Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W250S + sub150 czyli budowę czas zacząć :]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W250S + sub150 czyli budowę czas zacząć :]

witam
    Po burzliwej dyskusji zaczynam budowę suba, padło na Visatona W250S w połączeniu z panelem sub150 Irka :)
    Na początek pierwszy etap, czyli WinISD. Wklepałem głośnik, mam nadzieję że dobrze?

Parametry zaawansowane i wymiary mają jakieś znaczenie czy nie ma sensu ich wpisywać :?:

Następnie ustawiłem rozmiar obudowy na 50L bo taki myślę że będzie w miarę optymalny, strojenie na 32Hz i WinISD coś tam policzył... Jestem początkujący w tym temacie więc mogę się mylić, ale charakterystyka przenoszenia wygląda mi jakoś nie bardzo:

Tak to powinno wyglądać?
    Stroić na 32Hz z br 8,2/25 cm czy może wyżej, np. na 40Hz z rurką 10,2/23cm?
    Buda 50L będzie ok?

Juz ktos robil suba na tym glosniku udaj sie do dzialu konstrukcje, za pewne bedzie tam duzo przydatnych dla ciebie informacji

Skomentuj

Obudowa już prawie gotowa, mam jednak mały problem z BR -potrzebuję go przedłużyć, ale nigdzie nie mogę kupić rury o średnicy 9-10cm. Można przesłużyć rurę br za pomocą np tektury albo innego podobnego materiału czy może mieć to jakiś negatywny wpływ na dźwięk?

Skomentuj

Mozesz jak będzie to przedłużenie sztywne. W wielu konstrukcjach się grubszą tekturą przedłuża br

Skomentuj

tektura ?
          idz do np: brikomarche i tam kup rure kanalizacyjna i sobie pozniej przytnij czy cos. idz ze swoim br i gosc ci dopasuje.

Skomentuj

Bartuś czy nie zauważyłeś co napisał scarab? :shock: Ze zrozumieniem czytaj...

Skomentuj

Jeszcze dwa pytanka, tym razem dotyczące fornirowania:
              - jako że nie mam frezarki musiałem frezować za pomocą malutkiego frezu na wiertarkę, pilnika i wykańczać szpachlą. Wyszło wg mnie idealnie, z tym, że (nie wiem jak to określić) od wewnętrznej strony frezu dookoła jest trochę szpachli -czy bejca rustykalna (będę barwił na czarno) zabarwi szpachlę na taki sam kolor jak fornir czy lepiej psiknąć frez np czarnym matem?
              - czy klejąc fornir na Pattex Universal Classic położyć na fornir styropian, na niego równą płytę i na nią obciążenie czy od razu płytę bez styropianu?

Skomentuj

Psiknij lepiej frez czarnym matem. Bejca (o ile to nie lakierobejca tylko tradycyjna) działa w ten sposób, że penetruje strukturę drewna i wybarwia go z różną intensywnością w zależności czy trafi na miękki czy na twardy słój. Taka bejca nie jest farbą kryjącą i na szpachli po prostu "nie chwyci". Polecam zalakierować frez

Skomentuj

Zamieszczone przez scarab
                  - czy klejąc fornir na Pattex Universal Classic położyć na fornir styropian, na niego równą płytę i na nią obciążenie czy od razu płytę bez styropianu?
                  Ten klej to ta wersja butaprenopodobna czy wikolopodobna - bo są chyba dwa rodzaje (nie orientuję się w tych patexowskich nazwach). Jeśli to klej kontaktowy to kleisz bez żadnych płyt i styropianów tylko po posmarowaniu obydwu łączonych powierzchni i po odczekaniu aż rozpuszczalniki z nich odparują (kilka-kilkanaście minut) kładziesz fornir na płytę i dociskasz bardzo mocno ale punktowo czyli jakimś małym klockiem drewnianym (np kolega Paweł S z tego forum dociska to ciężarkiem z hantelki jeżdżąc nim miejsce w miejsce i efekty ma bardzo OK) albo np kładziesz jakąś szmatkę na to i pobijasz miejsce w miejsce młotkiem gumowym. Druga płyta + dociążenie raczej się nie sprawdzi i fornir może się miejscami nie dokleić. Musiał byś to np poskręcać mocno ściskami (no i oczywiście płyta dociskowa musiała by być sztywna). Styropian + płyta + obciążenie całkowicie odpada.

Jeśli to klej wikolopodobny - chyba żelazko wchodzi w grę ale nie wiem bo nie kleiłem tym klejem ani w ten sposób.

I poczytaj jeszcze temat Toolbox http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10506 dużo jest tam ciekawych rzeczy na tematy "stolarskie" i nie tylko - o fornirowaniu chyba też, z tego co pamiętam.

Skomentuj

Pattex Universal classic jest butaprenopodobny :) Po problemach z dolną ścianką już chyba opanowałem klejenie -najpierw jeżdżę po fornirze przez kartkę metalową kostką wielkości dłoni dociskając z całej siły, potem kładę cienki podkład używany pod panele (bez niego płyta nie dolega idealnie) potem 2 warstwy płyt wiórowych i przez jakiś czas po tym chodzę, a na koniec kładę wielką doniczkę z tują. Po około godzinie zdejmuję obciążenie i powtarzam operację (wg producenta klej jest jeszcze wtedy zdatny do użycia więc łapie nadal jak coś nie dolega) i znowu zakładam obciążenie na kilka godzin.
                    W takim razie będę musiał psiknąć frez skoro tak mówisz.

Skomentuj

Wracając jeszcze do malowania frezu -czy spray którym psiknę frez nie będzie w jakiś sposób reagował z Pattexem Universal Classic? Nie powstaną od tego później jakieś przebarwienia na fornirze lub cos w tym stylu?

Skomentuj

Czaruję...
                      X