Niestety to nie bedzie finalna wersja zwrotnicy, pomimo bardzo dobrze zgranej fazy oraz charakterystyki. Wciaz mi przeszkadza brzmienie srednicy ( 1-3KHz). Nie mialem nigdy przyjemnosci sluchac dobrego stereo z kolumn, jedynie moge sie odniesc do brzmienia ze sluchawek ( tych lepszych ) oraz do mojego poprzedniego zestawu opartego na HDSie oraz D25AG. Zaph gra zdecydowanie lepiej na srednicy niz Peerless HDS, nie zlewa dzwieku, nie koloryzuje i gra znacznie czysciej. Jednak ma jedna wade, podbicie na srednich tonach (1-2,5Khz ) i prawdopodobnie to mi przeszkadza obecnie. Co do Neo3 to jest to wg mnie ulepszona wersja Vify D25ag ( ktora wg mnie gra bardzo dobrze ). Czysciutkie, chlodne brzmienie. Przy d25ag czasem dzwiek sie zlewal, tutaj w ogole tego nie doswiadczylem. Dodatkowo nie jest tak ostry w brzmieniu jak d25ag. Oczywiscie nie jest to glosnik bez wad, jedna z nich jest jego charakterystyka kierunkowa, ktora praktycznie wymusza odsluch, w ktorym to tweeter jest skierowany na wprost naszego ucha.
kondrax, Ten 100nF odfiltrowuje mocniej rezonans Zapha na 9Khz. Niestety juz nie mam tego pomiaru w SE. Wykonalem go tylko w celu weryfikacji zwrotnicy wykonanej w SW. Niemniej jak wposmnialem wczesniej, musze jeszcze troche popracowac nad zwrotnica :)
kondrax, Ten 100nF odfiltrowuje mocniej rezonans Zapha na 9Khz. Niestety juz nie mam tego pomiaru w SE. Wykonalem go tylko w celu weryfikacji zwrotnicy wykonanej w SW. Niemniej jak wposmnialem wczesniej, musze jeszcze troche popracowac nad zwrotnica :)
Skomentuj