Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way na GDN18/140-8AWX i Seas 27TFF

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-way na GDN18/140-8AWX i Seas 27TFF

Idzie mi to bardzo powoli z braku wolnego czasu, po drodze nabrałem ochoty na 3-way, ale skoro są już głośniki to postanowiłem coś z nich zrobić. Obudowa po starej konstrukcji wymagała sporo przeróbek, było trzeba zakleić otwór po midbasie i zrobić podfrezowanie, aktualnie na fotkach obudowy przed ostatecznym szlifowaniem i lakierowaniem, więc nie wyglądają zbyt dobrze, tylko złożone na szybko do pomiarów. Zwrotka też aktualnie nieco przerobiona ta ze strony STX-a, dopasowana do obudowy i Seasa, ale będę jeszcze nad nią pracował zanim kupię elementy, bo mam trochę czasu zanim budy wykończę. Póki co się zastanawiam czy wogóle będzie bassreflex, bo głośniki po paru godzinach wygrzewania na wzmacniaczu od suba mają fs w okolicach 45Hz, więc może jeszcze troche spadnie, ale na moje ucho będzie trzeba je wspomagać subem, bo będę często w kinie grały. Myślę o jednym lub 2 MDS-ach po ts wyglądają obiecująca no i wyglądem są kompatybilne, stąd nie wiem czy nie wystarczy buda zamknięta, ale to się jeszcze okaże w praktyce.

Zamieszczone przez Krystian Markow

27TFF tez nisko ciety??
    Kiedyś zaaplikowałem go z podziałem ok. 2k i nie było problemów, w dodatku świetnie brzmiało, teraz też postaram się koło tego.

Skomentuj

ciekawe jak sie ma do 27 tbfc/g??

Skomentuj

Dawno nie słuchałem TFF, ale z tego co apmiętam to była moja ulubiona miękka kopułka, lepsza niż DX25 czy G20SC, bardzo subtelna i delikatna, TBFC/G wydawał mi się upgradem, bo wtedy głównie rocka słuchałem i blachy na nim jakby naturalniej brzmiały, teraz sam jestem ciekaw jak wypadnie porównanie

Skomentuj

mkul, a możesz coś napisać odnośnie porównania tego GDNa do GDN 13/50/9? Który ma więcej i lepszego jakościowo basu? Jak ze średnicą?

Skomentuj

mkul, trafilem w projekt ktory planuje od jakiegos czasu :P (tyle ze aktywny).. Zastanawialem sie komu zlecic projekt zwrotki ale widze ze moze oszczedzisz mi troche fatygi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
              Póki co się zastanawiam czy wogóle będzie bassreflex, bo głośniki po paru godzinach wygrzewania na wzmacniaczu od suba mają fs w okolicach 45Hz
              Po długim wygrzewaniu (ze dwa tygodnie grania w obudowie "z przypadku" + kilka godzin dźwiękiem 36Hz i sporym wychyleniem membrany) FS dwóch testowanych AWX'ów doszły do 42-43Hz - i nie myślą ruszyć się dalej. Tak więc nie spodziewaj się raczej rewolucji. Ale przyznam, że jakoś im to nie przeszkadza i strojone niżej od Fs całkiem dobrze sobie radzą - przynajmniej w TL.
              Oczywiście obudowa zamknięta + sub też jest jakimś rozwiązaniem tylko, że ja go nie polecam. Przyznam, że nigdy nie udało mi się zgrać suba z kolumnami stereo - miałem do tego kilka podejść ale zawsze coś mi w takim zestawieniu nie pasowało.

Skomentuj

Tylko w moim wypadku aktywne 2.2 jest chyba jedynym wyjściem, bo obudowa ma nieco ponad 12l, więc zejścia zbytnio nie będzie.
                Co do porównania do 13/50/9 jeszcze nie mogę nic napisać, bo AWX-a słuchałem tylko na wzmacniaczu od suba podczas wygrzewania, w tygodniu mam nadzieje, że zaprojektuję sensowną zwrotkę, zamówię elementy i posłucham.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                  Tylko w moim wypadku aktywne 2.2 jest chyba jedynym wyjściem, bo obudowa ma nieco ponad 12l, więc zejścia zbytnio nie będzie.
                  Co do porównania do 13/50/9 jeszcze nie mogę nic napisać, bo AWX-a słuchałem tylko na wzmacniaczu od suba podczas wygrzewania, w tygodniu mam nadzieje, że zaprojektuję sensowną zwrotkę, zamówię elementy i posłucham.
                  Daj go minimum w 16 a najlepiej 18 litrach :razz: Wiem że obudowę już masz więc nie ma kombinowania. Czekam na porównanie gdyż nie wiem czy pchać się w awx czy tonsile

Skomentuj

benek161 nie mam koncepcji jak powiększyć litraż gotowej obudowy, może jakaś a'la podstawka pod spodem, ale średnio mi się to podoba, no i szału z 18tki też nie będzie. Zastanawiam sie tylko dalej nad br, bo nie chcę na darmo dziurawić obudowy.

Skomentuj

No dobra skusiłem się na br, strojenie wygląda wstępnie w porządku, bez cięcia rury, zwrotka zgrubsza jest zaprojektowana, troszkę podciągane pod cewki, które mam, ale na pierwsze podejście wystarczy.

Skomentuj

Wprawdzie nie ma zainteresowania, ale coś napiszę. Otóż wreszcie złożyłem obydwie kolumny. Niestety jedna duża cewka z poprzedniej konstrukcji okazała się zepsuta, więc póki co w jednej kolumnie jest powietrzna, a w drugiej rdzeniowa o podobnych parametrach.

Na razie słuchałem tylko jednej kolumny, mogłem sobie porównać z tonsilem, który jednak gra w zamkniętej, więc porównanie basu nie jest miarodajne. W sumie to nie przeżyłem póki co szoku, być może za dużo oczekiwałem od tego głośnika. No i druga sprawa, że w miarę wygrzewania zaczyna grac inaczej, przybywa trochę basu. Ogólnie to przestaje wierzyć, że istnieją 18tki, które mogą grać bez suba i powoli zaczyna mi chodzić po głowie jakieś 2way na 20tce albo może w końcu 3 drogi.

Skomentuj

Mylisz się co do braku zainteresowania :razz: Bardzo Ci kibicuję, sam robię na tym awx kolumny ale z seasem 22TAF. Kiedy porównywałem tonsila i tego awx w jakiejś testowej budzie zasadniczo też nie przeżyłem szoku, jedynie awx tak jakby "ciągnie" wyżej w paśmie. Jak będą ukończone kolumny to będze mógł coś więcej powiedzieć :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                            Ogólnie to przestaje wierzyć, że istnieją 18tki, które mogą grać bez suba i powoli zaczyna mi chodzić po głowie jakieś 2way na 20tce albo może w końcu 3 drogi.
                            No, w takim malutkim pierdzibasie to nic dziwnego, basu na miare subwoofera nie bedzie.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Jakby te 18 liczyć w calach to czemu nie :)

Skomentuj

mkul, jakto nie ma zainteresowania :P.. dokladnie taki zestaw mam w planach tylko czekam na dostepnosc 18stek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                                  Na razie słuchałem tylko jednej kolumny, mogłem sobie porównać z tonsilem, który jednak gra w zamkniętej, więc porównanie basu nie jest miarodajne. W sumie to nie przeżyłem póki co szoku, być może za dużo oczekiwałem od tego głośnika. No i druga sprawa, że w miarę wygrzewania zaczyna grac inaczej, przybywa trochę basu. Ogólnie to przestaje wierzyć, że istnieją 18tki, które mogą grać bez suba i powoli zaczyna mi chodzić po głowie jakieś 2way na 20tce albo może w końcu 3 drogi.
                                  Ponieważ bas z małych głośniczków a subbas to dwie inne rzeczy.
                                  Nie słucha się jednej kolumny na np. 18cm głośniku i oczekuje basu.... w tym sensie że na tych awx`ach możesz posłuchać basu w stereo tak jakby mającego swoje źródło/kierunek...., natomiast sub bas może teoretycznie docierać zewsząd ponieważ lokalizacja jego źródła nie jest do określenia...
                                  (może trochę chaotycznie napisałem ale myślę ze zrozumiale)

Skomentuj

Dodanie drugiej kolumny spowoduje tylko pojawienie się efektów związanych ze zjawiskiem stereo czyli tego, co niektórzy (i chyba trafnie) nazywają przestrzenią co z kolei daje nam możliwość wyobrażenia sobie rozmieszczenia poszczególnych instrumentów w tej przestrzeni. Odbiór natężenia basu nie zwiększy się po dodaniu drugiej kolumny bo przecież ta druga kolumna gra takim samym pasmem jak pierwsza więc całe to pasmo będzie głośniej grało (przy danym ustawieniu głośności na wzmaku) a nie tylko bas.

AWX potrafi zejść całkiem nisko - ale u Ciebie faktycznie obudowa jest trochę maława. Testowałem go min w obudowie BR... nie pamiętam dokładnie, coś koło 20 litrów i strojone 38Hz i muszę powiedzieć, że odczucia związane z odsłuchem mam bardzo pozytywne.

Tutaj pomiary tej obudowy w porównaniu z dwiema liniami transmisyjnymi też na AWX'ie (BR to wykres czarny):

Co prawda jest tutaj tylko pomiar portu i bliskiego pola ale z tego co pamiętam to ich suma też wyglądała całkiem nieźle - -6dB poniżej 40 Hz. Wiadomo, że te poniżej 40Hz to tak na siłę z małego głośnika i nie zagra tak "fajnie" na basie jak duża membrana - ale jednak zagra

Skomentuj

Fakt obudowa mogłaby być większa, druga sprawa to to, że wszystko porównuję do moich ulubionych beym 10BR60 w 50l, wprawdzie nie uchodzą za niskoschodzące, ale wielkość ma znaczenie kolejna sprawa, że zwykle modeluję cha-ki na płaskie, a np. Troels robi opadające kilka dB wraz ze wzrostem częstotliwości, co powinno troche wyeksponować dół, na razie trochę ich posłucham potem pewnie będę coś kombinował.
                                      Co by nie było po wszystkich małych 2-way zaczyna mi coraz bardziej chodzić po głowie coś większego.
                                      Na zakończenie jeszcze fotka. Nie wiem jak to się stało, ale w puszce lakieru półmatowego był błyszczący, więc musiałem wszystko wypolerować, ale nawet mi się podoba jak to wyszło, napewno wygląda lepiej od satynowego akrylowego, którego używalem dotychczas.

Skomentuj

Patrzac na pomiary dabyl dostrzeglem pewna prawidlowosc. Otoz u mnie na pomiarach port response jest idenntyczny przebieg ( ksztalt ). Chodzi mi szczegolnie o czestotliwosc 1000Hz. Czy to jest wina zlego/braku wytlumienia ? Bo to by wyjasnilo, dlaczego mam tak poszatkowana charke na 1Khz u siebie ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                        X