, chodzi o symulację w jakimś programie?

:mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez arielcpu
                  z symulacją nie bardzo rozumiem, chodzi o symulację w jakimś programie?
                  Tak chodzi o symulacje w programie.
                  Biorąc pod uwagę głośniki: GDN 20/40, GDN 20/60/11, GDN 20/80 wg mojego widzimisię najlepszym wyborem byłby GDN 20/60/11. We wszystkich tych trzech głośnikach będzie większy lub mniejszy kompromis w zakresie przetwarzania tonów średnich. Wybierając oryginalnego GDN 20/40 dochodzi kolejny kompromis w postaci słabego przetwarzania basów. W OZ przy założeniu jej całkowitego wytłumienia objętościowego materiałem tłumiącym osiągniemy wysokie fc w okolicach 90 Hz, a przy Qtc ok. 1,4 spowoduje to podbicie okolic 100 Hz i praktycznie zero niższego basu.
                  Zastosowawszy GDN 20/60/11 uzyskamy o wiele lepsze rozciągnięcie basu, bo fc będzie w okolicach 60 Hz i jeszcze dobre charakterystyki impulsowe przy Qtc ok. 1. Jeżeli byś chciał zrobić b-r to tylko na GDN 20/80, żeby to miało "ręce i nogi". Zresztą skoro podobało Ci się takie brzmienie, to tym bardziej masz ułatwiony wybór.

Skomentuj

arielcpu i jak wyszła regeneracja?? Pytam bo sam mam w piwnicy 2 takie budy a w domu 2x GDWK 8/50. A ma być jak najtaniej, byle było zamiast plastikowych kolumienek bratu do lapa. Zastanawiam się nad użyciem tego głośnika jako niskotonowego ze względu na cenę i wygląd tylko http://allegro.pl/glosnik-20cm-vk-gd...460727129.html

Skomentuj

Czaruję...
                    X