Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budżetowe audio w VOLVO S40

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budżetowe audio w VOLVO S40

Zakładam nowy temat odnośnie audio w moim VOLVO S40 bo prace są już dość zaawansowane. Niestety producent nie rozpieszczał pasażerów od strony muzycznej - 13cm głośniki Nokia w drzwiach i tylnej półce, z przodu odseparowane głośniki wysokotonowe. W wersji kombi czyli V40 występowały fabrycznie suboofery na głośniku bodajże 13cm z membraną bierną, sedan za to ma większy bagażnik bo są wnęki po bokach. Czystego brzmienia serii nie ma co oczekiwać, mała średnica midbasów utrudnia sprawę, ale wiem że na dystansach z MDF da się wsadzić z przodu 16cm. Samochód ma już 12 lat, ja od czerwca bez pracy (wreszcie od października zaczynam jedną lub dwie), od maja kapitalny remont mieszkania "na nową drogę życia", także nie było co szaleć, szkoda spompować się z oszczędności kiedy w samochodzie spędza się pół godziny dziennie.

Projekt przewiduje:

- 16cm na przód
    - sub na STX GDN 22-120-4 SS
    - niedrogi wzmacniacz
    - radio JVC już miałem zamontowane

Przód - po bezowocnych polowaniach na użyywki (np. polecany na tym forum Helix DB 62.1) z aukcji trafiłem na elce na kolesia, który miał jednocześnie te Helixy oraz GMS 960, według jego opinii pod samym radiem lepiej grał GMS, Helix za to pokazywał możliwości pod wzmakiem. Jako że nie miałem zamiaru bawićsię we wzmacniacz na przód i wymianę kabli do głośników, wybór padł na GMS 960XT i 25C. Głośniki kupione (154zł z wysyłką), wygrzewają się pod Onkyo w budach z tektury, nie mogę zamontować w samochodzie bo wyrzynarka za 30zł poszła na serwis.

Subwoofer miał zmieścić się w lewym boku bagażnika (sedan), zajmować możliwie mało miejsca (od lutego dojdzie wózek :mrgreen: ). Zastosowany głośnik STX GDN 22/120/4 SS bo taki głośnik miałem w domu od kilku lat z mojej pierwszej samoróbki, wybierany pod kątem niedużej obudowy ok. 20-25L z możliwie niskim zejściem i ten był najlepszy z niedrogich (ok. 65zł). Do samochodu zaaplikowałem go w budę zamkniętą, charka mało obiecująca, ale też nie jestem pewien niedawno znalezionych parametrów TS bo sugerują BR niecałe 20L, a pamiętam, że kiedyś WinISD sugerowało coś między 25 a 30L. Nieważne, nie będzie to sala koncertowa, podwozie jest słabo wyciszone w S40, sub ma tylko uzupełnić niskie pasmo z przednich pukawek.

Skrzynia - budowana w piwnicy na podstawie szablonów z kartonu, pod blokiem warunki niesprzyjające. Materiał to 18mm wiórówka, sklejana na wikol i silikon, skręcana wkrętami. Początkowo bałem się, że nie uzyskam odpowiedniej pojemności ok 20L, ale później 2 razy ją zmniejszałem bo pierwsza wersja miała ponad 30 litrów. Raczej nie będę montował tunelu BR, na wierzch pójdzie tylko 3mm płyta idealnie dopasowana do kształtów bagażnika, wykonam jak znajdę obicie we właściwym kolorze.

Wzmacniacz - początkowo czaiłem się na Blaupunkta GTA 2100, GTA 200 i podobne ok. 150W RMS, ceny w granicach 80zł. Był nawet jeden w Lublinie, koleś chciał stówę, ale w międzyczasie trafił się monoblok Audison za 60zł Kup teraz, za 73zł był u mnie w domu z przewodem sygnałowym HAMA gratis. Wzmacniacz wylądował pod podłogą bagażnika, tam jest spora wnęka za kołem zapasowym, w moim przypadku za toroidem z "podtlenkiem", do tego łatwo i bezpiecznie dociągnąć tam kable (niestety podłączyć je to mały koszmarek), nie widać go, nie uszkodzi się.
    Jako zasilanie kupiłem z demontażu 5m miedzianego "Oehlbach High Current Power Cable", do tego jakiś niefirmowy 1m do masy i dwie oprawki - jedna zmęczona życiem i zaśniedziała, druga nowa, bezpiecznik 20A, koszt a ze 35zł :) . Konsekwentnie budżetowo, ale na pewno lepiej niż kabelki po 5zł/m z miedziowanego aluminium. Zarobiłem nowe widełki i oczka, solidnie zaciśnięte i zalane cyną, na to termokurczka. Przewód poprowadzony od akumulatora wzdłuż fabrycznej wiązki po lewym progu, jak ona przez 12 lat tam leży to i nowemu kabelkowi nic się nie stanie. Masa złapana gdzieś spod śruby pod tylnym siedzeniem. Dorobiłem też dodatkowy przewód masy aku-buda, przykręcę na dniach. Sygnał najprościej idzie tunelem środkowym, jest go spory zapas więc spokojnie można drugim progiem puścić, tylko po co jak jest OK.

Żeby dłużej nie truć przedstawiam fotki. Zaznaczam, że to konstrukcja niskobudżetowa, do tego pierwsze car audio, poważniej będziemy się bawić przy kolejnym samochodzie.

Na wstępie zaznaczam, że muzyki słucham raczej cicho, całość gra dość dobrze, nie buczy, czuć znaczne poszerzenie odtwarzanego pasma. Co ważne, radio JVC traktuje wyjście na wzmacniacz jako tylne głośniki (odłączone wtyczki), więc głośność subwoofera steruję wygodnie za pomocą fadera :) , którym obecnie ściszam "tył" o 1/3 względem przodu.

Pozostało:

- peszel na przewód zasilający pod maską
    - montaż głośników z przodu. Drzwi są wygłuszone od roku, fotki dorzucę całościowo po zakończonej robocie.
    - front subwoofera
    - wymiana przewodu głośnikowego bo okazał się za krótki żeby schować pod tapicerką bez robienia dziur.
    - zestrojenie całości.
    - zmiana samochodu i zabawa droższymi klockami :wink:

Liczę się z krytyką, chociaż nie powiem, że jestem na nią gotów, ale co mi tam.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

amdr, powiedz mi, ile ogolnie Cie to wyniosło i co chodzi CI po głowie?? :) Może powiesz coś co z wykończeniem suba??

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
      od lutego dojdzie wózek
      Gratulacje i żeby zdrowe było :)

Ciekawa zabudowa się szykuje czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia i opisy :)

Skomentuj

Koszt jest śmieszny - wzmacniacz i przewód sygnałowy 73zł z wysyłką, kable zasilające z bezpiecznikami 36zł, razem 120zł wliczając jakieś oczka i widełki do przewodów zasilających. GMS'y 154zł (teraz żałuję że kupiłem tweetery bo taniej mission by był).
        GDN miałem (ze 3 lata temu kupiony za ok. 65zł z wysyłką), płyta wiórowa ze starych mebli, wikol miałem, silikon został z remontu, wkręty były, radio brat kupił 2 lata temu za ok 250zł, ja je dostałem razem z samochodem.

Do przykrycia skrzyni najlepiej jakbym trafił podłogę bagażnika od takiego samego volvo (filc na warstwie tworzywa) którą trzeba będzie dociąć na podstawie szablonu z tektury. Jeśli nie to będzie płyta pilśniowa i jakiś kocyk, na to osłona np.

A może logo Volvo wycięte w kwasówce? Skrzynia nie będzie przykręcana bo zasłania dostęp do tylnej lampy, dokładniej pokażę to przy okazji wymiany przewodu do głośnika i może szablon kartonowy założę do pokazania.

Pod koniec tygodnia odbiorę wyrzynarkę to będą pierścienie MDF pod 16cm głośniki. W weekend latałem Clio 2 i fabryczne audio potrafi zagrać basem. Miło było widzieć spalanie na komputerze średnio około 3,5 litra :) (1,5dci 86KM).

Skomentuj

Znalazłem w necie specyfikacje tego audisona, powiem szczerze ze myślałem że ma to wiekszą moc. Dane techniczne tego klocka http://img223.imageshack.us/img223/223/audison4hj8.jpg
          Co do całości, nie myślałeś by wyrwać tanio kondesator? Z moich obserwacji i doswiadczeń w CA(mimo że robie swoją pierwszą instalacje) wynika że kondesator nawet na subach małej mocy do 150W poprawia jakość dzwięku w sposób słyszalny, pomyśl czy nie załatwić sobie jakiejś używki z allegro albo pożycz od kogoś. Ja montuje 1F do moich frontów, do subów które bede kiedyś robił kupie 2gi wzmacniacz i też dam kondesator. Ogólnie kondesator wspomoże Cię też na postoju, a raczej wspomoże Twoj aku. Ogólnie nic nie napisałeś o swoim radiu.

Skomentuj

Nowe fotki, nowe fotki!

Ale po kolei. Wyrzynarka nie wróciła z serwisu, woleli oddać kasę, ale od sąsiada pożyczyłem Skill'a. Tydzień temu przy okazji obiadu u teściowej na wsi powiększyłem otwory w drzwiach do 14cm średnicy. Później pod blokiem oszlifowałem krawędzie i zabezpieczyłem antykorozyjnie. Nie mam wkrętarki akumulatorowej, więc przerobiłem wkrętak na baterie (4 AA), który 5 lat temu ojciec dostał na imieniny czy urodziny i tak leżał u mnie bezużyteczny. Dolutowałem przewód z wtykiem do zapalniczki i za pomocą blachowkrętów z wiertełkami wywierciłem otwory do przykręcenia głośników. Dystanse z MDF (ok. 8mm) dociąłem do kształtu blachy drzwi i przykleiłem na silikon oraz przykręciłem. Dzisiaj dorobiłem DIY osłony głośników przed kapiącą z szyby wodą, zużyłem dwa pojemniki 5-litrowe po płynie do spryskiwaczy - miękkie i trwałe. Na kabelkach zarobiłem nowe złączki zamiast oryginalnych kostek, wsio skręcone i gra. Nie ruszałem jeszcze wysokotonówek, potestuję z oryginalnymi. Głośniki kilka dni sporadycznie wygrzewałem w domu, w samochodzie spisują się zdecydowanie lepiej niż w kartonowych pudełkach. Całkiem nieźle kopią jak na przetworniki za 69zł/para, więc tym bardziej szkoda, że fabrycznie pchali 13cm syf Nokii.

Co do pytania o kondensator to myślałem, ale wzmacniacz ma 90-95W mocy, głośnik 120W (z tego co ostatnio udało mi się znaleźć 120W max, 70W RMS) więc do nie głośnego słuchania raczej nie zamontuję, chyba żeby wpadł mi przypadkiem w ręce po taniości.

Radio to JVC KD-G341 - grafitowe z zielonym podświetleniem, podstawowy model z CD, MP3, Aux-in, 2x RCA, jak dla mnie za dużo się na nim świeci, ale dostałem razem z samochodem od brata jako kilkumiesięczne i gra przyzwoicie.

Skomentuj

amdr u Ciebie jakoś to wygląda ładnie, u mnie jest sajgon :( No i tak już u mnie zostanie, bo tapicerki mam rozwalone wiec nawet nie dbałem o dokładność otworów itd, wszystko pokryje sylikonem a następnie zamaluje i bedzie gucio jakoś...
              Co do radia, JVC się skopało, robi się jak SONY, ale Ty masz model z okresu dobrych klocków chyba?

Skomentuj

Nawet jak robię coś co ma być pod tapicerką to staram się ładnie, takie zboczenie
                Do rozwiązania pozostał problem maskownic bo oryginalne zaczepy odłamałem bo kolidują z głośnikiem, wcześniej go mijały, trzeba będzie coś wyrzeźbić, pewnie dokleję kawałek plastiku żeby wchodził pod tapicerkę, od biedy mały wkręcik

Radio ma 2,5 roku, nie wiem jaki to okres w dziejach firmy. Gra przyzwoicie i tyle, brak USB czy filtrów częstotliwości, ale lepszego nie miałem więc ciężko mi porównywać. Brat wybrał akurat ten model bo kolorem pasował pod deskę rozdzielczą, a parametry tanie modele miały zbliżone.

Skomentuj

amdr a myslales o kondesatorach tych co są do radia? tam jest około 0,3F, testował ktoś może? Czy to coś daje? Ja sie starałem ładnie ale nie poszło, musiałbym żywice dwać itd...ogolnie to moje pierwsze CA wiec traktuje je jako eksperyment :)

Skomentuj

Witam . Czy mógłbyś mi podać wymiary tej twojej skrzyni ? i możesz powrzucać więcej zdjęć

Skomentuj

Czaruję...
                    X