Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2,5 way AWX by Krystian

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2,5 way AWX by Krystian

Witam wszystkich.
    Z racji tego ze 3 way STX zostal sprzedany a DIY wciaga CA odchodzi na dalszy plan a pora poczac nowe kolumny. Na poczatek pare pytan watpliwosci itp.

Wciaz mam lekki dylemat jak i moja Pani co do obudowy i wpadlo mi cos takiego: http://www.frequence.dk/sider/pca-625i.htm
    Ale jest spor ja mysle aby zostawic jak jest Ona aby tylna scianka byla pionowa a tylko przednia ze skosa. Macie jakies sugestie?

W tym projekcie sa wieksze odleglosci miedzy przetwornikami czy bedzie to mialo wplyw na odbior? I BR z tylu obudowy, jaka w tym przypadku powinno sie zachowac odleglosc od sciany chyba ze dobiera sie to eksperymentalnie.
    Front jak i podstawy beda wymienne jedne obite skora inne czern fortepianowa inne fornir.

Calosc plyta MDF 25-28mm, przetworniki + zwrotnice od STX chyba niema sensu kupowac w Polinku.

Pozdrawiam...

Pokuś się Krystian jeszcze o te przetworniki :)
    W sobotę byłem na odsłuchach 2way na Iluminatorach i jeszcze mam dreszcze

Skomentuj

Re: 2,5 way AWX by Krystian

to ja napisze tak, widziałem fajny motor żonie tez się podobał powiedziała, że mogę kupią ale żeby miał cztery koła i szybę z przodu :)

jak zmienisz pochylenie przednią ściankę i rozmieszczenie głośników trzeba robić nową zwrotkę

Ludzie nie rozumiem was jak jest jakiś projekt to po cos robili te zasrane pomiary

a jak chcecie zmieniać kupcie sobie uniwersalną zwrotke i zmieniajcie głośniki i obudowy a zwrotka będzie na całe życie !!

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
        Pokuś się Krystian jeszcze o te przetworniki
        oj kusisz mnie ale pewnie koszt to masakra

Zamieszczone przez nowy1
        jak zmienisz pochylenie przednią ściankę i rozmieszczenie głośników trzeba robić nową zwrotkę
        Ludzie nie rozumiem was jak jest jakiś projekt to po cos robili te zasrane pomiary
        hmm to moze PawelS sie wypowie czy w swoim projekcie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17638 tez zmienial zwrotke czy od podstaw byla stworzona do "pochylosci" a bingant tez ma troche pochylone AWX-y

bingant to ja moze podziekuje:
        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1820.html
        1780pln
        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1707.html
        3956pln
        razem.... :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow
          Zamieszczone przez bingant
          Pokuś się Krystian jeszcze o te przetworniki
          oj kusisz mnie ale pewnie koszt to masakra

Zamieszczone przez nowy1
          hmm to moze PawelS sie wypowie czy w swoim projekcie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17638 tez zmienial zwrotke czy od podstaw byla stworzona do "pochylosci" a bingant tez ma troche pochylone AWX-y

a jak oni wejdą w ogień ty też tak zrobisz polecam uniwersalną zwrotke z jambo

bo jak pochylenie i rozmieszczenie nie usłyszysz to tym bardziej zmiany zwrotki

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
            a jak oni wejdą w ogień ty też tak zrobisz
            nawet nie porownuje doswiadczenia ich a mojego

to moze jest jakis margines o kat jaki moga byc pochylone

a co zmienia zwrotka przy pochylonych kolumnach bo kierunkowosc raczej nie (nie krzyczec ucze sie :razz: )

Skomentuj

U Pawła nie była napewno, sam razem z Piku próbowaliśmy mu przekazać że tego nie uwzględni. Pochylenie zmienia wzajemne położenie głośników wysoki/niski więc trzeba zawsze to skorygować zwrotnicą.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                wez sie nowy ogarnij i zastanow sie co piszesz i nie zasmiecal niepotrzebnie watku glupimi docinkami chcesz zwrocic na siebie uwage czy jak?? czujesz sie moze nie dowartosciowany??
                musiał bym mieć tak jak ty 5 lat

ja w porównaniu do ciebie zrobiłem więcej kolumn niż ty jabłek zjadłeś

chce mu uświadomić że nie warto kopiować czyjeś głupie pomysły

bo jak by kolumny miały być pochylone to by takie zrobili

a jak chcesz pochylać zrób swoje pomiary zwrotkę itp

Skomentuj

oj widze ze znowu bedzie glupie pisanie i sprzeczanie sie... :???:

Krystian Markow, zmiana wzajemnego polozenia glosnikow jak i zrodla pomiaru wzgledem mikrofonu wplywa na cha-ke

nie radzilbym zmieniac wymiarow frontow i rozmieszczenia glosnikow bo nad tym najbardziej sie napracowal misiomor

ale co do pochylenia scianki to widac ze nadal niektorzy nie pomysla logicznie...
                  najlepiej to dowiedz sie w jakiej pozycji byl mikrofon podczas pomiarow tych kolumn
                  jak sie dowiesz to bedziesz wiedzial w jakiej pozyji sluchac najlepiej...
                  jezeli bedzie to prostopadle do kolumny to smialo mozesz pochylic swoje kolumny i sluchac ich tak jak ja

jezeli pomiar byl robiony z wyzszej pozycji to niestety pochylenie moze juz wiecej zmienic
                  ale i tak napewno nie popsuje dzwieku tak jak niektorzy tu pisza :P
                  jak by tak mialo byc to musielibysmy sluchac kolumn tylko i wylacznie na osi bo nawet odbity dzwiek bylby nie do przyjecia :P

Skomentuj

czyli poprostu napisac do STX-a i zapytac...

A jak sie ma sprawa samego BR jezeli chcialbym aby byl na tylnej sciance to oprocz tego ze kolumna musi stac dalej od sciany (ile mniej wiecej) nic sie nie zmienia.

A jest ktos chetny na zrobienie wizualizacji tych kolumn z pionowa tylna scianka :) :razz:

Skomentuj

zmiana odleglosci zmienia podbicie basu
                      sam musisz sie przekonac jak bedzie tobie pasowalo
                      mozesz dostroic tunel tak ze stojac calkim blisko sciany bedzie OK

Skomentuj

Krystian Markow nie musisz pytać. Sam chciałem pochylić sciankę i misiomor który projektował zwrotnicę odradził mi taki manewr. Ciągle wypytywałem go o ruchy do jakich mogę się posunąć, pochyła ścianka nie jest dobrym pomysłem...

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                          musiał bym mieć tak jak ty 5 lat
                          widzisz majac 5 lat juz stworzylem nie jedno diy pomysl sobie co to bedzie jak bede mial tyle co ty,wtedy Ty bedziesz zjadal tylko jabłka z wrazania
                          Zamieszczone przez nowy1
                          chce mu uświadomić że nie warto kopiować czyjeś głupie pomysły
                          jak chcesz komus cos uswiadomoc to w normlany sposob a nie tak jak powzyej
                          Zamieszczone przez dolphin123
                          misiomor który projektował zwrotnicę odradził mi taki manewr.
                          hm misimor projektowal zwrpotnice dla stxa?? czy sa dwie rozne dla 2,5 drogi??

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                            hm misimor projektowal zwrpotnice dla stxa?? czy sa dwie rozne dla 2,5 drogi??
                            projektował, bo jest u nich zatrudniony do tego

Skomentuj

Re: 2,5 way AWX by Krystian

Ale jest spor ja mysle aby zostawic jak jest Ona aby tylna scianka byla pionowa a tylko przednia ze skosa. Macie jakies sugestie?

W tym projekcie sa wieksze odleglosci miedzy przetwornikami czy bedzie to mialo wplyw na odbior? I BR z tylu obudowy, jaka w tym przypadku powinno sie zachowac odleglosc od sciany chyba ze dobiera sie to eksperymentalnie.
                              Front jak i podstawy beda wymienne jedne obite skora inne czern fortepianowa inne fornir.

Calosc plyta MDF 25-28mm, przetworniki + zwrotnice od STX chyba niema sensu kupowac w Polinku.

Pozdrawiam...
                              to że zmiana kąta przedniej ścianki wpływa na zmianę charakterystyki to rozumiem, ale kolega chce zmienić tylko kąt tylnej ścianki, a przednią zostawić bez zmian, więc to chyba nie wpłynie na char. zestawu ?
                              może mi to ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Ali1979
                                ale kolega chce zmienić tylko kąt tylnej ścianki, a przednią zostawić bez zmian
                                Akurat ma być odwrotnie Gdyby chodziło o pochylenie tylnej to nie robi to większej różnicy, a na pewno nie taką jak przednia.
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

a ze wciaz planuje to mozliwe ze projekt pojdzie w te strone taki jak kolega ale podlogowe:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=19444

musze sprawdzic czy uda sie uzyskac odpowiednia pojemnosc no i obmyslic plan wycinania elemntow (wkoncu frezarka pojdzie w ruch)

Skomentuj

A ja bym twierdził że pochylenie przedniej ścianki będzie miało wpływ..... ponieważ wzorując sie na ch-ka SS iluminatory mają znaczne podbicia na wprost mic czyli z regoły także naszych uszu http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1706.html
                                    Dajac pochylona ściankę o 30st. otrzymamy przebieg ch-ki taki jak na wykresie kolorem zielonym (wiec jak bym mial iluminatora to raczej tym bardziej obsadził go w kolumnie z pochyloną przednią ścianką....)

"Analogicznie" jak by tam miały być stx z powiedzmy wyrównaną ch-ką na wprost do odsłuchu to na pochylonym froncie pewnie bedą miały wcześniejszy spadek "pod koniec pasma..." przez co i zwrotka musi być do nich już inna... czyli do głośnika pod kątem

Zgadza się ?

A jeśli prosta (pod kątem 90st. do podłogi) ma być scianka tylnia kolumny to przy załaczonym projekcie (na SS) widzę je jako BIG klocki...
                                    Z reguły kobiety nie pytaj o takie żeczy jeśli nie wie co jest "5".... no chyba że ma wzorową wyobraźnie (wzorową w sensie trafną dla danego tematu... )

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                                      Dajac pochylona ściankę o 30st.
                                      Kto normalny daje takie pochylenie przedniej scianki ?

Dodatkowo, nikt nie bedzie glosnika niskotonowego ( tutaj ten SS Ilu. ) cial wyzej niz 3Khz ( jak widac nawet dla wiekszych katow, charakterystyki sa prawie identyczne ) . Co wiecej nie wiadomo skad jest ten break-up na 5Khz, czy wynika on ze znieksztalcen nieliniowych, czy ten glosnik tak ma. Aplikując taki glosnik w bardzo pochylonej sciance jedynie zmniejszamy sobie koszty dodatkowego filtru RLC, ktorym bedziemy musieli wyciac ten break-up. Dodatkowo, jezeli kopulka bedzie miala wznoszaca sie charke, to tez sobie ulatwimy sprawe.

Zamieszczone przez ir0nhide
                                      A ja bym twierdził że pochylenie przedniej ścianki będzie miało wpływ
                                      Idac Twoim tokiem myslenia zmieni sie jedynie pasmo > 10Khz.

Niestety zmieni sie przebieg fazowy dla obu glosnikow. I bedzie on tym wiekszy, im wieksze pochylenie zastosujemy. Jak tylko bede mial nowa obudowe do moich nowych monitorkow, to sprawdze wplyw pochylenia scianki na koncowa charakterystyke, bo ze wstepnych sumulacji wynika, ze miejscami moze sie " pochrzanic" faza, powodujac odejmowanie sie charakterystyk ( nie jest to duzy wplyw ale cos tam jest :p )

Skomentuj

a koledzy mam takie zapytanie czy w tej kasie co 2,5 (1kpln) mozna dostac cos lepszego ale 2 way czy poprostu niema co porownywac 2 do 2,5...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X