Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy takie kolumny maja szanse ladnie zagrac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy takie kolumny maja szanse ladnie zagrac?

Budowe kolumn zaczalem jakies 4-5 lat temu. Prawie udalo mi sie skonczyc obudowy. Kupilem Visaton'y SC10N i W170SC. Od tego czasu obudowy lezaly i zdazyly sie juz troche zniszczyc :/ W tym momencie wyglada to tak:

Obudowy maja w srodku mniej wiecej 32 litry. Do zrobienia sa boki z plyty wiorowej 18mm albo 2x18mm, jeszcze nie wiem. Na bokach wytlumienie z pianki takiej falowanej, a miedzy nimi wzmocnienia z plyty wiorowej. Zwrotnica wedlug pierwszych planow miala byc na zewnatrz w oddzielnej obudowie pod kolumna, miedzy "nogami", ktore beda przedluzeniem bokow ale nie wiem czy to dobry pomysl.

Czasu mam ostatnio malo wiec zapytam fachowcow. Czy ten projekt ma szanse ladnie zagrac? Czy moze gra nie jest warta swieczki i lepiej kupic jakies gotowce?

Rozumiem że na górze w wąskiej części ma siedzieć sc10n a na dole w170? Jeśli tak to nie ma to szans zagrać.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
      Rozumiem że na górze w wąskiej części ma siedzieć sc10n a na dole w170?
      Taki byl plan.

Zamieszczone przez kombo
      Jeśli tak to nie ma to szans zagrać.
      To jeszcze z czystej ciekawosci poprosze o jakies krociutkie wyjasnienie. Jak mnie jeszcze kiedys najdzie ochota na kolumny to bede wiedzial co zrobilem zle.

Skomentuj

Ogólnie dąży się żeby źródło dźwięku było punktowe, a tutaj będziesz słyszał od góry cyk-cyk, a na dole resztę pasma, nie wspominając o problemach z fazą.

Skomentuj

Głośnik wysokotonowy nie może być tak daleko rozsunięty od nisko-średnio tonowego. Optymalnie około 0,5-1,5 cm miedzy nimi powinno być przerwy.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

A ja tu widzę inną możliwość... Na górę szerokopasmowiec a na dole jakiś dobry niskotonowy :) Na górę jakiś TB by się nadał a na dole jest idealne miejsce dla http://stx.pl/gdn-17-200-8-sw.html

Skomentuj

No i skrzynia... to cholerna strata materialu... nie rozumiem po co roic sobie tyle pracy z wycinaniem takiego wnetrza i marnowac tyle plyty jak akustycznie nic to nie zmieni

Skomentuj

Czyli kupa ogolnie :| Straty materialu nie bylo bo byl odpadowy a pracy przy wycinaniu cale dwa wieczory wiec tego mi nie szkoda. Szkoda ze nie bede mial kolumn. Moze kiedys.

Dzieki za pomoc.

Skomentuj

A ja bym się nie poddawał :) skoro masz już praktycznie zrobione budy, wystarczy to poskładać do kupy, nawet nie oklejać niczym typu fornir. Tak z czystej ciekawości. Aby mieć chociaż trochę satysfakcji z włożonej pracy.
                  Chociaż też uważam, że ważniejsza jest dobra aplikacja danego (dobrego) głośnika, niż jakieś wymyślne obudowy.
                  Dla mnie jest pewne minimum którego się zawsze trzymam.

Apropo dobrej aplikacji głośnika ,sam się ostatnio zdziwiłem jak na działeczce odpaliłem swojego subika na arn15 zrobionego kiedyś na szybko na wyjazd, każdy był w szoku, że takie małe g***o może tak ładnie grać :)

Skomentuj

Może zastanów nad jeszcze jednym rozwiązaniem, trójdrożnym - na dole nisko cięty basowiec (jako subwoofer), na górze średniononowy, a NAD całą kolumną gwizdek w osobnej obudówce, coś tak jak rozwiązania B&W.

Skomentuj

Dzieki wszystkim za rady. Zobacze jak bedzie z czasem i moze uda sie cos zrobic. Ale zanim cos zaczne najpierw zapytam :)

Skomentuj

dziacial, tak jak mówiłem, bardzo ładna baza pod szerokopasmówkę z basami Sprzedajesz swoje visatony i za to kupujesz jakiegoś Tang Banda plus tego STX-a którego pokazałem, zasilasz odpowiednio STX-y jakimś panelem do suba a szerokopasmówki lecą całym pasmem i masz ładny zestawik :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X