Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaph ZA14W08 + Bohlender Graebener Neo3-PDRW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaph ZA14W08 + Bohlender Graebener Neo3-PDRW

W tym tamcie zamierzam przedstawiac swoje postepy nad moimi nowymi monitorkami.

Po długiej zabawie z Peerlessem HDS Nomex oraz vifa D25AG zdecydowalem sie kupic cos, co w zalozeniach mialo zagrac o klase wyzej za rozsadne pieniadze ( <700 zl ). Po dosc dlugim maglowaniu internetu w poszukiwaniu odpowiednich przetwornikow udalo mi sie znalezc dobrana parke :).
    Na samym poczatku chcialem wymienic tylko tweeter. Wybor swoj ograniczylem do Ushera T9950, SB-Acoustics SB29RDC oraz Bohlender Graebener Neo3-PDRW. Szukalem glosnika, ktory zagra szczegolowo, delikatnie, a przede wszystkim lekko oraz przestrzennie. Na podstawie ww kryteriow jedynie Neo3 pozostal na polu bitwy i to na niego padl wybor. W miedzyczasie wpadlo troche $$ do kieszeni i pomyslalem sobie, ze Peerless moze nie dotrzymac kroku lepszej kopulce. Stad zaczalem poszukiwania 15cm midwoofera, ktory moglby pociagnac do 3-4KHz. W zwiazku z tym, ze do bardzo detalicznego Neo3 najlepiej nadawalaby sie sztywna membrana wybor ograniczylem do dwoch przetwornikow: TB1337 oraz Zaph Za14w08. Na podstawie krotkiej recenzji pewnego uzytkownika, ktory testowal oba te glosniki, zdecydowalem sie na glosnik Zapha. Glownie za sprawa tego, iz gral on chlodniej od TB co mi bardzo odpowiadalo.

Specyfikacje techniczne:

Zaph: http://www.zaphaudio.com/ZA14W08/
    Neo3: www.gr-research.com/pdf/NEO3pdr.pdf

Tydzien temu przyplynely do mnie juz te glosniki. Relacje z testowania oraz fotki zamieszcze jutro.

Zapowiada się ciekawy projekt :smile: Powiedz ile dokładnie wyszły głośniki z przesyłką do Ciebie ?

Skomentuj

Słyszałem że neo3 ma chłodne brzmienie, do znajomego też płyną/lecą to może będę miał okazję kiedyś posłuchać. PS neo3 są w polinku o ile sie nie mylę.

Skomentuj

pharoh, będziesz ściągał ZA14 ze stanów, czy masz jakieś dojście ?

Osobiście do 2way ZA14 bym nie brał, bo ten głośnik poniżej 150 hz kiepsko sobie radzi. To jest głośnik dobry do 3way. Chyba, że będziesz monitorki wspierał subem i odetniesz je na poziomie 300 max 400 Hz.

Chyba, że próbować go w TL dać strojnego na 50 Hz, ale to takie wymuszone rozwiązanie IMO.

Skomentuj

Wszystko razem z USA wyszlo mnie 650 zl. Tutaj oczywiscie podziekowania naleza sie mojej cioci, ktora mi wyslala ten sprzet w paczce, dzieki czemu uniknalem oplat celnych :).

Zaph jak najbardziej poleca ten glosnik do 2way. Strojony na 52 Hz w 10 litrowej budzie albo wyzej w 7 litrowej. Oczywiscie sa tez opcje z obudowa zamknieta ale wtedy niezbedny bedzie sub. Niemniej jednak testowalem go w 9.5L BR strojonym na 60Hz i nawet przyjemnie gralo. Jednak to troche za nisko wg mnie i dam go na 65-68Hz w budzie 6-8 litrowej.

Fotki:

http://img404.imageshack.us/gal.php?g=pic0118.jpg

Skomentuj

pharoh jak ze zwrotką do tego zestawu, będziesz pomiary sam robił czy komuś zlecisz ?

Skomentuj

dolphin123, oczywiscie, ze sam bede robil. Juz nawet mam zrobiony projekt ( aktualnie go przesluchuje )

Skomentuj

Pomiary: http://img69.imageshack.us/gal.php?g=neo330st.jpg

Idac od lewej: Zaph onaxis, Zaph nearfield, neo3 onaxis, neo3 30st

Skomentuj

Zaraz, zaraz... to bohlender nie jest dipolem??

Skomentuj

Domyslnie nie :)

Skomentuj

"The Neo 3 and Neo 3 PDR have a useful range of 2kHz to 20kHz and in a dipole configuration or with a tuned rear chamber they are capable of covering a range from 1,200Hz to 20kHz. "

Czyli tak ogólnie może. Ścianka z tyłu jest zdejmowana? :roll:

Skomentuj

kombo, Mozna ja zdjac, jednak nie jest ona przykrecana, albo na styk. Jest tak jakby przyklejona i jeszcze uszczelniona jakas substancja. Oczywiscie moze pracowac jako dipol.

Wstepna wersja zwrotki:

Skomentuj

:idea: Kolejna ciekawostka: Zazwyczaj frezowanie glosnikow ma na celu "poprawienie " charakterystyki przetwarzania ( glownie poprzez zniwelowanie interferencji od kosza glosnika, aczkolwiek to nie ma wplywu na glosnik sredniotonowy, gdyz fale sa za dlugie ). Zaph najwyrazniej NIE lubi frezowania. Nie dosc, ze charakterystyka staje sie bardziej nieliniowa, to dodatkowo zaczyna wyc w pasmie 500-2000Hz .

Skomentuj

pharoh masz wykresy z frezem i bez ?

Skomentuj

Z frezem:

Bez:

Skomentuj

no bez frezu wyglada to lepiej... :smile:

Skomentuj

Aktualnie przesłuchiwana zwrotnica. Mysle, ze to jest juz to :)

Skomentuj

Aktualny projekt zwrotnicy wraz z pomiarami

Pomiar wykonany w moim malym pokoju bez wytlumienia z niechlujnym frezowaniem oraz dokreconym frontem tylko na dwie srubki ;p
                                    Dolny wykres przedstawia pomierzony zestaw za pomoca Soundeasy z odleglosci 1 metra. Widac na nim polaryzacje zgodna oraz odwrocona dla tweetera.

Skomentuj

wykres może wygladać idealnie ale najważniejsze są Twoje wrażenia z odsłuchu.Może coś na ten temat?

Skomentuj

Co ma na celu ten 100nF? Czy możesz dać wykres powiększony ten ostatni z SE fragment od 1 do 7 kHz?
                                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X