Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

6th bandpass na 2xstx Gdn 22-140-8scx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

6th bandpass na 2xstx Gdn 22-140-8scx

Wymyśliłem sobie ostatnio, że zrobię sobie z moich 2 subów na stx obudowę pracującą pasmowo-przepustowo. Zrobiłem to dlatego, że miałem trochę wolnego czasu i chciałem poeksperymentować, a że lubie składać deski to się zacząłem bawić.
    Posiedziałem trochę w winISD'ie i wyszło mi tak(stroiłem z nastawieniem na spl a nie zejście).
    http://img837.imageshack.us/i/clipboard01of.jpg/
    http://img90.imageshack.us/f/clipboard02xr.jpg/
    Chciałem osiągnąć coś takiego ale to moje takie pobożne życzenie :)
    Obudowa już sklecona za pomocą piłki do drewna i wiertarki także ręcznej bo nie mam elektrycznej(pożyczałem), przy ręcznym wierceniu połamałem trochę wierteł :(
    Zrobiłem małą poprawę co do długości otworów no i powiem, że jest prawie dobrze. Otóż powiem, że gra to głośniej od bass refleksu wydaje mi się, że w paśmie 60-100Hz tak jak to widać na wykresie. To chciałem osiągnąć :) ale szkopuł jest taki, że czasem przy niektórych częstotliwościach powstaje dziwny efekt "echa" :roll: "pogłosu" :/ (prawie niezależnie od strojenia im niżej strojony tym mniej słyszalny) nie wiem co jest przyczyną, biorę pod uwagę za dużą komorę przednią albo(co mi się wydaje bardziej prawdopodobne) to to, że otwór jest w złym miejscu i jego wymiary(prostokąt 5x27cm) są nieodpowiednie. Trudno mi opisać o co mi chodzi z tym pogłosem, coś mniej więcej tak jakby dźwięk dochodził za ściany. Dam może wytłumienie w frontowej komorze ale wtedy stłumi się sporo.

To echo to pewnie śmieci pozostałe po filtracji tunelu bass reflex. Niby na symulacjach ich nie ma ale w rzeczywistości zawsze słychać nieco średniego pasma z bandpassa.

Skomentuj

Heh śmieci :) ciekawie to nazwałeś, fakt przydało by sie to wyrzucić :p spróbuje jeszcze niżej zestroić i z wytłumieniem zobaczę.

Skomentuj

A na jaką częstotliwość masz ustawiony filtr?

Skomentuj

No właśnie filtr, w pewnej książce doczytałem się, że w tego typu konstrukcjach filtracja odbywa się akustycznie :P no niestety dokładnie to tak nie jest :) to nie wystarczy, na razie to odcinam na eq ale to nie wystarczy dalej no i tu pojawia się problem zakupu innego wzmacniacza...

Skomentuj

lord.lukash, tak jak piszesz, pomimo, że ta obudowa działa jak filtr pasmowo przepustowy to jednak odcięcie górnego pasma przetwarzania przetwornika jakimś filtrem jest konieczne. Nie ma co liczyć tylko na działanie samej obudowy. Też kiedyś bawiłem się w coś takiego (tylko BP 4 rzędu) i miałem podobne doświadczenia - echo momentami nie do zniesienia. Można to niwelować wytłumieniem tylko tutaj uwaga, bo łatwo przesadzić - a jak przesadzisz to echo co prawda zniknie ale z kolei gra straci na efektywności i dynamice - całość może stać się za bardzo mułowata i rozmyta i sub zamiast grać basem będzie po prostu buczał. Dodatkowo dochodzą jeszcze elementy związane z pracą głośnika - w górnej granicy pasma jego przetwarzania mamy do czynienia ze zjawiskami typu break up, różnego rodzaju niepożądane rezonanse - lepiej to wyciąć i przez to odciążyć przetwornik.

Obudowa BP jest dosyć skomplikowana do wykonania. O ile pozostałe typy obudowy jakoś tam są przewidywalne i raczej zawsze zagrają - lepiej lub gorzej - to tutaj sprawa bardziej się komplikuje. Komora przed i za głośnikiem nie grają każda sama sobie tylko wzajemnie na siebie wpływają. Symulacja w programie nigdy nie da nam realnego obrazu pracy konstrukcji przy założonych tam wymiarach obudowy i strojeniach ale jest punktem wyjścia - a przecież jakiś punkt wyjścia musimy mieć. Generalnie dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest praca z systemem pomiarowym bo tam najlepiej sprawdzisz co się dzieje - widać rzeczywiste strojenie, rezonanse, niepożądane podbicia części pasma - wtedy, przy odrobinie doświadczenia, można wnioskować co jest nie tak i w jakim kierunku poprowadzić zmiany - zmiana objętości, zmiana strojenia (zmiana głośnika :razz: - żart), walka z wytłumieniem. Bez tego to wycieczka po ciemku - coś jest nie tak ale nie do końca wiadomo co. No ale próbuj, zobaczymy co z tego wyjdzie - powodzenia

Skomentuj

Moje zmiany są trochę na chybił trafił :) robię coś i patrze na efekt, no na razie nie udało mi się tego zmienić(wkładałem wytłumienie, książki, przedłużałem otwór) może dla was to strata czasu tak na ślepo się bawić, ale mi to nawet frajdę przynosi :P jak postawie pudło gdzie trzeba i włączę też moje badziewne kolumienki 3way Jamo :lol: to nie słychać tego podbicia, wytargam go jeszcze na dwór i zobaczę jak się zachowuje bo możliwe, że tak będzie często grał :)

Skomentuj

Fotki
                http://img824.imageshack.us/i/87017069.jpg/
                http://img411.imageshack.us/i/70399023.jpg/
                http://img703.imageshack.us/i/64409783.jpg/

Skomentuj

Czaruję...
                X