Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Dayton RSS315HF-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

funiax1, ale jak go wkleisz odwrotnie to bedzie ciezko go zaszpachlowac i wypelnic otwory czymkolwiek. A hdf mozna zawsze polozyc.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
      radzę nie kłaść bezpośrednio na to forniru tylko nakleić jeszcze warstwę cienkiego mdf, hdf.
      W poprzednim temacie, do którego notabene jest link w pierwszym poście tego topicu pisałem, że zapodam na to jeszcze hdf.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
        Głośnik jest w porównaniu do GDN 30 500 AP okrutnie ciężki, bo waży ponad 10kg
        Skubaniec waży blisko 15kg.
        Moje dzieło z zamontowanym głośnikiem i wzmacniaczem jest problematyczne w transporcie, w jednego ciężko jest podniść suba, ale efekty i sposób grania są coraz lepsze w miarę rozgrzewania się głośnika, więc po pewnym czasie napewno będziesz zadowolony :lol:

Skomentuj

ten mdf kładzie się na odwrót - nacięciami do środka obudowy a nacięcia wypełnia klejem zanim wygniesz i przykleisz taki boczek... wtedy po dogięciu te nacięcia się dotkną i posklejają...

Skomentuj

Bebok wybacz że się czepiam ale moim zdaniem robisz błędy w budowie tej paczki, chcesz wypełnić łączenia szpachlą a skąd wiesz jakie ma ona właściwości klejące materiałów drewnopodobnych bo tutaj ważniejszą sprawą jest mocne sklejenie nacięć niż ich wypełnienie, jeżeli nie sklei się to dobrze i szpachla z czasem puści czego jestem pewien choćby z powodu zmian wilgotności w pomieszczeniach na którą mdf jest wrażliwy to wytrzymałość ścianek drastycznie zmaleje. Mam 12 calowego mivoca w OZ i widzę jak duże siły działają na obudowę, Twój głośnik jest z wysokiej półki, i nie mało kosztował więc i obudowa powinna być wytrzymała na sto procent.

Skomentuj

funiax1, a zabodowy ca roznego ksztaltu to z czego sie robi? Z mdf i wlasnie takiej szpachli. A tam dochodzi jeszcze wilgoc.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To nie jest argument.
                Szczeliny najkorzystniej jest wypełnić mieszaniną pyłu z mdf'u i kleju, trzeba zachowac odpowiednie proporcje, mieszanka nie może być zbyt sucha.

Skomentuj

A gdyby te szczeliny zalać żywicą epoksydową?
                  Napewno dobrze wypełni każde miejsce, jest mocne i sklei mdf...

Skomentuj

Zamieszczone przez leemarvin
                    A gdyby te szczeliny zalać żywicą epoksydową?
                    Sklejałem żywicą naturalne drewno i po przeniesieniu z garażu do domu wszystko popękało, dlaczego; bo żywica po zaschnięciu jest twarda jak kamień i nieelastyczna więc z mdf,em może być tak samo.
                    Nie rozumiem czemu upieracie by zrobić to czymś innym niż klej, co za problem wypełnić nacięcia dobry klejem,(klejem z pyłem) prawie do pełna i na to dać szpachlę żeby nie było problemów z wyrównaniem.

Skomentuj

a szpachla samochodowa ta z włóknem szklanym do plastików?
                      o takiej mówiłem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz szpachla nie spęka jest mocna, pęknie na łączeniu szpachli z mdf,em, ten głośnik będzie robił duże ciśnienie, drgania.

Skomentuj

nie mogę znaleźć dobrego zdjęcia ale na samym dole masz pokazane jak powinieneś to zrobić:
                          http://www.avsforum.com/avs-vb/showt...140175&page=29

teraz to na prawdę mieszanka pyłu drewna z klejem wchodzi w zaszpachlowanie tego i przed fornirem cienki mdf na to - tak jak ja ci pokazałem nie musiałbyś mdf na wierzch bo było by to równe... szpachli staraj się unikać bo tak jak koledzy mówią rozejdzie się i to wszystko szybciej niż myślisz...

Skomentuj

Wreszcie znalazłem trochę wolnego czasu na dłubanie w subie. Od ostatniego wpisu zaszpachlowałem rowki, nakleiłem na boki i front obudowy hdf, zaszpachlowałem ubytki wyszlifowałem nierówności.
                            Wczoraj zacząłem robić podwójny front (ten, który miał być oklejony skajem). Wyciąłem płyty, skleiłem, narysowałem linie znaczące kształt jaki chciałbym osiągnąć i ... stwierdziłem, że ręcznie nie dam rody tego wyrzeźbić. Zrobiłem przymiarkę do krajzygi, ale po ucięciu jednego narożnika stwierdziłem, że tak tego nie zrobię. Potem przypomniało mi się, że kiedyś ojciec kupił strug elektryczny i przed 22:00 poleciałem sprawdzić jak to idzie. Szło, i to dobrze, bo skończyłem przed północą z prawie skończonym frontem.
                            Dziś wyfrezowałem otwór pod głośnik, poprawiłem małe co-nieco we froncie i przykleiłem skaj. Musze się przyznać, ze nie wyszło mi to najlepiej, bo w kilku miejscach zostały górki z kleju; jest to wina kleju (konsystencja kisielu), bo jakby był lejący, to bez problemu bym go nałożył pędzlem, a tak musiałem z małą plastykowa packą się użerać.
                            Po około pół godziny od naklejenia skaju przystąpiłem do obcinania naddatku skaju przy brzegach, trochę się tego obawiałem, ale wyszło dobrze.
                            Następnie skoczyłem po 8 śrub imbusowych M5x45 i skróciłem je kątówką na M5x35 i przykręciłem głośnik na przymiarkę i aby trochę rozdymać skaj w gnieździe głośnika (u mnie skaj robi tez za uszczelnienie).

Jutro fornirowanie

Skomentuj

Ale nożyk to masz git majonez, do tapet czy wykładzin nie miałeś tego ostrego łamanego? Ja i Slavok też z daytonami działamy
                              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Nożyk taki miałem akurat w zasięgu ręki, poza tym jakbym wziął moją kosę (jest na jakimś wcześniejszym zdjęciu, ostrzejszy od tapetowego tak nawiasem) to odcinałbym skaj razem z mdf-em. Dlatego lepiej wg mnie tępy nóż i prowadzić pod kątem.

Coś ostatnio prawdziwy wysyp Daytonów obserwuję. Tylko, że wy macie 10" a ja 12 Ja mam dłuższego :P

Skomentuj

Nie sledze tematu, moze o tym wiesz, albo juz bylo o tym powiedziane ale napisze ;] zrob podfrezowania od spodu pod glosnik bo masz strasznie groby front i zaslaniasz nim napewno polowe kosza.

Skomentuj

ale to kurde wielkie pudło, 12cali fajne ale ja nie miał bym gdzie w pokoju upchnąć 60 litrowej obudowy... z 30 litrową był już problem by to jakoś ładnie wkomponować a pokój dość spory, jednak nie lubię zbytnio gracić :)
                                    czekam na efekt końcowy.

Skomentuj

slavOK, Jak się chce to się da, u mnie w pokoju (około 15mkw) stoi 15" w 100 litrach

Skomentuj

Fornir położony. Nie obyło się bez błędów, ale uważam, że nie jest najgorzej.

Mam jeszcze dylemat: w jakim kierunku dać fornir na froncie (białe skrawki pod skajem)
                                        1.
                                        albo
                                        2.

Skomentuj

zrob tak jak po bokach
                                          zeby byl w ta sama strone
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...