Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwofer do Sierry.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwofer do Sierry.

Witam.

Na początek chciałem się przywitać. Mam na imie Paweł, 18 lat, ucze sie w lo i takie tam. Ale kogo to obchodzi. Przejdźmy do sedna sprawy.

Otóż od dawna wożę w samochodzie całą kolumnę głośnikową stx'a i w niej mam podłączony tylko niskotonowiec. Zamierzałem od dawna zrobić obudowę, na początku był plan, żeby kleić z drzewa, tzn z listewek, tak jak zrobiłem obudowę do kompa. Przygotowane wszystko juz było, tzn drzewo pocięte na listewki, ułożone aby sobie schło, leżało tak sezon, ale brak czasu skutecznie mnie od tego odciągnął. Aż do wczoraj, gdy zobaczyłem że na stronie stx'a pojawiły się samochodowe głośniki.

Jest to pierwsza moja konstrukcja tego typu, ale zobaczymy co na koniec wyjdzie. Nie wiem czy warto to opisywać tutaj, tak szczegółowo na pewno nie.

Używam dosyć prostych narzędzi, przydała by się jakaś ukośnica, także dobra metrówka, sprawne oko, troche matematyki, krecha i jazda wyżynarką. Dokładnie nie jest, więc na koniec tarnikiem sie prostuje i wyszło mi nawet ładnie. Dolega prawie w całości. Na koniec sie przyklei i będzie git.

Więc na początek rozrysowałem sobie wszystko dokładnie, rysunków nie wrzucam, bo i tak nikt nie rozczyta. Policzyłem to i owo, wypisałem wymiary płyt, pojechałem do obi, okazało się ze stolarnia do 15 dziś, pojechałem do praktikera, nie mieli prawie żadnych płyt, tylko najdroższe, takie po 35pln za metr. Mi trzeba około 1,4m...

Jak juz miałem w garażu wszystko, na szybko przymierzyłem czy wszystko pasi.

Wygląda że tak. Więc jazda z docinaniem. Po docięciu, skręcanko.

Po kombinacjach z dwoma, rozpadającymi się ściskami wyszło mi nawet prosto. W jednym miejscu z pół milimetra przesunięcia. Wyprostuje się.

Najgorsze przedemną, czyli docięcie góry i dołu pod kątem 65*...

Wyciąłem dziurkę 285mm. Potem jazda z terminalem, na razie pojedynczy. Później wleci taki poczwórny.

Stuk, puk i siedzi:

Krawędź męczyłem wyżynarką i tarnikiem. Nie wyszło najgorzej. Podszpachluje się i będzie pięknie.

Potem rozkręciłem wszystko, klej i jazda. Nie oszczędzałem, wyciskało się w każdą strone, ale trudno, musi sie trzymać.

Dodam że wszystko skręcane na konfirmanty. Nie lubię wkrętów bo to dziadostwo. Strasznie słabo trzyma i jest jednorazowe. Po rozkręceniu juz wogole przestaje trzymać. A komfirmanty są uciążliwe, bo trzeba dokładnie wiercić, nawiercać dziury na łebki, są droższe, ale za to jak sie dociśnie, to nie ma bata. I można dowolnie rozkręcać i skręcać.
    Dodatkowo kleiłem wszystkie na klej, także nie powinno się rozkręcać z czasem.

Tymczasowo wleciało coś takiego.

GDN-32-150-8-SC(albo SS, nigdy nie pamiętam). W zamkniętej obudowie, coś tam zagra.

Teraz czekać na właściwy głośnik, wyciąć dziurę w przedniej ściance i kupować kocyk.

Wymiary to 60cm szerokości, 39cm wysokości no i głębokość to wiadomo. Wewnątrz mam równe 55 litrów, będzie to buda br. Dziesięciocentymetrowy br siądzie w boczną ściankę obok terminala.

Dokończę za jakiś czas...

ps, dodam że zainspirował mnie sub PawłaS. :wink:

Pozdrawiam

O widzę chyba kopie mojego suba jak tak to popieram w 100% ta konstrukcje bo to co mi Paweł S zrobił bardzo dobrze gra... Rozumiem że będziesz wkładał tego stxa dwucewkowego, jak tak to niestety musisz się zaopatrzyć w monobloka co ma przy 2ohm ok 400w rms bo jak u mnie ten sub gra aktualnie przy ok 100rms to po prostu porażka-daje nawet trochę czadu ale widać że to całkiem mało na niego... Tak poza tym to nie wiem czy tak szybko kupisz głośnik bo jak chyba wiesz stx trochę wali w ciula i ich od dawana niema ale niby mają coś zrobić... Zastanów się tez nad wersją Ap która ma wypadkową impedancje 4ohm i podobne parametry bo te 2 ohm na prawdę jest ciężko ugryźć niestety...

Skomentuj

Zamieszczone przez mihas66
      musisz się zaopatrzyć w monobloka co ma przy 2ohm ok 400w rms bo jak u mnie ten sub gra aktualnie przy ok 100rms to po prostu porażka-daje nawet trochę czadu ale widać że to całkiem mało na niego
      Jakie Ty masz auto? 100W i mało przy 12'' w br ?
      Pozatym sa dostepne AA na ta chwile.

Skomentuj

Kopia, ale troche zmodyfikowana. Jest niższy a szerszy i troche długość zmodyfikowana. I Ty chyba masz 50litrów, a ja 54. Trochę więcej i zastanawiam się nad wzmocnieniami. Ale teraz to już chyba za późno :mrgreen:

Nie będę sie zaopatrywał w monobloka, bo wystarczy mi to co mam. Blaupunkt GTA 475. Zasile dwoma mostkami więc te 2x"210" W(nie bez powodu dałem cudzysłów), musi mi wystarczyć. Nie mam zapędów do łupania na całą wioskę, ma ładnie nisko grać i tyle. A że auto mam malutkie(ford sierra) to musi wystarczyć. Co najwyżej kupie drugiego wzmaka do zasilenia przodu, albo zajmie się tym radio, zobaczymy jak to z finansami będzie...

AA są dostępne, juz zamówiłem, ale stx nie chce mi podać numeru konta na które mam wpłacić pieniądze :???:

Dziś wstawiłem do bagaznika z tym GDN-32-150-8-SS w zamkniętej budzie i gra ładnie. Może by sie mu wytłumienie przydało...

Cieszę się ze tak ładnie pasuje do bagażnika, te 60 litrów tam ginie prawie :mrgreen: W porównaniu do poprzedniego suba... :arrow:
        http://stx.pl/kolumny-stx-f-180-calvados.html

Zastanawiam się jeszcze jak wyciąc dziurę w przedniej ściance, w tej zewnętrznej. Nie wytne wyżynarką, bo będzie z daleka widać wokoło idealnie okrągłego głośnika, ze jest krzywo.. Bo niestety nie uda mi się tak prosto... Chyba jedyne wyjście to frezarka, ale jej brak...

Skomentuj

Zamieszczone przez bogdan99
          GDN-32-150-8-SC(albo SS, nigdy nie pamiętam)
          SS :) SC mają czarną membranę :) a to pewnie nie jest 32cm tylko 27/150

Dodam że wszystko skręcane na konfirmanty. Nie lubię wkrętów bo to dziadostwo. Strasznie słabo trzyma i jest jednorazowe. Po rozkręceniu juz wogole przestaje trzymać. A komfirmanty są uciążliwe, bo trzeba dokładnie wiercić, nawiercać dziury na łebki, są droższe, ale za to jak sie dociśnie, to nie ma bata. I można dowolnie rozkręcać i skręcać.
          Dodatkowo kleiłem wszystkie na klej, także nie powinno się rozkręcać z czasem.
          To po co konformaty, jak i tak tego już nie rozedrzesz bo klej również trzyma. Wkręty tańsze chyba ze masz stolarnię i konfirmaty na wagę :)

Teraz czekać na właściwy głośnik, wyciąć dziurę w przedniej ściance i kupować kocyk.
          Po co dziurę jak dziura pod głośnik już jest. A bassrefleks siądzie na bocznej ściance ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
            a to pewnie nie jest 32cm tylko 27/150
            :roll:

Widocznie mam zepsutą metrówkę która oszukuje o 5cm. :razz:

SS :) SC mają czarną membranę
            Dokładnie, sprawdziłem na stx'ie. Po prostu z pamięci mi sie zawsze myli.

To po co konformaty, jak i tak tego już nie rozedrzesz bo klej również trzyma. Wkręty tańsze chyba ze masz stolarnię i konfirmaty na wagę :)
            Pisałem, wkręty nie trzymaja tak dobrze. Za mała średnica żeby dobrze docisnąć i często w mdf'ie sie zrywają i puszczają całkiem. Tutaj nie ma takiego problemu. A że skleiłem, cóż, po prostu sie pośpieszyłem :roll: Można jeszcze myśleć nad wzmocnieniami, ale chyba nie ma sensu zbytnio...

Stolarni nie mam, ale mialem ich cały zapas po robieniu mebli.

Po co dziurę jak dziura pod głośnik już jest. A bassrefleks siądzie na bocznej ściance ??
            Po co? Pisałem już też że przednia ścianka będzie podwójna, dojdzie jeszcze jedna z dziurą większą niż głośnik, tak aby schował się te 1,8cm wewnątrz suba. I tu jest problem z wycięciem...

BR niestety na bocznej, inaczej po prostu nie wejdzie na długość raczej.

Skomentuj

Pisałem już też że przednia ścianka będzie podwójna,
              Nie zauważyłem zwracam honor...

Widocznie mam zepsutą metrówkę która oszukuje o 5cm.
              A przepraszam na zdjeciu wyglądał mi na 27/150 , a jednak były 32/150/8(4)SS kosztowały wtedy 77 zł :)

Skomentuj

Witam.

Kurcze, mam problem z BR'em.

Jak go liczyć, bo kibel rurka ma średnicę około 10,5cm, a br na końcu ma 9,5, a przy wylocie 10. Przy tym samym strojeniu, podanie wartości 9,5, a 10,5 to około 6cm długości br'a. A to dosyć znaczna długość.

Także nurtuje mnie czy ten próg w BR'ze nie będzie powodował jakichś świstów?

Jest dosyć duży, może uciąć rurkę br'a w połowie, tam juz powinno być prawie 10cm. Zawsze to 0,5cm progu... A nie 1.

Na końcu żeby siedziało, kupiłem taką gumę, 110 na 100 przejście. Ładnie trzyma br'a.

A tak sie prezentuje głośniczek grając w zamkniętej obudowie, napędzany dwoma gainclonami.

Skomentuj

Także nurtuje mnie czy ten próg w BR'ze nie będzie powodował jakichś świstów?
                  Bedzie u mnie własnie tak działa :P i najlepiej by było ten prób zalepić jakimś czymś żeby zrobić stożek :P żeby przepływ nie był zakłucony.

Skomentuj

Te 100rms to mam z dosyć ciekawej końcówki i niestety głośnik lata jak szmata a słabo gra(brak kontroli) oczywiście na razie niestety w domu... Ciekawie wygląda twój stx kopułka już nie jest tak obsmarkana klejem... W najbliższym czasie złoże mu 2 n-mosfety irka na irfp260(ok 200w rms planuje) w mostku dla 8 ohm to zobaczymy... A tobie jak to gra?

Skomentuj

Wsadziłem wczoraj BR'a, bardzo ładnie udało mi się go zmieścić. Podłączyłem do dwóch mostków mojego wzmaka. Gra jeszcze fajniej. :smile:

Podliczmy koszty:

Głośnik 149 + 25 przesyłka
                      Płyta mdf - 48pln
                      Terminal - 12pln
                      BR - 8pln
                      Kibel rurka 0,5m -5pln
                      Gumowe przejście ze 110mm na 100 - 3,5pln
                      klej - mialem, ale można liczyć z 5pln
                      komfirmanty 30x0,2pln= 6pln

Dojdzie jeszcze kocyk.

Czyli razem: 260pln.

Jak gra? Potrzebuje na pewno jeszcze wygrzania. Ale na razie zrobił na mnie olbrzymie wrażenie. Jak trzeba, gra mięciutko, jak trzeba porządnego uderzenia, to również daję radę. Schodzi niiisko strasznie. Nie mam zbytnio porównania, do tej pory mialem gdn'y 32-150-8SS, alpharda 30cm i AP'ka w swoich łapkach no i ten gra najmilej.

A po podłączeniu do mostka, robi masakre w samochodzie. :roll: Bagażnik mało sie nie rozpadnie. Dobrze że nikt nie zmusza do słuchania na ful :mrgreen:

No i doszła jeszcze przednia ścianka.

Skomentuj

Tymczasem sub skończony, prawie....

Chyba nie wyszło najgorzej? Przynajmniej ja jestem z siebie zadowolony, jeszcze musze odkręcić głośnik i wkleić pasek w przednią sciankę wokoło głośnika i będzie mniooodzio Chyba..

Aha, na żywca wygląda ciemniej ten materiał...

Skomentuj

Jedynie do czego można się przyczepić to frez pod głośnik(druga płyta). Oklej materiałem albo pomaluj. Na jaki klej kleiłeś materiał?
                          Po za tym ładnie wyszedł Ci subwoofer, ale najważniejsze jest chyba jak gra

Skomentuj

Jak każesz.

Niestety nie wyszło idealnie, na sam koniec musiałem spitolić i wyszła szczelinka.

:razz:

Jak gra? Juz pisałem, robi na mnie niesamowite wrażenie, zresztą nie tylko na mnie, ale na każdym kto wsiądzie do auta, albo posłucha go u mnie w pokoju. Tylko że ja nie słyszałem nigdy tego typu konstrukcji, jak juz pisałem, stx AP, albhard, albo ten ze zdjęc wyżej, gdn-32-150-8-ss. Nie ma porównania nawet do tego AA :mrgreen:

Dodam jeszcze jedno, śrubki którymi przykręcony jest głośnik, trzeba je zmienić na jakieś które nie bedą niszczyć zawieszenia i bedą ładniej wyglądać, te są tylko przejściowe. :razz:

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...7c17da1fb87cce

Na elce też go dałeś więc tam go skomentuje...

Skomentuj

Da się przenieść ten temat do gotowców, czy poczekamy aż wygłusze środek?

Skomentuj

bogdan99, można by przenieść ale wstęp się nie nadaje.... Zrób nowy temat tak jak powinien wyglądać

Skomentuj

Będzie chwila to ogarnę.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X