Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-Way`e w TL by ir0nhide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-Way`e w TL by ir0nhide

Nic tu szczegółowego na razie nie napiszę , bo mi się nie chce
    Temat zakładam w celach pomocy mi przy budowie kolumn
    A co, jak, gdzie, poco, i dlaczego opiszę jak już skończę (w gotowych konstrukcjach)

Głośniki w kolumnach to:
    MidBas - Vifa C13WG-08-08
    Kopułka - Vifa DX25TG-09-04

A więc z mojego projektu kolumny zbudowałem w ten sposób:

Następnie nastąpiły małe przeróbki:
    i wyglądały tak:

Impedancja tej obudowy:

Bardzo dobry bas, impuls... itd - po prosu bardzo mi się podobało z jednym ale, - brakowało im trochę zejścia...
    ......

Pogromca mitow i Comandante W zaproponowali bym przeniósł koniec tunelu na dół i zrobił głośnikowi offset więc nie omieszkałem tego uczynić - po paru minutach przemyśleń zrobiłem to tak:

Impedancja:

No i kurcze mam tylko jedno pytanie - Gdzie się podział bas ?:sad:
    Nie ma basu, gra to jak w jakimś pudle.....
    Pomslałem ze może chodzi tu o wytłumienie, no to kombinuje we wszystkie strony i tu i tam i brakuje mi już sil....

Macie może jakieś pomysły/propozycje co z tym można by zrobić ?
    Jak to wytłumić?

Sprawdziles w roznych miejscach pokoju? Przydalby sie pomiar bliski glosnika i tunelu. Wyszlo by jasno co sie dzieje z basem. Druga rzecz to za malo tlumienia, pomiar impedancji jest poszarpany i widac na nim wyraznie pierwszy "antyrezonans". Poza tym czy ten tunel nie jest za dlugi dla tego glosnika?

Skomentuj

No i kurcze mam tylko jedno pytanie - Gdzie się podział bas ?:sad:
      Nie ma basu, gra to jak w jakimś pudle.....
      Pomslałem ze może chodzi tu o wytłumienie, no to kombinuje we wszystkie strony i tu i tam i brakuje mi już sil....

Macie może jakieś pomysły/propozycje co z tym można by zrobić ?
      Jak to wytłumić?

Właśnie to jest to o czym pisałem TL ni jest tak łatwo zrobić trzeba mieć kupę lat doświadczenie

a te śmieszne symulacje można wsadzić sobie w ...

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
        Właśnie to jest to o czym pisałem TL ni jest tak łatwo zrobić trzeba mieć kupę lat doświadczenie

a te śmieszne symulacje można wsadzić sobie w ...
        E tam, zawsze mozna wykonac sprawdzona konstrukcje, ktora zadziala. Teraz i tak malo kto porywa sie z zaprojektowaniem od podstaw samodzielnie calej konstrukcji.

Dla mnie to akurat frajda strugac nowe TeeLki.

Skomentuj

Głośnik ma rezonans (producencki) na 48 Hz. Z pomiaru impedancji wynika, że linia jest strojona na ~50Hz czyli teoretycznie nie jest za długa ale w praktyce wygląda to tak, że rzeczywisty Fs głośnika jest pewnie trochę wyżej (do tego dochodzą jeszcze zjawiska związane z działaniem wytłumienia) więc można założyć, że linia jednak mogła by być krótsza. Tylko nie jestem do końca pewien jak takie przewymiarowanie długości realnie wpływa na "ilość basu". Ja jednak trochę skrócił bym długość.

Ja miałem sytuację odwrotną do Twojej. W którejś tam wersji mojej obudowy wylot tunelu miałem umiejscowiony na dole kolumny a głośnik był w offsecie - czyli podobnie jak teraz u Ciebie. Zbliżenie tych dwóch źródeł dźwięku do siebie pogorszyło sytuację i fale najniższych dźwięków zaczęły się w jakiś sposób znosić nawzajem. Strojenie linii pozostawało cały czas na tej samej częstotliwości.

Tak to jest z tym typem obudowy, w pewnym momencie dochodzisz do wniosku, że jednak wcześniejsze rozwiązanie (lub nawet pierwsze) dawało lepsze efekty. Ale warto pokombinować bo dopracowana TL'ka odwdzięczy się naprawdę dobrym brzmieniem. A to całe "kombinowanie" jest w tej zabawie najlepsze

Skomentuj

Dla mnie to akurat frajda strugac nowe TeeLki.
            Dla mnie także pod warunkiem ze "wychodzą"

Zamieszczone przez Pogromca mitow
            Przydalby sie pomiar bliski glosnika i tunelu.
            Zrobie jak się kopułki wygrzeją...

Skomentuj

Kurde no dabyl a żeś napisać no no - nic dodać nic ując :smile:

ale jednak napisze
              Zamieszczone przez dabyl
              Ja jednak trochę skrócił bym długość.
              Jak można się domyślać lub tez nie, po zdjęciach obudowy przegroda jest już skrócona bo była za długa no to skróciłem 10hz po wyżej fs i tłumieniem zszedłem do tych 50-paru tak ze było dobrze no ale jeszcze coś mi nie pasowało wiec postanowiłem ściąć (zrobiłem pol-luk) na dole przegrody,po tej operacji doszedł "kopniak" i wg bardzo fajny bas.... ale no te zejście :( ...... "jak by kat jakiś nad tym dźwiękiem czuwał i ucinał nagle" :razz:
              mowie o tej obudowie w której koniec tunelu był pod głośnikiem

Skomentuj

No tak, człowiek narobił się, nie zagrało, zapytał więc co dalej, coś tam mu nagadano, zrobił poprawki i dalej tak samo. Ponieważ jednak ogólnie to nie były złe porady, musi być powód, że nie zadziałały. Poszukajmy przyczyny tego braku basu.

Zbadajmy sprawę porządnie i ustalmy, jaką w ogóle posiada zdolnosć do basowania w LT ten głośnik.

Producent podaje Fs 48. Są podane zalecenia producenta co do zastosowania głośnika w BR i krzywe tam zamieszczone dla różnego litrażu i rurek nie nastrajają optymistycznie, o basie mowy nie ma. To jest porządny midrange, może nawet znakomity, lecz nie do basu. EBP = około 65, powinno starczyć, ale nie za niskie Fs. Qts 0,44, Xmax nieznany.

Wsadzamy pacjenta do wirtualnej skrzynki z tunelem LT ćwierćfalowym. Nie dajemy komory, zwykła rura o średnicy Sd głośnika (80 cm2), dla 48 Hz przyjmujemy długość rury 178 cm. Daje nam to tunel o pojemności 14,25 litra i w czymś takim pacjent ma takie możliwości:

Zwracam uwagę, że to jest i tak lepiej, niż wskazywane przez producenta zastosowania w BR. Teraz pytam pacjenta, czy mogę coś zrobić, żeby się w LT poczuł lepiej, na przykład dając mu tunel półfalowy (356 cm2) o średnicy 2 Sd (160 cm2). O dziwo, pacjent kwiczy radośnie, że tak, tak, on tylko w takiej i taką mu dać. Pojemność tunelu 56,96 litrów (ale uwaga, nie wiadomo, jak z wytrzymałością mocową, Xmaxa nie znamy zupełnie, pewno ze 3 mm).

Okazuje się więc, że w tej obudowie ten głośnik się czuje jak kanarek w mydelniczce. Dopiero w większej klatce zaśpiewa.

Propozyjce skracania tej linii to jakieś nieporozumienie. Również wytłumianie tej linii w niczym jej nie pomoże.
                Opinie w rodzaju zdania Nowego1, gdzie to można sobie symulacje wsadzić mam mniej więcej tam, gdzie on te śmieszne symulacje, tylko głębiej, no chyba że mówił o własnych, w tym wypadku mogę się ewentualnie zgodzić. Szerzej komentować tego nie będę.

Ironhide, moim zdaniem masz dwa wyjścia: zrobić nową standardową obudowę LT (mocno większą, bo półfalową), lub podjąć eksperyment przekonstruowania tej obudowy na obudowę tasukową (skorupa ta sama, ale granie inne). Jeżeli chcesz zachować już posiadaną skrzynię, mogę ci te nowe bebechy policzyć i podać zgrubną przymiarkę odpowiedzi. W tym celu potrzebne dokładne wymiary szerokości, głębokości, wysokości z grubością wszystkich ścianek, wielkością otworu wylotowego (byłby na dole, tam gdzie teraz) i odległość od górnej krawędzi skrzynki do dolnego brzegu otworu montażowego na głośnik.

Skomentuj

Comandante W, Hornresp uwzględnia lokalizację wylotu linii? Chyba nie da się tam tego uwzględnić - ale nie wiem bo tak raczej pobieżnie się z nim zapoznałem. Ustawienie głośnik/wylot tunelu może mieć związek z sumowaniem lub odejmowaniem się fali?

Nie wiem czy robienie takich dużych linii jest uzasadnione - choćby z uwagi na wytrzymałość mocową głośnika ale z drugiej strony, porównując pomiary impedancji TL i BR można wnioskować, że wytrzymałość w tych dwóch obudowach może być podobna - czyli generalnie dobra. Wykresy impedancji dla TL strojonej na 1/4 fali Fs i Br strojonego na Fs są takie same. Wytrzymałość mocowa BR przy zmianie wielkości obudowy (ale przy zachowaniu strojenia) zmienia się nieznacznie i jest generalnie bardziej obiecująca od wytrzymałości w obudowie zamkniętej podobnych rozmiarów. Nie wiem czy te dwie rzeczy - impedancja wynikająca w pewnym sensie ze strojenia obudowy i wytrzymałość mocowa - mają ze sobą coś wspólnego i tylko teoretyzuję.

Aha, jeśli z symulacji wychodzi Ci,że jednak lepiej będzie zrobić linię półfalową to ja bym to oczywiście wypróbował - choćby dla samego sprawdzenia.

Skomentuj

Owszem, przyjmując jakąś wysokość odsłuchu można ustalić, czy bliżej jest słuchacza jest głośnik, czy wylot, czy może oba plus minus promieniują z podobnej odległości. Więc tę ewentualną różnicę hornresp uwzględnia i oczywiście lokalizacja głośnik/wylot tunelu ma wpływ. Bez podania tego parametru, np. gdy nie znamy jeszcze takich detali, hornresp podaje z założeniem, że odległości tam nie ma, czyli zero. W normalnych warunkach te odległości jakieś olbrzymie nie są, jednak mogą wystąpić specyficzne konfiguracje, gdzie to może mieć wpływ decydujący wręcz.
                    Bezwzględnej odległości od siebie wylotu i głośnika hornresp znać nie chce, bo to akurat istotne jest dopiero przy modelowaniu zwrotnicy.
                    Z wykresami BR i LT dla omawianego przypadku tak, jest duże podobieństwo i wskazywałoby, że moje obawy co do wytrzymałości są jak zwykle przedwczesne. Rodzaj, strojenie i wielkość obudowy jak najbardziej określają impedancję akustyczną, elektryczną i wychylenie membrany.

Nie musi i może nawet nie powinna to być linia półfalowa. To była symulacja mająca na celu zdiagnozowanie preferencji pacjenta :). A nie przyznał się, ile ma w Xmaxie, więc półfalowa raczej nie. Ciut dłuższa, niż ćwierćfalowa, tak wstępnie między 1:3 a 1:3,5, najlepiej pośrodku tego. Taka powinna tej Vifie dobrze zrobić.

Skomentuj

A ja sie nadal bede upieral ( a co! ), ze rozciaganie tunelu do granic mozliwosci mija sie z sensem. Ten glosnik to mala popierdulka, ktora pewnie ma z 60hz rezonansu i nie warto cudowac, robic wielkich grzmotow pod te Vify.
                      Majac taki zestaw zrobilbym to zupelnie na opak. Wsadzic Vify w monitory TL, w ktorych wytrzymalosc mocowa bedzie przyzwoita i dorobil do tego pozniej jakis przyzwoity sub.

Kompletnie nie przemawia do mnie wielka linia transmisyjna z malym glosniczkiem. Im mniejsza membrana tym gorzej dla niskich czestotliwosci.
                      O wiele wiekszy zysk dostanimy ze stosunkowo krotkiej lini, ale z odpowiednio duzym glosnikiem, niz z dlugiej linii z mala popierdulka.

Skomentuj

ir0nhide, A tak z ciekawosci skoro mozesz zrobic pomiar impedancji kolumny, to zrob pomiar impedancji samego wooferka bez obudowy. Bedzie wiadomo jaki ma Fs.

Skomentuj

Pogromco, całkowicie zdroworozsądkowo i ze względów praktycznych to tak. Jak najbardziej. Takie wyjście byłoby najlepsze, dać tej Vifie grać zgodnie z jej naturą w 2-way i dodać porządny subbas. Ale pytanie brzmiało, co zrobić, żeby w tej konkretnej obudowie wyciągnąć więcej basu. Tego się trzymałem i wyszło mi, że tak jak jest, ta obudowa nie spełni oczekiwań.

Oceniam, że próba wyjaśnienia, czemu ta Vifka nie schodzi nisko, się powiodła. W ramach kombinacji z tą jedną konkretną obudową jakąś tam możliwość widzę (dorobić tasuki), lecz to również jest ograniczone względami, jakie podałeś. Ale w tym sporcie zawsze są kompromisy.
                          Decyzję musi podjąć konstruktor.

Skomentuj

Tak sobie myślę... ir0nhide, zanim zaczniesz kompletnie przerabiać tą obudowę to dobrze było by zmierzyć charakterystyki bliskiego pola głośnika i wylotu tunelu (tak jak pisał chyba Pogromca) a już przede wszystkim pomierzyć TS'y głośnika. Bo tutaj różne porady się pojawiają, często diametralnie zmieniające twoją obudowę a tak na prawdę nie wiadomo co rozumiesz przez pojęcia "brak basu". Bo może kolumna schodzi realnie do 50-kilku Hz albo i niżej a po prostu ty jej większe wymagania stawiasz, których głośnik może nie przeskoczyć?

Skomentuj

o jej ale się rozpisaliście... :)

Bede probowal po koleji:
                              po 1. dabyl jak brak basu to brak
                              Zamieszczone przez dabyl
                              Bo może kolumna schodzi realnie do 50-kilku Hz albo i niżej a po prostu ty jej większe wymagania stawiasz, których głośnik może nie przeskoczyć?
                              No i już tumacze:
                              Konstrukcja z pierwszego foto - kolumny graja nawet ladnie, zadowalające mnie zejscie (liczac sie z tym ze to maly glosnik) ale cos im jeszcze brakuje .... wiec
                              Konstrukcjia z drogiego foto (mniej mat. tlum. oraz "ścięcie przegrody na dole" [kumpel doradzil by tak np. pozbyc sie fal stojacych itp.] odpalam i wow ale zmiana przedewszystkim wiecej energii basu juz myslalem ze to to (zamkne i wykoncze skrzynke) [ BTW: Dabyl nie wymagam od nich wiecej niz sa w stanie dac ]
                              ale po parunastu godzinach sluchania znowu poczulem nie dosyt - w niektorych utworach brakowalo tego zejscia chodzby takiego jak bylo w poprzednim konfigu....

Wiec stanolem przed dylematem ktora.... wybrac albo wariant 3 - "co zrobic by zagraly i tak i tak?"
                              ....
                              Wiec zrobilem koniec tunelu na dole i dalem offset... no i teraz basu to ja nie slysze zadnego... nawet im sie niechce beknac w jakim kolwiek formacie basu, ciezko opisac slowami jak to gra.... ale zamiast tego milego, rytmicznego, szybkiego i "wielowymiarowego" basu jest co najwyzej "puch , puch, puch" :razz: jak by ten glosniczek sie dusil albo inaczej gral wg bez obudowy....
                              [[[jak byly w 7litrowych monitorach closed to lepiej gralo niz tak jak teraz]]]

Jutro postaram sie zrobic pomiary to moze bedzie cos wiecej wiadomo ....

Acha
                              Xmax tej vifki to 2mm,
                              Xmech - 3mm

Skomentuj

Spróbuj jak najlepiej uszczelnić obudowę, dokręć płytę zobaczysz różnicę.
                                Ja tam jestem zdania że każdy głośnik gra w TL. Odpowiednia geometria, długośc i wytłumienie i da się, konieczne są pomiary. W ogóle to nie ma co tutaj gadać jak nie wkleiłeś ani pomiarow głośnika ani tunelu...
                                Jakoś mi linia na tangbandzie o fs ponad 70 Hz gra na basie i to całkiem nieźle więc...
                                Pozatym charakterystyczny dla TL jest spadek mniej stromy niż w Br.

Skomentuj

Po skróceniu linii, bo z wylotem na dole to ona jest krótsza i to niebagatelnie, bas uciekł właśnie z tego powodu. Na wykresie ćwierćfalówki powyżej bas jest, jaki jest. Zobacz, co się stanie, jak się skróci tunel o dajmy na to, 40 cm...
                                  LT jest bardzo dobrym rodzajem obudowy, ale magii nie posiada i cudów nie robi. Odpowiedni głośnik z odpowiednią dla niego obudową i gra. To są jedyne prawdziwe cuda.

Co do tego Tang Banda, jakoś nie mam wątpliwości, że jest to zwyczajnie inne zwierzątko. Może jemu akurat obudowa, jaką dostał pasuje, zdarza się.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Jak tak czytam caly ten temat i myślę nad tym co już przeżyłem z tymi LT to dochodzę do wniosku ze wszyscy po trochę macie prawdy w tym co mówicie....

Jak skompletuje wszystkie potrzebne dane do budowy to tu zapodam (przewiduje ze będzie to jutro )

Moze wtedy wszyscy dojdziemy do konsensusu...

Rfck kolumny sa jak najbardziej szczelne (przerabiałem już temat nie szczelnych kolumn... )

Skomentuj

A wiec tak:
                                      Parametry głośnika według SW za pomocą JIG`a i nearfield głośnika "w powietrzu":

Następnie wykres impedancji ostatniej wersji kolumny [wylot na dole] (dodałem trochę więcej mat. tłumiących do kolumny) + nearfield + portresponse :

A tak wg to chyba znalazłem jedna z przyczyn braku basu
                                      - Wzmacniacz :) kurcze no mi jakoś ostatnio wszystko pozdychało wiec pożyczyłem od kumpla Technics`a SA-EX100 (class H+) mam go z miesiąc i od samego początku coś mnie drażniło bo choćby na zwykłym wzmaku od jakiś tam aktywnych monitorów do PC lepiej gra.... (z tym ze po cichutku słuchając)
                                      Musze dorwać chyba jakiś inny na czas budowy kolumn, albo skrecić w końcu tego Symasym`a....

Skomentuj

Ha! tak wiec jest tak jak przypuszczalem. Rezonans vifki ponad 60hz zatem nie wiem czemu mialby sluzyc zabieg kolejnego przedluzania tunelu, ktory tylko oslabi wytrzymalosc mocowa tego maluszka.
                                        Pomiar impedacji wskazuje nam niezla celnosc w 1/4 fs Vify. Piszesz, ze dodales troche wytlumienia, nie ma zdjecia ale jeszcze sprobowalbym nieco dorzucic ( nie blokujac przeswitu tunelu materialem )
                                        Ogolnie piszac pomiar tunelu wyglada git, nie ma sensu tutaj wiecej czarowac ( poza proba dodania gabki ). Zatem winowajca za brak basu moglbym oczernic Technicsa. Szczegolnie ten model bedacy strasznym cherlakiem.
                                        Polece Ci zatem zlutowania najprostszej koncowki mocy na 2xTDA1516 lub TDA1554 do testowania. Zasilanie z akku badz trafka 12v. Sam uzywam tego wzmaka do testow z doskonalym rezultatem. Bas przy zasilaniu z akku bardzo dobrej jakosci, gejklon moze ssac pytke.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X