Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 na znanych STX SCX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiem.. Najbliższy elektroniczny mam 25km od domu więc też troche odpada.. :cry:

Skomentuj

No to zostaje wysyłka.. Powiedz mi boczki z pleksi do suba będziesz przyklejał czy jakoś przykręcał?

Skomentuj

No włąśnie zastanawiałem się nad tym wczoraj i szczerze mówiąc to niewiem.. Z jednej strony śrubki będą szpecić, no ale z drugiej strony martwie się żeby mi to któregoś dnia nie odleciało.. :evil: Prawdopodobnie jednak chyba przykleje.. Za plexi wyjdzie mnie około 45/50PLN z wysyłką.. :cry: No chyba że znajde gdzieś taniej..

Skomentuj

Jeszcze zależy jakiej grubości dasz plexe. Jeśli dasz grubszą to zawsze możesz nawiercić ją do pewnej głębokości od strony klejenia i w te miejsca wejdzie klej. Może jakieś mini kołki lub coś w tym stylu :) Śruby faktycznie mogą szpecić...

Skomentuj

Patent na frezy bez frezarki. Dwie płyty HDF 3mm sklejone na razem co daje 6mm czyli grubość kosza GDN,a.. Potem odrysowanie cyrklem i wycinanie wyrzynarką.. Teraz czeka mnie przyklejenie HDF do reszty obudowy i wygładzenie otworu.. :cry: Zdjęcia..:

Tak ogólnie przepraszam wszystkich za jakość zdjęć ale mam niezbyt ciekawy aparat i widać co widać.. :cry:

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
              Patent na frezy bez frezarki.
              patent muszę powiedzieć że aż kipi pomysłowością, zaskoczyłeś mnie :smile: (no ale tak to jest jak się ma frezarkę, to i natężenie kreatywności automatycznie spada... :razz: )
              Ale wykonanie.... :???: chyba sam przyznasz, że niemalże tragedia.... mogłeś trochę bardziej się postarać

Skomentuj

A jaka to pomysłowość, bo to raz się pisało o płycie 3mm zamiast frezu? U siebie to samo planuję.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr może i było, bynajmniej nie widziałem.. Nie mówie że to mój patent więc się nie czepiaj..
                  ir0nhide masz racje z tym wykonaniem że tragedia, ale to da się jeszcze poprawić.. :wink: Mam gdzieś jeszcze jeden taki kawałek HDF więc można starać się wyciąć jeszcze raz, bądź użyć troszke szpachli i dopracować otwór.. :razz: Będzie dobrze..

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                    A jaka to pomysłowość, bo to raz się pisało o płycie 3mm zamiast frezu? U siebie to samo planuję.
                    No tak ale ja szczerze się przyznam że o tym nie wiedziałem.... :smile:
                    a to dlatego że jak jest frezarka to nikt nie myśli o takich patentach....

PS sam chyba zacznę tak robić pomimo tego że mam frezarkę ponieważ nawet jak się wytnie za pomocą cyrkla otwór to i tak będzie szczelina ponieważ panele/obroże koszy są trochę hmmmmm.... no powiedzmy nie równe (trapez ? ) i u swojej podstawy jak wiemy panel jest delikatnie szerszy niż od frontu.... Nałożenie takiej "deseczki" może rozwiązać ten problem :grin: (i będzie "total zero" mikro szczelin.... [ no tak tylko że weź taką kopułkę póżniej wyciągnij jak by co.... :neutral: ] )

Skomentuj

Dobrym sposobem, jest trzymając głośnik przyłożony do płyty, obrysowywać go nożykiem do styropianu. Kilka obrysowań i 3mm płyty pokonane. Następnie to samo z drugą płytą. Należy to robić powoli i dokładnie, zarazem w miarę mocno dociskać ostrze noża.
                      Na koniec delikatny szlif papierem ściernym.

Skomentuj

freezoneq dziękuje za pomysł.. Jeśli obecny sposób mi nie wyjdzie wypróbuje Twoje rozwiązanie.. I tak myśle że z tym nożykiem to powinno wyjść lepiej..

Skomentuj

Na początek oczywiście wyrysuj na płycie gdzie będzie głośnik. Dopiero potem go przyłóż.
                          W przeciwnym wypadku będzie trudno o równe otwory.

Skomentuj

I jak tam idą prace kolego ? :)

Skomentuj

Aktualnie prace chwilowo wstrzymane aż do przyjścia stypendjum.. :cry: Zgromadziłem przez ostatnie dni kilka przydatnych drobiazgów.. Jak np BR z polinka, szpachla itp, itd.. Niedługo zamówie przetworniki do monitorków, dopóki można kupić po starych cenach a resztą zajme się potem.. Około 15X2010 powinienem zdać wam jakąś fotorelacje.. :wink:

Skomentuj

Panowie chyba przedłuże czas budowy i zakupie frezarke(jakąś taką tanią) i prosiłbym żebyście tutaj doradzili mi jaką.. Namierzyłem na allegro dwie, która z nich byłaby lepszą opcją..?

Eurotec ER204
                                http://allegro.pl/hit-frezarka-2100w...247844565.html

Tooltec
                                http://allegro.pl/show_item.php?item=1252105022

Czekam na waszą pomoc..

Skomentuj

To jest jedna i ta sama frezarka, jeno dla innego zamawiającego wyprodukowana :).

Skomentuj

Aha.. :oops: Czyli obojętne którą kupie..? Czy te frezarki są w miare dobre..? Da się nimi jakiś w miare porz adny frez zrobić..?

Skomentuj

Mam EUROTECA 1850W bodajże, pierwsze co nawaliło to blokada położenia (wyrobił się plastik w rączce). Tanio kupione to i nie spodziewałem się szału, ale już trochę frezowała i jest OK. Bicia nie ma, luzów póki co również.
                                      Frezy jak to tanie frezy, trwałością nie grzeszą.
                                      Pamiętaj, to narzędzie do sporadycznego, hobbystycznego używania, nie do produkcji seryjnej kolumn
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Miałem podajże EuroTec`a o ile dobrze pamiętam przez okł. 1,5 roku (dosyć często używana) Padł w niej tranzystor oraz potencjometr... (ogólnie cena/jakość można powiedzieć trafione...)
                                        Używałem też przez okł. rok coś z tego typu frezarek.... i przez ten czas wymieniłem tylko szczotki, lecz pod koniec używania miała leciutkie luzy....

Moja wypowiedź nie ma na celu przedstawienia wad lub zalet..... Przedstawiłem tylko własne doświadczenia....

Skomentuj

Mam euroteca albo pol coś tam, blokada tak samo przepuszcza, muszę ją rozebrać i naprawić ale poza tym jest rewelacja. Zdecydowanie polecam do majsterkowania :)

Skomentuj

Czaruję...