Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ by jasiudj

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    tak, przeciez od dawna mam to w podpisie :P

Twój podpis jest zbyt duży ! Utrudnia przeglądanie forum innym Użytkownikom. Proszę zmniejszyć podpis w panelu edycji swojego profilu.

Skomentuj

Nie na temat...
      Pawel_S. masz tylko podpisu nie widac... :P
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
        no wlasnie raz jest a raz nie i sam nie wiem dlaczego :/
        chyba faktycznie musze cos zmienic :P

Skomentuj

Nie na temat...
          Pawel_S. jest wtedy kiedy jest problem z neten i nie do konca sie forum laduje
          to prawda czasami go widac..
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

Prace powoli postępują do przodu :)
            Ostatecznie zostałem przy wersji SCX + PJ.

Zamówiłem elementy zwrotnicy w Polinku:
            Cewka rdzeniowa 0,4 mH - 1840 CEWKA - 2 szt.
            Cewka powietrzna 1,2 mH - 2302 CEWKA - 2 szt.
            Cros-cap 2,2 uF - 400/2.20 - 2 szt.
            MDL 10 uF - ELE-100V/10.00 - 2 szt.
            Rezystora 4,3 ohm - CERMI 5/4.3 - 2 szt.
            BR - RURA BASS900023 - 2 szt
            Terminal - C2/GN/TER-716-2 - 2 szt.

Niestety jest problem z głośnikami STX-a. PJ niema na stanie, miał być od czwartku (pisałem do nich maila) ale nadal brak. Ktoś wie kiedy będą???

Kupiłem również płyty wiórowe 18mm z docięciem (razem z płytami na głośnik centralny) – 42 zł. Obecnie walczę z obudowani, jutro wstawię zdjęcia.
            I pytanie trochę innego typu, wiem że w przypadku telewizorów CRT głośnik centralny umieszczony blisko telewizora musi być ekranowany (przetworniki ekranowane). Jak wygląda sprawa a przypadku telewizorów plazmowych?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Akurat kolumny Binganta dla ubogich to specjalnie nie sa, bo koszt "wyprodukowania" takich skrzyni jest wiekszy od kosztu samych glosnikow. Jasne, kolumny sa piekne, to nie ulega watpliwosci, ale dla mnie to przerost formy nad trescia. Do takich glosnikow zrobilbym zwykle ladne fronty, z jakas ladna okleina, zamiast cudowac bog wie co. Ale powtarzam - co kto lubi. Jak dla mnie to mozna nawet front damientami wysadzic i co mi do tego? :)
              To jest zupełnie błędne myślenie!
              Koszt moich monitorów na SCX+PJ, jest taki sam jak wykonanie najprostszych skrzynek na byle gównianym standzie. Przecież materiału wychodzi tyle samo, a płacimy tylko za niego. Praca nie jest wyznacznikiem ceny, jeżeli robimy takie rzeczy dla siebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez jasiudj Zobacz posta
                I pytanie trochę innego typu, wiem że w przypadku telewizorów CRT głośnik centralny umieszczony blisko telewizora musi być ekranowany (przetworniki ekranowane). Jak wygląda sprawa a przypadku telewizorów plazmowych?
                nie wiem jak to jest dokladnie z plazma, ale raczej ekranowanie nie bedzie koniecznie
                w przypadku kineskopow wprowadzajac dodatkowe pole magnetyczne odchylalismy strumien elektronow padajacych na kineskop (od srodka)
                w przypadku LCD i plazmy mamy zupelnie inne technologie wyswietlania obrazu wiec raczej pole magnetyczne tego nie powinno zaklucac

Skomentuj

Witam,

Kilka zdjęć z budowy, na początek pocięte dechy:

A tu pierwsza skrzynka, poskręcana, z wykonanymi ścięciami i bardzo wstępnie wyszpachlowana. Ścięcia wykonane wyrzynarką.

Jeżeli chodzi o styl kolumn, to wzoruje się na moich podłogówkach, które też ostatnio przeszły face-lifting :) na zdjęciu jasna kolumna w starym stylu i ciemna z nowym fornirem dębowym (bejca „capuciono” + 3x lakier hertz lak połysk).

A tu wspomniany fornir dębowy - płaty 210 cm x 31 cm więc ominąłem problem łączenia forniru :)

Skomentuj

Co do tych PJ`ek też mam z nimi problem. Robię konstrukcję na 10-200-8-PJ i 14-100-8-SK Pisałem do STX`a w poniedziałek to napisali mi, że będą w środę. W środę nie było, napisałem znowu to kazał popatrzeć w czwartek. Dziś jest piątek, a głośników dalej nie ma ! Jak na moje oko to trochę lecą w kulki.
                    Gdzie kupowałeś płyty na obudowy ?

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Kamil.S Zobacz posta
                      Dziś jest piątek
                      dzisiaj sobota

Skomentuj

A no tak. Mam ferie i czasu nie liczę

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Kamil.S Zobacz posta
                          Dziś jest piątek, a głośników dalej nie ma ! Jak na moje oko to trochę lecą w kulki.
                          zamiast czepiac sie firmy to postaraj sie ich zrozumiec. tam pracuje malo osob i to nie chinczycy ktorych mozna terrorem pogonic do pracy...
                          a tak pozatym to w pierwszej kolejnosci sprzedadza duzym odbiorcom ktorzy biora calymi kartonami...
                          dopiero jak oni zrobia zakupy to beda glosniki dla nas :P

Skomentuj

Kamil.S – płyty kupowałem standardowo, w markecie budowlanym – Castorama. Chyba 22 zł m2 z przycięciem. Widziałem taniej w innym markecie ale była kolejka i nie chciało mi się czekać... Co do STX, na razie jestem cierpliwy bo kiepsko z czasem i prace idą w żółwim tempie, ale mam nadzieję że w przyszłym tygodniu już się te głośniczki pokażą. Chyba że ktoś ma używane PJ w dobrej cenie sprzedać

---------- Post dodany o 19:59 ---------- Poprzedni post o 18:45 ----------

Kolejna porcja zdjęć:

Obudowa w trakcie montażu, pod ścięciami wzmocnienia.

Ścięcia robiłem wyrzynarką – kąt 30 stopni.

A tu kolumny i standy w stanie surowym:

Skomentuj

Kolejna porcja zdjęć.

Przyszły elementy z Polinku (zapakowane że ho ho ...) i zabrałem się za zwrotnice. Elementy łączone w klasyczny „pająk” przyklejone klejem na gorącą do płyty HDF (estetyka wykonania niestety kiepska). Zwrotnice jeszcze nie polutowane.

---------- Post dodany o 12:34 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Fornirowanie:

Skomentuj

zla kolejnosc
                                front sie na koncu forniruje
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No i pojawił się problem... FREZY pod głośniki... :(
                                  Niestety moja wiertarka ma już spore luzy oraz za małe obroty na wykonanie frezów. Po pierwszych próbach na deseczce poddałem się, musiał bym zainwestować w sprzęt a to mi się narzazie nie uśmiecha. Czy ktoś na Śląsku może mi wykonać frezy za drobną opłatą?

Skomentuj

Z Orzesza masz do mnie kawałek, więc nie wiem czy ci się kalkuluje jazda - bo nic bym w zamian za taką pierdołę nie chciał szczerze mówiąc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                      bo nic bym w zamian za taką pierdołę nie chciał szczerze mówiąc
                                      sama satysfakcja jest wystarczajaca
                                      ale moze przy okazji namowisz kolege na zakup taniej frezarki :P

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Ja wliczyłem koszt zakupu frezarki w koszta produkcji pierwszych kolumn, więc tu jestem do przodu, ale nie wszyscy maja na tyle elastyczny budżet, żeby wpasować tam kilkadziesiąt(set) zł na "urządzenie do robienia kółek" - i tu pojawiam się ja :p - pomocny kolega z forum :biggrin:
                                        Paweł, ja często się łapię na tym, że pomagam ludziom nie chcąc niczego w zamian, więc to dla mnie normalne, że za taką pierdołę jak 4 małe frezy nie widzę sensu odpłacania się. Co innego jakby to były 4 frezy na głośniki 12" w płycie wiórowej :biggrin:

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                          aweł, ja często się łapię na tym, że pomagam ludziom nie chcąc niczego w zamian, więc to dla mnie normalne
                                          no i wlasnie dlatego tutaj jestesmy :P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X