Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym na pcb i modułach irka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symasym na pcb i modułach irka

Witam wszystkich.Od kilku tygodni składam trzeciego syma tym razem w wersji irkowej.Wszystkie uzyte moduły i pcb końcówek mocy są własnie projektu Irka.Wzmacniacz ma byc wyposazony w regulację barwy dżwięku,układ zabezpieczen,układ wejściowy z regulacja siły głosu selektorem wejśc i wyjsciem do suba oraz sterowanie pilotem.Na dzień dzisiejszy nie mam jeszcze układu regulacji barwa i sterowania podczerwienia.Dodatkowo będzie możliwosc podłączenia słuchawek oraz dwóch zestawów kolumn głosnikowych.Obudowa-tu sie nie wysilę i będzie to niemal identyczna jak prezentowanego już przeze mnie uniampa.

Na początek moze opisze nieco moduł układu wejściowego:

Posiada cztery wejścia i wyjście do suba.Wejścia aktywowane przekaznikami.Na płytce można zamontowac mechaniaczny potencometr siły głosu z silnikiem lub bez albo elektoniczny na scalaku TC9153.Ja wybrałem wersję z potkiem elektronicznym (mam ja w uniampie i jestem bardzo zadowolony).Pcb tego modułu ma wymiary 107mm/53mm.Dodatkiem do tego pcb jest płytka do zamontowania dwóch mikrołączników z możlwością podświetlenia do sterowania układem TC9153.Ten układ to prosta i zwarta konstrukcja,zajmujaca niewiele miejsca z mozliwoscia wykonania w dwóch wariantach sterowania siła głosu.Dla mnie pewna wada tego układu jest sposób sterowania przekażnikami i tu przejde do kolejnej płytki-przełacznika wejsć:

Prosty układ na 4017 ale jak pisałem jego wada jest to,ze pracuje w kółko tzn. aby aktywować wejscie nr.4 musimy przejść kolejno przez 2,3 lub gdy aktywne jest 2 a chcemy przełaczyć na 1 musimy przejsc przez 3,4.Na pewno można do tego sie przyzwyczaić.Na tej płytce jest układ zasilajacy tę płytkę oraz płytke układu wejściowego.Napiecie pobierane jest z zasilacza koncówek mocy i zmniejszane do 24V(na 24V są przekazniki w układzie wejściowym).
    Układ zabezpieczeń:

Bardzo ciekawy i rozbudowany.Lepiej aby na jego temat wiecej napisał sam Irek.funkcje układu:zabezpieczenie przed napieciem stałym na wyjsciach koncówek mocy,przed zwarciem,wysoka temperatura radiatora(dwa termistory dla dwóch końcówek).
    Końcówki mocy:

Napisze tylko tyle,ze to najlepiej przemyslane pcb do syma jakie lutowałem pod wzgledem rozmieszczenia elementów,wymiarów płytki i wygody montazu jak i póznieszych próburuchomienia,odsłuchu i pomiarów.Na dziś to tyle.Może jeszcze kilka fotek:

Zaczynam żałować że buduje wersje symka by flodins.. Jak dlamnie irek zrobił świetną wersje i wogóle dodatkowe układy.. Poprostu masakra.. :wink: Pojawią się PCB do tego..?
    Tak apropo widze tam jakieś gniazdo jack.. Czy to może wyjście słuchawkowe..? Może jakiś opis..??

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
      Tak apropo widze tam jakieś gniazdo jack.. Czy to może wyjście słuchawkowe..? Może jakiś opis..??
      Zamieszczone przez zbyszek
      Dodatkowo będzie możliwosc podłączenia słuchawek oraz dwóch zestawów kolumn głosnikowych.
      wystarczy przeczytać to co kolega napisał a nie oglądać same fotki :evil:

Skomentuj

sygnał do słuchawek jest wyprowadzony na płytce zabezpieczen (trzy piny przed rezystorami 470ohm 1W).Użycie gniazda słuchawkowego z dodatkowym stykiem pozwala na odłączenie głosników w momencie włożenia wtyku do gniazda.Może jeszcze kilka słów o tym układzie.Realizuje również funkcję opóżnionego podłączania głośników i szybkiego odłaczania.Ma sygnalizacje aktywnego przekaznika (A/B) w postaci led,ów.Jednoczesnie uzyskujemy informacje czy zadziałało któreś z zabezpieczeń(przekaznik sie wyłancza,dioda gasnie)Oczywiście jeśli słuchamy przy użyciu kolumn.
        Jeszcze coś na temat zasilacza-prosty zasilacz symetryczny z mostkiem 10A/1000V i 4 kondensatory 10000uF/63V.Do mostka będzie dodany niewielki radiator.Trafo ma moc 250W i napiecia 2*24V przy obciazeniu 2*5A.

Skomentuj

no super widzę że układ zabezpieczeń to już zmodyfikowana wersja tego ze strony Irka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
            no super widzę że układ zabezpieczeń to już zmodyfikowana wersja tego ze strony Irka :)
            na pewno układ ze wzgledu na właściwości wart zastosowania tym bardziej ,iż nie jest skomplikowany czy drogi.Prace trwają;tak z przerwami.Wzmak był intensywnie skręcany i rozkręcany w czasie prac nad obudowa,wstepnie uruchomiony,następnie po raz kolejny rozłozony.Teraz jestem po ułożeniu kabli(nie wszystkich ale te najważniesze są na swoim miejscu.Po tej czynnoiści i wymianie potków od pradu spoczynkowego z 1k na 470ohm ponownie ustawiłem prąd spoczynkowy:

Czekam na pozostałe moduły(regulacja barwy,sterowanie pilotem).Nie mam pomysłu na front(cały metalowynp.nierdzewka;czy nierdzewka+fornir ;czy malowane wstawki +fornir itp???).
            No i mam możliwosc posłuchania uniampa i syma(syma w trzech wersjach) i tak się składa,że na dobrych głosnikach :)Juz moge słuchac tego zestawu:

tzn już słuchałem nowego syma na nich.

Skomentuj

kilka zdan na temat masy.Ja w tym projekcie poprowadziełem mase od zasilacza końcówek mocy do gniazd wyjściowych na kolumny A potem do gniazd wyjściowwych kolumn B i z tamtąd do koncówek mocy.Potem jest tak: od końcówki mocy(wejście sygnału) do układu wejściowego kablem ekranowanym(oba końce połączone z masą).I tu jest mała maniana ale wszystko działo ok.tzn.jest połączenie pcb ukłau wejściowego z pcb przełącznika(sterownika przekażników) do zasilacza końcówek mocy a na dobrą sprawę nie poinno być.No ale wszystko działa bardzo dobrze,nie szumi,nie,brumi.

Skomentuj

układ zabezpieczeń modyfikowałeś sam włącznie z PCB czy Irek zrobił już nową wersję ?

Skomentuj

układ zabezpieczen dostałem od irka juz zlutowany.

Skomentuj

prace trwają.Mam część toczonych z nierdzewki przycisków i opraw śrub,oprawkę gniazda słuchawek,pcb z mikrołącznikami sterującymi pracą potka i selektora wejsc.

Są już gotowe nózki w kształcie scietego stożka z przyklejonymi kawałkami gumy grubosci 2mm.W środku otwór z gwintem M3.Wytoczone ze zwykłej stali,po przyklejeniu gum oszlifowane przy pomocy wiertarki stołowej i papieru sciernego.Na koniec polakierowane lakierem bezbarwnym.

Przyznam,ze podobaja mi sie bardziej niż walcowe.Są pomalowane pokrywy górna i dolna

Wrócę na moment do elektronicznego potencjometru na TC9153 I irka modułu wejściwego.Jest tam wyprowadzony sygnał do sterowania wskaznikiem pozimu siły głosu (ledy czy tez mechaniczny wychyłowy,co komu pasuje).Ja nie będę stosował takowego wskażnika.Myślę,że nic on nie da oprócz dodatkowych wydatków i komplikacji konstrukcji.Selektor zestawów kolumn A/B na tradycyjnych przełącznikach isostat będzie sterował pracą przekażników.

Skomentuj

Dotarły brakujace moduły od Irka czyli zdalne sterowanie,pilot i regulacja barwy dzwieku.Tak za dwa,trzy dni zaczne wszystkko składać w całosc.Będzie sporo nowych kabelków i nieco sie obawiam tego,jak to bedzie sie sprawować z regulacją(głownie chodzi mi o sposób jej zasilania tzn przez kable sygnałowe).Pozyjemy,zobaczymy.W casie oczekiwania pracowałem nad frontem i panelami bocznymi oraz nowymi kolumnami.

Skomentuj

zbyszek, w kolumnach pod niskotonowca i br nie dasz frezów?

Skomentuj

pod niskotonowy zdecydowanie nie(ma ładny kosz i nie warto go chować no i nieco wyrównuje sie połozenie cewek głosników),a rura br wpuszczona-poprawiła by znacznie wyglad jednak obecnie nie chce mi sie z tym walczyc.To z resztą nie tylko rura br ale również gniazdo wejściowe z tyłu kolum.Troszke obawiałem sie tej konstrukji ze względu na szeregowa zwrotnice ale po w sumie jakims miesiacu słuchania jest bardzo dobrze.Można mieć zastrzezenia do zbyt szczegułowej srednicy chociaz ja uwazam ,ze to raczej ich plus.W odsłuchu pojawia się duzo dzwięków,które wczesniej gdzies umkneły(inne kolumny)
                          Kable KLOTZ 2,5mm^,kondensatory SCR MKP,rezystory MILLS RMA 5W sekcja wysokotonowa i 12W sekcja niskotonowa,cewki powietrzne.A,no i bas,jesli jest na płycie to po prostu go słychać .

Skomentuj

zbyszek, możesz zdradzić ile kosztowały Cię głośniki i elementy na zwrotki(z podziałem głośniki wysokotonowe, niskotonowe i części)?

Skomentuj

głosniki niskotonowe(uzywane )-1060 z przesyłką
                              głośniki wysokotonowe (nowe)-1150 z przesyłka
                              ogólnie elementy elektroniczne zwrotnic+kable+gniazda+wytłumienie-ok700-800pln
                              Tak mniej wiecej całosc zamknie sie kwota ok3700pln.Było by taniej gdybym wiecej czasu i uwagi poswiecił na to gdzie kupic elementy zwrotnic,wytłumienie.
                              No i moze jakies zapytanie dotyczace syma :wink:

Skomentuj

Mógłbyś podać wartości rezystorów od detektora/zabezpieczenia przeciwzwarciowego, które znajdują się na płytce z końcówką? Czy może po prostu są takie same jak w Uniampie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11
                                  Mógłbyś podać wartości rezystorów od detektora/zabezpieczenia przeciwzwarciowego,
                                  oto one:tranzystory BC556B/546B;rezystory:33K;3,3K;2,2K;diody 1N4148

Skomentuj

mam juz prawie wszyskie niezbedne elementy na frontpanelu,brak jedynie odbiornika podczerwieni(toszkę brak pomysłu).Jak tak patrzę na to co wyszło to jestem zadowolony mimo drobnych niedoskonałosci wynikłych po prostu z mojej niestaranności wykonania.No i pozostało troszke kabli do podłączenia.Tak myślę,ze do konca Pażdziernika skonczę

Skomentuj

ciągle mam kłopot ze zdobyciem cimnej plexi do osłoniecia gnizda odbiornika podczerwieni.Za to są zrobione gałki potencjometrów

Proste,łatwe do wykonania.Średnica 13,5mm,punkt orientacyjny położenia suwaka potka nawiercony wiertłem o średnicy 2mm z wklejonym kawałkiem plastikowej gałki dostosowanej do osi potka z frezami(wielowpust).A tak wygląda front prawie ze wszystkimi elementami

Musze jeszcze wywiercić otwory pod diody led(7 sztuk) i odbiornik podczerwieni między włącznikiem kolumn B a potencjometrem.Manipuladła od lewej strony frontu:włącznik główny zasilania (nad nim będzie dwukolorowa dioda sygnalizująca pracę lub stan czuwania),włączniki kolumn A/B (nad nimi również będą ledy),potencjometr basu,potencjometr sopranu,włącznik układu regulacji barwy,selektor wejść (nad selektorem chyba symetrycznie rozmieszczone będą 4 ledy) i na końcu przyciski regulacji siły głosu(lewy zmniejszenie,prawy zwiększanie).I tak to ma wyglądać.

Skomentuj

Na pilocie widzę możliwość przełączania zestawów głośnikowych, ale chyba ta funkcja nie będzie możliwa bo układ zabezpieczenia na którym przełącza się kolumny nie będzie się łączył ze sterowaniem tylko bezpośrednio z isostatami bistabilnymi? Dobrze myślę?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X