Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[2-way] Oversized

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-way] Oversized

Witam,

Chciałbym zaprezentować moją najnowszą konstrukcję - oversized 2way. Dopiero ją zmontowałem i jeszcze nie jest w 100% gotowa dlatego trafia do działu W trakcie budowy.

Tuba to RCF H100, głośnik vifa xt25, na basie 2x Seas ca22rnx w 70L strojone na 35Hz. Cała konstrukcja ma 120cm wysokości :) Zwrotnica jak widać, cewki rdzeniowe po za najmniejszą, kondy to popularne jantzeny. Podział 1,1 kHz, rezystorów brak :)

co jest do zrobienia:

Pozbycie się rezonansów powyżej 5k i na 280 Hz (nie widać na tych charkach).
    Poprawki obudowy: wytłumienie i ogarniecie skaju na froncie, strojenie BR, śruby.

Gucio może warto by wybrać inna kopułkę ? Widać że XT25 sobie nie radzi od 4kHz książkowo.
    No, ale to wstępna koncepcja więc czekam na rozwój, ciekaw jestem czy sobie poradzisz.

Skomentuj

Fajnie to wygląda

Skomentuj

Vifa została mi po prostu po ostatnim projekcie. Na stronie RCFu w datasheecie tej tuby wraz z jakimś tam driverem charakterystyka łagodnie opada do 10 kHz, a znaczący rezonans pojawia się dopiero przy 15kHz co jest dla mnie mało istotne. Moje podejrzenie pada na brak dopasowania płyty czołowej vifki do wlotu tuby. Wlot ma 1", natmiast głośnik 40mm membrany i tu może być problem. Z drugiej strony nie mogę zastosować mniejszej membrany bo muszę nisko ciąć. Walka trwa, wyfrezuje przejściówkę :)

Skomentuj

Gucio, ale nie lepsza była by tu koncepcja 2.5 way?
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

na stronie ktoregos ze "znanych" diy-owcow niestety nie pamietam teraz dokladnie czyja to strona byla byly wlasnie testy xt25 w tubce i bylo pokazane ze sie swietnie nadaje :)

autor jednak laczyl to z 1 wooferkiem nie wiem jak spl z dwoma takimi CA..
            trzeba by poszukac cos z wysokim spl zeby nie katowac kopółki...

Skomentuj

[quote="Gucio"\Wlot ma 1", natmiast głośnik 40mm membrany i tu może być problem[/quote]

To akurat normalna sprawa bo wlot powinien być mniejszy niż membrana. Ważniejsze natomiast będzie dopasowanie odpowiedniego przewężenia co może w dość znaczny sposób wpływać na charakterystykę.

Skomentuj

kondrax, 2,5drogi z CA22 ? :???:

Skomentuj

Nie na temat...
                  A co w tym dziwnego? Teraz jest głupawo 2 way z dwoma nisko-średnio, tak to chyba tylko proac robi.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Mniej dziwi mnie zastosowanie 2xCA22 w 2d niz w 2,5d... Szczerze to nie wyobrazam sobie 2,5drog na nim Predzej wykonalbym takie rozwiazanie 18+22 http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=18014

Skomentuj

Nie na temat...
                      Na audiohobby kolega Krs47 robi 2 way na Ca22 też ale z jednym.

Skomentuj

Nie na temat...
                        kondrax no niech robi. Ale to nie ma nic z tematem do Twojego wspomianego 2,5d na 2xCA22.

Skomentuj

Na szybko zaprojektowałem sobie taki front:

Zdam relacje z zamontowania go.

Generalnie myślę że układ 2 way jest dobry w tym przypadku przy takim niskim cięciu. 2,5 way to dodatkowe elementy w zwrotnicy czyli cewa pewnie 8mH.

Skomentuj

Jestem już po kilkudniowym odsłuchu. Najniższe rejestry są super, jestem w pełni zadowolony. Niższa srednica zajefajna, chociaz w wielu nagraniach za bardzo nachalna, srednica+wysokie dobre mimo rezonansów na charakterystyce. Bardzo fajnie brzmią np instrumenty dente :) Nawet przy cichym słuchaniu dźwiękowi niczego nie brakuje.

Od samego początki jak je złożyłem prawa kolumna gra trochę ciszej. Nie miałem wcześniej czasu się nad tym pochylić, ale dzisiaj zrobiłem pomiar impedancji całości. Jakie było moje zdziwienie że kolumna ma tylko jeden pik rezonansowy na wykresie, podczas gry w obudowie jest 14 cm dziura... Okazało się że jeden woofer był podłączony w odwrotnej polaryzacji :) Po naprawieniu błędu trzeba było zaopatrzyć kolumnę w coś takiego:

Basu zrobiło się tyle, że urywało głowę Na nerwową zwrotnicę zastosuje zmianę zwrotnicy (czerwony - stara charka):

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                              na stronie ktoregos ze "znanych" diy-owcow niestety nie pamietam teraz dokladnie czyja to strona byla byly wlasnie testy xt25 w tubce i bylo pokazane ze sie swietnie nadaje :)
                              Bo to nie wina kopułki tylko źle dobranego horna do niej...
                              Jak wiemy jednym z ważniejszych walorów stosowania tub jest efekt wyrównania charakterystyki pasma przetwornika umieszczonego w niej... (tutaj jak widać działa to na odwrót :???: )
                              Gucio jak poczynania z kolumnami ? jak dalej się męczysz z tą tubą: to może powinieneś dać na rozwartości tuby 90st. wkładkę fendera 60st. Albo jeśli to nie pomoże skonstruować inną/stosowną do tego przetwornika tubę...

Skomentuj

Czaruję...
                              X