Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub MDS08

Poruszałem wątek nietypowego suba w dziale akustyka.
    Zrobiłem testy, przeprowadziłem pomiary i postanowiłem się podzielić wrażeniami.

Generalnie MDS siedzi w obudowie 21L. Zasilany pojedynczą końcówką http://www.box.com.pl/archiwum/2005/oferty/SPA-600.pdf z płynną regulacją filtra oraz płynną regulacją fazy czyli 300W@4ohm. Strojony rurką 7x22cm miało to wypaść około 45Hz. Według pomiaru wyszło ok 43Hz:

No i zacząłem kombinować z takim typem obudowy:

BR oczywiście do dołu.
    W porównaniu do obudowy ustawionej tradycyjnie, taki typ dużo łatwiej się zgrał z kolumnami (klon Totem Mite), samo brzmienie też uległo zmianie raczej na lepsze, bas wydaje się lepiej kontrolowany, lepszy wykop, nie słychać podbić, jest naturalnie.
    Próbowałem różnie, z płytą u góry, bez niej, na dystansach 3cm i 5cm. Najlepiej wypadło przy dystansach 3cm. Przy dystansach 5cm pomiar nie pokazał praktycznie żadnej zmiany. Przy 3cm pomiar pokazał, że minimalnie obniżyło się strojenie:

Poza tym głośnik mam dopiero 2 dni i jeszcze się wygrzewa. Samego pomiaru TS głośnika nie robiłem, bo nie chciało mi się go wykręcać, zrobię to gdzieś za tydzień.

Zapraszam do dyskusji.

ciekawe hmnn a mi wydawało się, że BR od dołu spowoduje podbicie, szczególnie jak tak blisko ziemi/deski jest

Skomentuj

Czaruję...
    X