Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka konstrukcja srzkyni, kolumny? STX GDN 38-300-8-AE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka konstrukcja srzkyni, kolumny? STX GDN 38-300-8-AE

Witam posiadam takie głośniczki stx gdn 38-300-8-AE.
    Mój tatuś wsadził je w takie skrzynki (jak na zdjęciu).
    Początkowo służyły one do nagłośnienia nie dużej sali-baru także jako nagłosnienie zespołu.Teraz stają u mnie w pokoju i myślę co z nimi zrobić.
    Na początku chciałem tylko wymienić głośnik wysokotonowy gdyż dźwięk jaki produkuje obecny jest baardzo słaby nawet nie wiem co to za firma.
    Ale po zagłebieniu się i przeczytaniu kilku zdań na temat zastosowań i charakterystyki pracy tych niskotonowców,
    oraz zasad na jakich działa kolumna mam wątpliwości co do zwrotnicy
    którą też zmontował mój tatuś. Oczywiście twierdzi on że jest ona w zupełności doskonała do tych głośników
    jednak nie mam do niej żadnych parametrów.
    Pytania:
    1 Chcę zrobić nowe skrzynki gdyż te są brzydkie i jak mniemam za małe do tego głośnika (podstawa ma kształt trapezu równoramiennego 50cmx30cmx40(h)cm wysokość kolumny to 80cm
    uważam że ten kształt kolumny się nie sprawdza. Jakie wymiary powinna mieć?
    2 Jeśli miało by to znacznie poprawić efekt to jaka konstrukcja pod suba?
    3 czy ta zwrotnica jest ok? jak zmierzyć jej parametry? jak powinna mieć parametry?
    4 czy potrzebny mi głośnik średniotonowy?
    5 jaki głośnik wysokotonowy do tego zestawu?
    6 fundusz na remont powiedzmy nieograniczony (to dlaczego nie kupie nowych pożądnych kolumn ? bo chce je zrobić sam :mrgreen: tak sie uprałem.
    7 wzmacniacz to bardzo prosty zwykły wzmacniacz który też zrobił mój tata w niedalekiej przyszłości do wymiany.
    Nie mam do niego zastrzeżeń gdyż produkuje bardzo realistyczne barwy bez jakichkolwiek przesterów udoskonaleń polepszaczy jest jedynie za mały.

W przyszłości kolumn chciałbym użyć do kina domowego (ma to sens?) teraz słucham na nich normalnej muzyk w pokoju.
    Ale ponieważ mam zacięcie muzyczne nie wiem czy w przyszłości nie były by mi potrzebne do nagłośnienia jakiegoś skromnego zespołu na nie dużej sali.
    Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc i przepraszam za brak fachowej terminologii.
    Z uwagi na to ze jestem laikiem proszę o drobiazgowość. Pozdrawiam!

UWAGI MODERATORA
    zdjęcia zostały usunięte ze względu na zbyt duży rozmiar. Następnym razem wklejaj miniaturki lub zmniejszaj zdjęcia do dozwolonego rozmiaru. Yoshi_80

http://zapodaj.net/c5e22ddb3d62.jpg.html
    http://zapodaj.net/b1aeaa9ecc66.jpg.html
    http://zapodaj.net/6a62a3ae0b3e.jpg.html
    tu normalne zdjecia

Skomentuj

Co z tego po wrzucaniu zdjeciach na jakies bananowe serwery skoro za miesiac bedzie po nich tylko

jak to ma miejsc w wiekszosci tematów. Potem czlowiek czegos szuka a tu klapa, ni ma nic. Trzeba w koncu zrobic z tym porzadek, niech lepiej pieniadze zebrane prze Q (o ile jeszcze je ma) pojda na to a nie na zmiane fajerwerków.

Skomentuj

ps nie sadze zeby te zdjecia pomogły komukolwiek w czymkolwiek bo kolumny sa absolutnie zle zrobione wzrotnica pewnie tez chodziło mi tylko o to żebyście wytkneli co dokładnie jest źle

no nic bede szukał dalej ludzi którzy mi jakos pomogą

Skomentuj

Zamieszczone przez Dominik22
          chodziło mi tylko o to żebyście wytkneli co dokładnie jest źle
          nie sadze zeby te zdjecia pomogły komukolwiek w czymkolwiek bo kolumny sa absolutnie zle zrobione wzrotnica pewnie tez
          Skoro sam uważasz że wszystko to zrób paczki od nowa :) i problem rozwiązany.

Pytania:
          1 Chcę zrobić nowe skrzynki gdyż te są brzydkie i jak mniemam za małe do tego głośnika (podstawa ma kształt trapezu równoramiennego 50cmx30cmx40(h)cm wysokość kolumny to 80cm
          uważam że ten kształt kolumny się nie sprawdza. Jakie wymiary powinna mieć?
          2 Jeśli miało by to znacznie poprawić efekt to jaka konstrukcja pod suba?
          3 czy ta zwrotnica jest ok? jak zmierzyć jej parametry? jak powinna mieć parametry?
          4 czy potrzebny mi głośnik średniotonowy?
          5 jaki głośnik wysokotonowy do tego zestawu?
          6 fundusz na remont powiedzmy nieograniczony (to dlaczego nie kupie nowych pożądnych kolumn ? bo chce je zrobić sam tak sie uprałem.
          7 wzmacniacz to bardzo prosty zwykły wzmacniacz który też zrobił mój tata w niedalekiej przyszłości do wymiany.
          Ad.1. Co ma kształt kolumny do grania ... zrób takie aby miały wygląd i odpowiedni litraż;]
          Ad.2. Zależy czy chcesz dokladać do konstrukcji czy nie Ja bym zrobił nowe kolumny 2way na STXie a z tych 38ek zrobił porządnego suba
          Ad.3. Zwrotnica na oko najprawdopodobniej. Zmierzyć możesz mierząc wartości jej elementów i potem szukać jaka jest jej częstotliwość podziału.
          Ad.4. Zależy czego oczekujesz i do czego będziesz ich używał...
          Ad.5. Normalny estradowy (jak mniemam do takich celów) a nie jakiś piezak no name....
          Ad.6. No to zrób kolumny mniejsze ładniejsze i lepsze od tych..a głośniki 38/300 zastosuj jako sub
          Ad.7. Jak do wymiany to wymieniaj

W przyszłości kolumn chciałbym użyć do kina domowego (ma to sens?) teraz słucham na nich normalnej muzyk w pokoju.
          Ale ponieważ mam zacięcie muzyczne nie wiem czy w przyszłości nie były by mi potrzebne do nagłośnienia jakiegoś skromnego zespołu na nie dużej sali.
          Z góry uprzejmie dziękuję za pomoc i przepraszam za brak fachowej terminologii.
          Z uwagi na to ze jestem laikiem proszę o drobiazgowość. Pozdrawiam!
          Najpierw pomyśl do czego one mają być bo takich kobył w pokoju bym nie chciał trzymać...

Moim zdaniem... złóż zestaw STXa lub kup kolumny a te jako sub.. tylko niekoiecznie do domu (powtarzam się przepraszam ) do kina domowego zrób sobie na głośnikach domowych

A jeśli jesteś laikiem to najpierw poczytaj forum.... ja zanim zrobiłem pierwsze kolumny to rok czytałem forum i arty na stronie główne Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
          X