Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitory na Vifa Dx25 i tonsil GDN 16/50/6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitory na Vifa Dx25 i tonsil GDN 16/50/6

Witam
    Od dłuższego czasu planowałem zrobić monitory już troszkę lepsze. Po dłuższych poszukiwaniach, akurat jeden z forumowiczów miał na sprzedaż gotowe przetworniki tzn głośniki ze zwrotkami. Jak widać pokusiłem się na nie.
    Płyta jest bodajże meblowa 16 mm.
    Na froncie oprócz płyty meblowej jest jeszcze MDF 5mm, przy czym wykorzystałem go aby nie robić frezów, tylko po prostu wyciąć wiekszy otwór na głośnik. wszystkie otwory wycinałem wyrzynarką. Narzędzia jakie posiadam to: wyrzynarka, szlifierka oscylacyjna, wkrętarka i papier ścierny :smile:
    wszystkie płyty sklejałem klejem Patex moment, którego mam tez zamiar wykorzystać do fornirowania.

tutaj zdjęcia:

niektóre zostały zrobione telefonem

Jeszcze zostało je ofornirować, i trochę otwory w MDF powiększyć, aby się fornir zmieści

Czekam na komentarze :wink:

Zamieszczone przez Karol22m
    i trochę otwory w MDF powiększyć, aby się fornir zmieści
    Łatwo pisać takie rzeczy gdy się ma odpowiednie narzędzia,ale wyrzynarką też można równo otwory wyciąć.A chyba pod tonsile trochę się przesunęły.A po co chcesz w te otwory fornir upychać?

Skomentuj

wyrzynarką trudno to wyciąć, a to papierem ściernym łatwo się wyrówna, tutaj ten MDF nie wyciołem idealnie, i muszę wyrównać również pod tonsilami, jak i Vifami.
      Zamieszczone przez majkipe
      A po co chcesz w te otwory fornir upychać?
      żeby wszystko weszło idealnie, jak widzisz nie jest równo wycięty, i muszę już z każdej strony otwór powiększyć, i żeby to ładnie wyglądało, to właśnie muszę ofornirować ten MDF również do środka te 5 mm, i wtedy nie będzie widać również MDF-u.

Skomentuj

Wydaje mi się że pierwsze odsłuchy masz już za sobą? Możesz powiedzieć coś o brzmieniu tych monitorków?

Skomentuj

Witam!

Wizualnie nie ma co oceniać, wykończysz, wrzucisz fotki - ocenimy ;-)
          Powiedz coś o brzmieniu. Podaj również kosztorys.

Pozdrawiam,
          Krzysiek191022.

Skomentuj

Witam.
            Wreszcie ktoś się"zainteresował" moimi monitorami :wink:

odsłuch:

Wg mnie pomimo że jest to 16cm to jak na taki głośnik dużo basu nie mają oraz jak dla mnie trochę średniego im brakuje. Bas jest taki troszkę jak delikatne bicie o deskę, nie ma takiego przyjemnego jak STX GDN-15-100-8-AKX. Za to wysoki jest ładny, przyjemnie się go słucha, nie kuje po uszach, słowa są wyraźne. zwrotka zrobiona na Jantzenach.

Koszty to może jak skoncze? :razz:

Skomentuj

jak dla mnie trochę średniego im brakuje
              to dziwne?
              bo Paweł_S zawsze pisze, że grają bardzo ładną średnicą.
              ja osobiście ich nie słyszałem.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Karol22m tych szczelin fornirem nie uda się uzupełnić, są zbyt duże. Wytnij z tego mdf 5mm paski szerokie na około 7mm i przetnij je wzdłuż nożykiem na połowę, powinny się bez problemów rozwarstwić, będziesz miał paski 7mm x około 2,5 mm x długość i teraz wklej je w otwory na wikolu, jak wyschnie to je dopasuj do głośników przy użyciu papieru ściernego naklejonego na coś okrągłego, może to być np puszka, papier kleisz przy samym rancie tak żeby dało się tym szlifować, granulacja w okolicy 60', najlepiej papier ścierny na płótnie, jest solidniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                  jak dla mnie trochę średniego im brakuje
                  to dziwne?
                  bo Paweł_S zawsze pisze, że grają bardzo ładną średnicą.
                  ja osobiście ich nie słyszałem.
                  jak dla mnie 15 AKX duzo lepiej grają średnim i niskim. nie mają tak przyjemnego jak te STX-y

funiax1,
                  tylko, że ja nie mam już MDF 5 mm. w sumie mam 19mm :razz:
                  ale nie zda egzaminu jak powiększe ten otwor z kazdej strony, jak wezmę klejem a potem fornir, to wg mnie powinno być ok.

Skomentuj

jak wezmę klejem a potem fornir, to wg mnie powinno być ok.
                    nie, to się nie uda bo musiał byś wkleić kilka warstw forniru lub bardzo gruby a i tak nie uda się wkleić w idealne kółko i będzie trzeba szlifować a fornir wzdłuż słoi bardzo ciężko będzie doszlifować w takim miejscu.Poszukaj gdzieś w piwnicy płyty pilśniowej, na starych meblach tylne ścianki są z niej robione, jest miękka i będzie do tego idealna.

Skomentuj

połóż na to jakiś cienki mdf, zrób jeszcze raz frezy i będzie ok
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Może folia i szpachla,gdzieś tu na forum jest opisane jak to zrobić.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                          Poszukaj gdzieś w piwnicy płyty pilśniowej, na starych meblach tylne ścianki są z niej robione, jest miękka i będzie do tego idealna.
                          wiem wiem jaka. Mam takie w domu, spróbuje coś pokombinować z tego, wejdzie to na styk.

lklukasz, nie mam tego MDF-u bo kupilem w OBI na wymiar :neutral:

Zamieszczone przez majkipe
                          Może folia i szpachla,gdzieś tu na forum jest opisane jak to zrobić.
                          folia? nigdy o takim czyms nie słyszałem, ale z tą szpachlą by coś może wyszło, akurat kupiłem do zaszpachlowania wszystkich małych otworów gdzie wkręty są.

To co będzie lepszym rozwiązaniem, ta płyta z mebli czy szpachla ?

Skomentuj

lklukasz, nie mam tego MDF-u bo kupilem w OBI na wymiar :neutral:
                            to kup jeszcze dwie formatki. Przecież to jakieś grosze.
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

spróbuje jednak z tej płyty pilśniowej i szpachli :smile:

Skomentuj

Jak dla mnie srednie z tego tonsial sa naprawde dobre. Co do basu to jest jakby na drugim planie, ale nie powiedzialbym ze to pukanie o deske. Moze wiec kwestia wytlumienia lub wzmacniacza? A w ogole to masz je w Br czy closed?

Glosniki juz wygrzane?

Skomentuj

Wytłumienia to raczej nie. Na jednym zdjęciu widać co to za wytłumienie, ja nie wiem jak się nazywa. Kupiłem te głośniki od bingant-a więc wytłumienie dostałem gratis :smile:
                                  Mam je w BR obudowa ok 17l.
                                  Napęd widać trochę na jednym ze zdjęć jest to Denon avr 1508. Powiem tak, że może to być troszkę jego wina, bo pod nim gra bardziej wysokimi tonami jak mogę to tak nazwać. Ale były testowane też pod yamaha więc raczej nie o amplituner chodzi.

Tak naprawdę to nie wiem czy są wygrzane te głośniki, bo jak już wspomniałem mam je od bingant-a - u niego leżały w półce, a znowu on je kupił od csbiczek więc naprawdę nie wiem :neutral:

Skomentuj

a csbiczek kupił je ode mnie, a ja kupiłem je od mkul'a, który projektował do tego zwrotkę i to ona może być wytłumaczeniem, ponieważ u mkul'a były to małe monitory, w obudowie closed, które były podpierane subem

dokładnie jest to ten projekt:
                                    http://mkul.info/GDN16506+DX25.html
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                                      a csbiczek kupił je ode mnie
                                      true
                                      Tak naprawdę to nie wiem czy są wygrzane te głośniki, bo jak już wspomniałem mam je od bingant-a - u niego leżały w półce, a znowu on je kupił od csbiczek więc naprawdę nie wiem :neutral:
                                      u mnie też się nie doczekały obudowy :wink: Zagrały tylko chwile w testowej i też leżały na półce...

Skomentuj

bo jak już wspomniałem mam je od bingant-a - u niego leżały w półce, a znowu on je kupił od csbiczek
                                        Zamieszczone przez LuSzTi
                                        a csbiczek kupił je ode mnie, a ja kupiłem je od mkul'a,
                                        jak widać głośniki były dziedziczone przez wielu użytkowników :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X