Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-Way`e w TL by ir0nhide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ir0nhide, skorzystałem z pomierzonych danych T/S i bez względu na długość kanału ta Vifa chce mieć większe Sd przelotu... A w takim szerszym kanale to ona się rozleci z powodu nadmiernego wychylenia membrany poniżej 80 Hz. To przeciążenie nastąpiłoby musowo, bo byłaby cicha, miałaby tam może z 85 dB.
    Odszczekuję poprzednie i ogłaszam za nieważne. Nie widzę wyjścia. Nic nie pomoże. Żadne skracanie, wydłużanie czy inne przerabianie. Ona nie chce nisko grać i już.
    Zostawić w wersji, w jakiej zagrała ładnie, poszukać optymalnego brzmienia wytłumieniem.
    Następnie spokojnie dorobić zdrowy subbas.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
      (+ C opcjonalnie przy zasileniu trafkiem, ile uF ?)
      I czy coś by jeszcze do tego?
      BTW: gdzieś chyba nawet widziałem u siebie jakiś zasilacz 14V/3A :smile: czyli niemal ze w sam raz ?
      Jak zasilanie z trafa to od 2200uf do 4700uf bedzie ok. Jesli zamierzasz korzystac ze wzmaka jako odsluch to polecam wersje 2x1516, a jesli do testow i czasami odsluch to 1554 bedzie ok.
      Nie zapomnij o dodaniu ukladu opoznionego zalaczania. Dzieki niemu przy wlaczeniu nie bedzie stukow w glosnikach

www.teknikforumlar.com/uploads/U1-1202490276.gif tu masz uklad i elementy 47uf i 39k dolutuj wg schematu

I najwazniejsze, nie przegrzej kostki! lutuj szybko lutownica oporowa. Ta kostke latwo przegac i spalic. Jak bedziesz lutowal to dokrec ja do jakiegos radiatora, a reszta na pajaku dziala git.

Skomentuj

1. Te kondensatory C1 i C2 to jakie to są ? foliowe, poliestrowe, polipropylenowe, monolityczne... ? (nie mam pojęcia )
        ja uzywam foliowych, ale moga byc tez inne, pojemnosc i rodzaj ma wplyw na brzmienie.

2. Ten radiator jakiej powinien być minimum wielkości?
        wzmak pracuje w klasie B zatem nie potrzebuje jakis wielkich radiatorow, ma duza sprawnosc wiec wystarczy nieduza blaszka alu albo maly radiator jak na stare procesory.

A jeśli podłącze to do pre to tez muszę go robić ?
        Musisz bo przy kazdym wlaczeniu bedziesz mial glosny stuk w glosnikach. Niby nic sie nie powinno stac ale lepiej dodac te dwa elementy.

Jak zrobisz uklad opozniajacy to juz nic nie bedzies zmusial zwierac. Wzmak bedzie startowal bez zadnych problemow po wlaczeniu.

I ostanie to czy to wszystko łącząc na pająka mogę przewodami z kabla LAN (UPT RJ45) ?
        Jak najbardziej, to dobre miedziane przewody, sam takich uzywam do krotkich polaczen.

Na koniec dodam tylko zebys zrobil mozliwie jak najkrotsze przewody oraz postaraj sie o zamkniecie wzmaka do jakiejs puszki z ekranem. Co prawda jesli jest dobrze zlutowany to nie bedzie brumial nawet bez puchy ale nigdy nic nie wiadomo :)

Skomentuj

Sa ludzie, ktorzy uwazaja, ze dzwiek tych kostek car audio jest najwyzszej klasy, pod warunkiem, ze zasilane jest akumulatorem samochodowym plus dobre kondensatory na wejsciu.

Pobaw sie troche, oczywiscie polecam opcje bez Pre. Jak sie kostka wygrzeje bedziesz w szoku jaka jakosc potrafi oferowac taka pierdola...

Akku power Rulz. :)

http://www.mother-of-tone.com/byob.htm tu link dla niewiernych i opinie na dole.

Skomentuj

Aha Pogromca mitow, zapomniał bym o najważniejszym => dziękuje, za podpowiedź bo pewnie dalej bym się męczył z tymi TL na tym Technics`ie nie mogąc dojść do ładu... a tak mogę skrobnić dalej, może coś z tego nareszcie wyjdzie....

Takie 2 małe pytanka jeszcze tylko bym miał:
            1. Jak bez pre to jaki potek ? (47k ?) i gdzie go dołączyć ?
            2. Ile potrwa nim się wygrzeje? :twisted:

Skomentuj

Alez nie ma za co dziekowac, po to tu jestesmy zeby sobie pomagac :)

1. Jak bez pre to jaki potek ? (47k ?) i gdzie go dołączyć ?
              Dolacz potek przed wejsciami na koncowke mocy. Czyli zwyczajnie sygnal leci na potek i z potka na wejscie TDA. Moze byc 47k oby tylko mial charakterystyke logarytmiczna.

2. Ile potrwa nim się wygrzeje?
              Jak pogra kilkanascie godzin z moca okolo 50-70% to bedzie ok.

Skomentuj

Wracając do meritum tematu:

O litościwy mój Panie, dzięki Ci - nareszcie..... :smile:

Chyba w końcu dobrnąłem do mety. Tyle czasu męczarni przy strojeniu głupiego tunelu....
                Padam z sił ale postaram się zaraz wrzucić jakieś fotki...

Skomentuj

Na razie tylko jedno okazujące kształt tunelu:

Szczegóły i inne niestety dopiero jutro
                  Napiszę tylko że jak widać tunel kończy się "z tyłu" i żeby nie było że odnalazłem bas na ścianie... nie nie, jest on tam dlatego by przy wykańczaniu kolumn oszczędzić już sobie jego bardzo szczegółowej obróbki na froncie kolumny.

więcej jutro....

Skomentuj

No to sie wysililes ;] gdzie reszta fotek i opis? :]

Skomentuj

heh o widzisz, zapomniałem :o

Zająłem się problemem(który już znasz) mojego systemu pomiarowego tak głęboko że zapomniałem o moich TL....
                      Choć w sumie to między innymi chciałem zrobić ich pomiar ale nie wiedziałem czy będzie wiarygodny ze względu na to iż nie byłem pewny jego poprawnego działania (w sumie to dalej nie jestem... :/)

Poza tym znalazłem te dwa Cantony które także odciągnęły mnie od TL-na vifach i majstruje im właśnie isobaric...... :cool:

Do TL-ek dorobiłem jeszcze zaokrąglenia wszystkich kątów ostrych (z płyt pilśniowych) i uszczelniłem dokładnie obudowy....
                      Fotkami niestety na razie nie dysponuje i nie będzie dopóki aparat do mnie nie wróci......

Wkrótce postaram się wykonać jakieś pomiar i zamieścić itd....
                      może nawet jutro znowu się za nie wezmę

Skomentuj

O to fajnie, nie obijasz sie, aaa ten isobarik to w jakiej obudowie klepiesz?

Skomentuj

close - ale może jakąś rurkę z czasem przyczepię...

oczywiście mówię rurkę ale myślę o duuuuużym kanale....

Skomentuj

hehe, no to wszystko jaasne :]

Skomentuj

akurat jest ciekawa dyskusja na ten temat w wątku o TL, nie ukrywam, że z moim skromnym udziałem :mrgreen:
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                                akurat jest ciekawa dyskusja na ten temat w wątku o TL.....
                                No co ty nie powiesz... :razz: Wiem, wiem LuSzTi czytam go, co prawda nie regularnie ale staram się jak najczęściej -- samym TL człowiek na forum nie żyje a tamten wątek.... jak na drożdżach.

Co do jednego Cantona w TL to zrobiłem ten swój projekt ze strony 29 wspomnianego wątku o TL:
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...=asc&start=700

I nie było to za ciekawe rozwiązanie..... (wrócę z pracy to dopiszę więcej)

Skomentuj

Co do Cantona w TL to nie spisał się on za bardzo w tunelu 125cm we>5SD i wy<3SD Jego wytrzymałość była bardzo słaba i wg grało ta jakoś tak nie sympatycznie grał tak jak by w jednym paśmie tym zestrojonym (~50Hz).....

Co do isobaric w OB to też nie wypaliło (gorzej niż jeden w OZ)
                                  Była to OZ ~30L głosniki połączone w isobaric jak i push-pull czyli przodami do siebie na dystans okł. 17mm (gr. płyty mdf) (czyli jeden w zamkniętej a drugi dupą w powietrzu)

Z tych Cantonów nic ciekawego się raczej nie osiągnie w domu.... choć w 30L OZ muszę powiedzieć żę nie gra aż tak tragicznie.... (np. stojący u mnie na półce dezodorant zaczynał sobie spacerować - że taki głupi przykład podam ) Jak bym miał wyrazić się krótko o reprodukcji ich basu to powiedział bym - "szybko i z kopem"
                                  Wysoki Fs nadrabiają dużo skutecznością i nie wysokim zapotrzebowaniem na moc....

BTW: Jednak najlepiej wypadają tam gdzie ich miejsce - czyli w samochodzie. pamiętam jak je woziłem - "śróbki się odkręcały", a szarpało jak cholera choć nie był to aż taki sztywny impuls tylko taki nawet, nawet miękki...
                                  W CA nie potrzebowały niskiego fs....

Tak wygląda ich cha-ka

Skuszę się może jeszcze zrobić im jakiś tunel tak na próbę ale to jak znajdę więcej czasu...

Skomentuj

Co do Cantona w TL to nie spisał się on za bardzo w tunelu 125cm we>5SD i wy<3SD Jego wytrzymałość była bardzo słaba i wg grało ta jakoś tak nie sympatycznie grał tak jak by w jednym paśmie tym zestrojonym (~50Hz).....
                                    Strasznie duże przekroje. Wiem, że Comandante W je symulował i tak mu tam wyszło ale z moich doświadczeń wynika, że przeważnie 3SD na początku to takie maximum. W takiej obudowie jak opisałeś - 5SD/3SD/125cm - cóż, to on mógł się zachowywać jak w OZ z odkręconą jedną ścianką Nie wiem czy masz chęci coś z nim jeszcze działać ale jeśli tak to spróbuj może 2,5SD/1SD i długość, cóż... najlepiej stroić na oklepane 1/4Fs, czyli te 150-170cm, bo to ~najbardziej przewidywalna długość.

Co do isobaric w OB to też nie wypaliło
                                    OB czy OZ? Bo jeśli OB to chyba nie ma większego sensu stosować izobarica - chyba nie spotkałem się jeszcze z taką konstrukcją. Owszem, takie zestawienie głośników to korzyść w postaci braku zniekształceń ale głównie stosuje się takie coś ze względu na chęć zastosowania mniejszej obudowy - czy to OZ czy BR czy TL, ale w odgrodzie? Chyba traci się tylko na efektywności a zyskuje się raczej nic albo niewiele - no ale nie wiem, mogę się mylić.

Może faktycznie nie ma co się rozwodzić nad tymi głośnikami bo efekty mogą być marne - ale chociaż z ciekawości trochę bym je jednak pomęczył

Skomentuj

Widze, ze przypadl Ci do gustu Holm, bajecznie prosty i skuteczny programik :)
                                      Co do Cantona to faktycznie w takim przekroju to raczej lipa bedzie, za krotka i za duza. Zdecydowanie probowalbym czegos w max 1.5 SD i dlugosci minimum 2 metrow. Musi zadzialac :)
                                      dabyl, aaa byla, czy tam nawet dalej jest taka konstrukcja wykorzystujaca push pulla w odgrodzie. Moze nie calkiem isobarik ale podobne.
                                      http://www.gld.com.pl/chopin.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                        Widze, ze przypadl Ci do gustu Holm, bajecznie prosty i skuteczny programik :)
                                        Owszem :) i dokładnie tak jak mówisz...

Zamieszczone przez dabyl
                                        OB czy OZ? Bo jeśli OB to chyba nie ma większego sensu stosować izobarica - chyba nie spotkałem się jeszcze z taką konstrukcją. Owszem, takie zestawienie głośników to korzyść w postaci braku zniekształceń ale głównie stosuje się takie coś ze względu na chęć zastosowania mniejszej obudowy - czy to OZ czy BR czy TL, ale w odgrodzie?
                                        Nie, nie, chodziło mi o OZ (najzwyczajniej pomyłka) Ale podsunąłeś mi bardzo ciekawy pomysł :smile: A gdyby zrobić im odgrodę? heh no tylko że ja nie znam zasady budowania odgrody :neutral: Co, jak, gdzie, dlaczego i ile ?

Nie na temat...
                                        Przypomina mi się że parę lat temu byłem u znajomego który to powiedział "chodź Andrzej posłuchaj moich kolumn" no pewnie odpowiedziałem ale jak zobaczyłem głośniki przykręcone do samej dechy gdzie praktycznie brakowało im "pleców" i połowy boków to roześmiałem się wniebogłosy i powiedziałem "jak je skończysz do końca i zrobisz normalnie tak jak trzeba to wtedy nie zawołaj" a wychodząc z pokoju, On wyśmiał mnie jeszcze głośniej! i powiedział "no ale co Ci zależy posłuchać" z "cwaniackim uśmieszkiem" na twarzy. No i mnie wkurzył wtedy wiec powiedziałem "a dawaj posłucham tego czegoś niech Ci będzie" ..... no co tu dużo mówić, byłem w szoku! zrobiło mi się głupio (aż się zastanawiałem czy nie powinienem powiedzieć, przepraszam....) po paru godzinach prosił mnie! bym poszedł już sobie do domu a ja co a ja trzymałem się fotela i powiedziałem "że nie ma mowy bez kolumn nie wyjdę :grin: chyba że siłom mnie wyprowadzicie" :mrgreen: ....

Jak bym znał chociaż podstawowe zasady budowy dipola to bym spróbował, a co tam, czemu by nie... (tym bardziej że jest to teoretycznie chyba najprostsza obudowa ( w sensie że zużywająca małe ilości materiału...) )
                                        Tak myślę .... obszar dechy-frontu ma mieć może na boki od głośnika szerokości minimum jego SD ?? :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X