Zamieszczone przez Manstaff11
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Symasym na pcb i modułach irka
Collapse
X
-
-
Tą razą bez fotek.Prace nad frontem zakończonę.Dawcą czerwonej plexi było pudełko po TIC-TAC.Nie wiem jeszcze jak to zagra(dziwne trochę ale prawdziwe).Mam nadzieję,że regulacja barwy doskonale wypełni swoja rolę w czasie cichego słuchania(zastąpi filtr kontur).Niestety barwa Irka nie ma funkcji loudnes i trzeba się posiłkować potkami ale to chyba lepiej???
Skomentuj
-
Trzy dni temu prace zostały w zasadzie ukończone.Z projektu wypadło pcb przełącznika wejść.Funkcje realizuje mikrokontroler od zdalnego sterowania.Przełączanie rodzaju głośników odbywa się przy pomocy dwóch przycisków(kolumny A lub B).Włączanie wzmaka odbywa się poprzez isostat sieciowy i wówczas jest w stanie czuwania a następnie z pilota.Barwa dzwięku-podoba mi się praca regulatora tonów niskich,jest ich dostatecznie dużo i nie sa dudniąco-łomoczące choć to zapewne jeszcze kwestia słuchanej muzyki.Natomiast tonów wysokich jak dla mnie stanowczo za dużo co sprawia wrażenie pewnej dysproporcji przy położeniu regulatorów ma maximum.W głośnikach słychać delikatny szumek ale to po dosunięciu ucha do samej membrany przetwornika.Kabli wewnątrz mnóstwo;niestety taki to urok modułowej budowy urządzenia.Starałem sie je powiązać i poukładać co wyszło jak widać (na pewno można by to zrobić lepiej).Zdalne sterowanie na razie działa ok i doskonale radzi sobie z promieniami z pilota odbitymi od sufitu czy ścian.Nie przeszkadzało,iż odbiornik podczerwieni był zasłonięty oparciem krzesła.
I to już jest koniec.Sporo radochy daje to,ze nie trzeba złazić z łóżka aby przełączyć żródło dzwięku czy podgłosnic lub sciszyc (kto by pomyślał :lol: ).
Ps.:znalazłem w szufladzie kilka IRF540/9540,dwa zasilacze do końcówek,trafo i jakoś wytrawiło mi sie pcb do końcówek zbig'a
I jeszcze podziękowania dla osób , które bardzo dużo pomogły przy tworzeniu projektu czyli dla Irka i Józka.
Skomentuj
Skomentuj