Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trzy drogi na seas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trzy drogi na seas

Witam,
    Wlasnie zacząłem budować mój pierwszy zastaw stereo , zdecydowałem się na wszystkim dobrze znany projekt Troels'a Gravesen'a na głośnikach seas
    SEAS CA22RNX + MCA12RC + 27TFFC

Kolumny będą miały troszkę inny kształt, komora dla CA22RNX to 35l a dla MCA12RC niecałe 2l czyli jak w projekcie Troels'a, boki bedą z mdf'u 24mm(3x8mm) reszta z 22mm z czego front podwójny

Pozdrawiam
    W sobotę przywiozłem elementy na kolumny i zacząłem coś pomału składać

całkiem duży monitor ci wyszedł. projekt zrobiłeś w Inventorze 2010?

Skomentuj

No jest dosyć duży 43x34 x 55 , projekt robiony w Autocad 2010

Skomentuj

p-a-w-e_l czy można się będzie wprosić do ciebie na późniejszy odsłuch ? Oczywiście nie z pustymi rękoma
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Oczywiście , że tak o ile uda się je kiedyś skończyć :wink:

Skomentuj

Ładny projekt obudowy, ale jak on ma się do oryginalnego projektu? Bo rozumiem, że to klon jakiejś konstrukcji... Podasz linka bo nie mogę znaleźć? czy może jest to klon PMS?? bo te same głośniki chyba....

Skomentuj

Zapowiada się fajny projekt. Front zamierzasz lakierować na czarno czy obić skajem ?
              Na zdjęciach kiepsko widać, ale zostawiasz położenie jak w oryginale czy głośniki wyśrodkowałeś ?
              Jeśli wyśrodkowałeś, to może Ci to trochę zmienić charakterystykę szczególnie na wysokich tonach. Poczytaj sobie artykuł na http://www.akustyk.ayz.pl/dyfrakcja.html#dyf oraz artykuły na stronie Troelsa.

Wallker, to jest 3W Classic - http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm

Też mam 3W Classic także pozdrawiam kolejnego klona :)

Skomentuj

Front jak i tył będzie lakierowany na czarno , na bokach będzie fornir heban. Głośniki są wyśrodkowane , alę wątpie by mozna bylo usłyszeć jakąś różnice.

Skomentuj

Zamieszczone przez p-a-w-e_l
                  boki bedą z mdf'u 24mm(3x8mm)
                  jaki masz sposób na wygięcie i przymocowanie boków? robiłem takie coś z warstw mdf,u 4mm i bardzo ciężko było to zrobić dokładnie domowymi sposobami bez prasy.

Skomentuj

Sam wycinałeś elementy obudowy? Jeśli nie, to gdzie?

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                      Wallker, to jest 3W Classic - http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm
                      Dzięki właśnie też o tym myślałem ale zapomniałem nazwy a w zapisanych linkach swoich nie znalazłem :razz:

Zamieszczone przez p-a-w-e_l
                      Głośniki są wyśrodkowane , alę wątpie by mozna bylo usłyszeć jakąś różnice.
                      Nie czytałem opisu konstrukcji na stronie Troelsa ale pewnie zostało to w jakiś tam sposób wymuszone i uwzględnione w konstrukcji zwrotki ale jak zwykle najlepiej zrobić dwie wersje i porównać

Skomentuj

funiax1, Wygięcie boków nie jest takie łatwe jak myślałem(nigdy tego wcześniej nie robiłem) , na razie udało się wygiąć pierwszą warstwę. Bok przykręciłem z przodu wkrętami a następnie założyłem pasy które naciągałem , ponieważ miałem kiepskie pasy to z tyłu musiałem przykręcić śruby żeby dogiąć bok do końca , z nastepnymi warstwami powinno być łatwiej jak będe miał lepsze pasy . Kolejne warstwy będą już tylko przyklejane bez wkrętów

mumin Elementy wyciąłem w firmie Drzazga najtanie jest w meblar ale tam trzeba kupić całą płyte (prawie 6m2), a mi aż tyle nie było potrzebne.

Skomentuj

Jaki jest koszt głośników i elementów do zwrotnicy?

Skomentuj

koszt glosnikow i czesci do zwrotki to ok 1850, z przesylka, takze robie 3W, ale w podlogówkach...zobaczymy co jest ten projekt wart

Skomentuj

Zastanawiam się nad lakierowanie i tu pytanie do osób które mają w tym trochę doświadczenia , nie wiem czy tył i front polakierować na czarno i potem dokleić do kolumny, czy może złożyć całą kolumnę , położyć na całość fornir który dodatkowo wyrówna jakieś drobne nierówności , na to dwie warstwy lakieru do parkietu (który z przodu i tyłu będzie służył jako podkład) potem czarny akryl i na to znowu lakier... ??

Skomentuj

Dokleić już gotowe polakierowane elementy, z tym że przed lakierowaniem trzeba sprawdzić czy wszystko idealnie do siebie pasuje.

Skomentuj

Zobacz sobie moje 3W Classic. Też mam połączenie lakieru z fornirem.
                                  Ja to zrobiłem tak:
                                  Całość już miałem posklejaną docelowo, później obkleiłem mniej więcej ścianki, na których miał być fornir i położyłem szpachlę natryskową oraz podkład. Później pozdzierałem wszystkie taśmy i położyłem fornir. Następnie okleiłem fornir taśmami i polakierowałem farbą akrylową (samochodową) na kolor. Po uschnięciu pozdzierałem taśmy, wyrównałem sobie delikatnie papierkiem wszystkie przejścia (ale wyszło super, bo lakier idealnie wyrównał się z fornirem). Dopiero wtedy już całość lakierowałem bezbarwnym, także miałem pewność, że wszystko się zgra.

Ale w Twoim wypadku możesz polakierować wcześniej, a później skleić całość, możesz sobie jakieś prowadzenie wcześniej zrobić (np z kołków) żeby podczas składania nie było niepotrzebnych problemów.

Skomentuj

Prace pomału posuwają się do przodu (w tygodniu praca w weekendy szkoła więc nie mam zbyt wiele czasu :cry: ).

Skomentuj

i jak tam postepy?? :)

Skomentuj

Jak tam kolumienki? Strasznie podobają mi się te obudowy, skończyłeś je ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X