Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekonomiczny zestaw do nauki DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekonomiczny zestaw do nauki DIY

Na forum jestem już o pewnego czasu. Do tej pory ( poza małym wyjątkiem ) jedynie czytałem Wasze wątki i zazdraszczałem skilla i efektów.
    W końcu postanowiłem sam rzucić się na głęboką wodę i coś sklecić :)
    Jako, że początki bywają trudne, nie chciałbym w razie porażki tracić dużych kwot postanowiłem zrobić coś budżetowego i wybór padł na popularny projekt monitorków na STX
    Trafiła się akurat oferta sprzedaży nowych głośników + elementów na zwrotki z STX + materiał na wytłumienie obudowy za dobrą kasę więc się zdecydowałem
    I tak:
    - przetworniki + elementy zwrotnic + wytłumienie + nóżki = 200 zł
    - tunele BR, terminale + wysyłka = 43 pln
    - skaj + wysyłka - 20 zł
    - płyty wiórowe, hdf 3mm - 20pln Castorama
    - kable mam, klej mam,

I tak powolutku kiedy tylko mam chwilę wolnego czasu składam je sobie

Żaden ze mnie elektronik, lutownicę miałem w życiu kilka razy w ręku, ale uparłem się polutować zwrotki samemu
    Jako materiał do podstawek wybrałem...podkładki pod kubek . Idealnie pasuje mi ich rozmiar, są sztywne i mogę je łatwo przykleić w środku kolumny.
    Oto one po lutowaniu:

A jakie przetworniki? zwrotnice do lutowania są najlepsze do nauki bo w pająku je się robi...

Skomentuj

Przetworniki to:
      Gdn 14-100-8 SCX
      i
      Gdwk 10-200-8 PJ

Niestety nie posiadam wiertarki ani frezarki i nie potrzebuję na razie ich kupować.
      Mam za to wkrętarkę i pożyczoną wyrzynarkę.
      Za ich pomocą wyciąłem otwory na głośniki i tunel BR (te dopracowałem papierem 60 zawiniętym na dezodorancie :))
      Fronty będą podwójne, tak żeby część obita skajem częściowo się chowała.
      Poszczególne elementy sklejam wikolem i skręcam na wkręty do K-G
      Na poniższej fotce widać je częściowo sklejone i częściowo oklejone wewnątrz materiałem wytłumieniowym (b,. fajny z mocną dwustronną taśmą klejącą)

tak teraz wyglądają (w trakcie wklejania wytłumienia):

W międzyczasie zaczynam się rozglądać za jakimś sensownym wzmakiem najchętniej za 150 pln, w super stanie z pilotem. Wiem - takie rzeczy tylko w ERZE
      I w końcu trafiam na aukcję gdzie ktoś chce sprzedać Sony TA-F435R z pilotem, pudłem i papierami, nienaprawiany super stanie poniżej 200 zł. Nie zastanawiam się długo i po kilku dniach mam go w domu :)

Skomentuj

Od momentu kiedy tylko przyszedł wzmak, czekam na moment kiedy będę mógł sprawdzić czy dobrze polutowałem zwrotki, czy głośniki działają, czy ze wzmacniaczem wszystko ok

Kolejny etap to przygotowanie frontów
        Na 3mm płycie HDF rysuję sobie otwory i za pomocą "cyrkla" zrobionego z plastikowej linijki i 2 gwoździ robię otwory (podfrezowania) pod głośniki oraz otwory na BR
        Trwa to strasznie długo, mam pokaleczone palce i niejeden odcisk.
        Jakoś udaje się wyciąć tą metodą otwory. Biorę się za ich szlifowanie papierem ściernym 60 owiniętym wokół dezodorantu :). trę trę trę aż w końcu każda z płyt HDF...pęka :/
        składam je jak najdokładniej potrafię podczas naklejania na frontową płytę wiórową i tak naklejone zostawiam pod dociskiem na 1 dzień.
        Następnego dnia biorę się za oklejanie frontów skajem. Czytałem, że kleiliście butaprenem, momentem ja jestem ciekaw czy da się wikolem - robię próbkę ma małym skrawku - po kilku godzinach weryfikuję - trzyma się dobrze, nie przecieka
        Naklejam więc wycięte kawałki skaju na HDF i zostawiam pod naciskiem na 2-3 godzinki.
        Boki przybijam dookoła gwoździkami.
        Dla "testu" przykręcam głośniki i wciskam tunele. Składam prowizorycznie skrzynki i podłączam całość do wzmaka. Włączam pierwszą lepszą CD.... i masakra gra tylko kopółka i do tego strasznie trzeszczy.
        Szybka analiza co mogłem spartolić - odwrotnie podłączyłem głośniki do zwrotki. Szybka akcja lutownicza, ponowne podłączenie. Włączam Leonarda Cohena i kurczę, moje głośniki zaczynają fajnie grać :)
        [/list]

Skomentuj

Niestety na jednym z frontów źle nakleiłem skaj (wyłazi spod BR i się marszczy). Podejmuję szybką decyzję o zrywaniu, czyszczeniu HDF i naklejeniu nowego kawałka.

Obecnie skrzynki są kompletnie sklejone

Do zrobienia zostały mi jeszcze:
          -skosy na froncie - może być z tym ciężko
          -zaszpachlowanie i wyszlifowanie dziur i nierówności - nie wiem jak bardzo równe muszą być powierzchnie pod fornir
          - fornirowanie - mam już kupiony fornir ale mocno obawiam się tej czynności
          - woskowanie - chyba wolę woskować zamiast lakierować
          - ewentualne polakierowanie śrub od głośników - waham się srebrne czy czarne.
          - wykonanie podstawek - mam już ciekawy pomysł na proste i w miarę ładne podstawki.
          Zobaczymy czy się uda

Sorki za słabą jakość zdjęć - na razie robione telefonem.
          Z góry dzięki za wszelkie porady i wskazówki, na które jestem otwarty.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfb
            skosy na froncie - może być z tym ciężko
            Możesz to zrobić piłą z przymocowanymi do skrzyni odpowiednimi prowadnicami lub za pomocą tarnika. Ja tak robiłem ścięcia w moich monitorach. Jak tarnik jest ostry to szlifowanie płyty idzie jak po maśle. Co prawda trzeba się trochę namachać, ale efekt można osiągnąć dość szybko.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Zamieszczone przez ralfb
              skosy na froncie - może być z tym ciężko
              Możesz to zrobić piłą z przymocowanymi do skrzyni odpowiednimi prowadnicami lub za pomocą tarnika. Ja tak robiłem ścięcia w moich monitorach. Jak tarnik jest ostry to szlifowanie płyty idzie jak po maśle. Co prawda trzeba się trochę namachać, ale efekt można osiągnąć dość szybko.
              Zaznaczam ołówkiem jak mają iść skosy, szlifierka kątowa i poźniej dopieszczenie papierem na klocku Przy płytszych skosach tarnikiem z grubsza i też klocek.

Skomentuj

Powoli forniruję moje skrzynki i zastanawiam się nad zabezpieczeniem i wykończeniem forniru.
                Podoba mi się woskowanie - i z racji prostoty i efektu.
                Mój fornir to orzech amerykański

Mam do Was pytanie - czy przed woskowaniem trzeba powierzchnie forniru szlifować? Jeżeli tak to jakim papierem ?

Skomentuj

Trzeba, najlepiej 120-150

Skomentuj

Dzięki benek za info

Monitorki już złożone i ofornirowane
                    Fornir klei się banalnie łatwo na Moment
                    Za to docieranie wystających krawędzi forniru w poprzek to masakra (wzdłuż jest ok)
                    Niestety źle wymierzyłem otwory i skaj nie schował się jak było w planie
                    Musiałem je szybko przetestować, grają bardzo fajnie :)

teraz powoli robię podstawki - coś w tym stylu:

Skomentuj

taka malutka uwaga z mojej strony
                      Fornir na top przykleiłeś w poprzek.... (tzn. to jest wedle gustu ale skoro front nie jest fornirowany a okleina posiada usłojenia, to przynajmniej ja, nakleiłbym go "w jednej linii" z bokami) a ty co o tym myślisz ?

Skomentuj

Daj trochę fotek ze zbliżeniami, bo mam akurat "na tapecie" podobny patent w podobnych rozmiarach. Pisałeś coś o woskowaniu, pochwal się co i jak. No i gdzie Ci ten skaj wylazł?

Skomentuj

Wiem, że fornir poprzyklejałem bez zastanowienia. W kolejnej konstrukcji nie powtórzę tego błędu

Na razie nie woskowałem, nie mogę się zebrać, żeby dokończyć podstawki, ale już monitorki coraz częściej irytują mnie piaszczeniem wysokotonówek.

Pewnie skończy się tak, że dam je komuś w prezencie, żeby je sobie dokończył a sam wezmę się za coś lepszego, bo faktycznie DIY wciąga.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfb
                            Na razie nie woskowałem, nie mogę się zebrać, żeby dokończyć podstawki, ale już monitorki coraz częściej irytują mnie piaszczeniem wysokotonówek.

Pewnie skończy się tak, że dam je komuś w prezencie, żeby je sobie dokończył a sam wezmę się za coś lepszego, bo faktycznie DIY wciąga.
                            :mrgreen: hehe.....

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfb
                              Sprawdź polaryzację PJtki jak robiłem kumplowi kolumny takie same.. to się własnie walnąłem .. i tez mnie to denerwowało... przestawiłem... i jest Ok ;]

Skomentuj

Czaruję...
                              X