Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Wąskie słupki" na GDN 11/30/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Wąskie słupki" na GDN 11/30/8

Witam,

Dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje inne posty związanie z małymi "łuferkami". Ze wględu że czasem jestem uparty i ide pod górę chciałbym zrobić coś trochę innego i sprawdzić co uda się uzuskać.

Założenie:
    Wąskie zestawy podłogowe o szerokości nie więcej niż 15cm.

Dlaczego Tonsil i Seas:
    Z małych głośników nisko-średniotonowych nie znalazłem nic ze znacznie lepszymi paramentrami, szczególnie jesli chodzi o "dół" a Wavecor i Seas odpadają ze wględu na cenę. Jedynym mocnym konkurentem był Dayton DA135. Paramentry są porównywalne więc postawiłem na Tonsila ponieważ lat temu X wychowywałem się na tych głośnikach i musiałem walczyć o nie od 5 rano na znanym (dla niektórych) targowisku w Wawie aby go wogóle je kupić :-)
    Seas, słyszałem 27TAF/G i mi się podoba, ze względu na to że, 19TAF/G brzmi podobnie, cena jest atrakcyjna i resztę podzespołów będę zamawiał w polinku wybrałem właśnie jego.

Konstrukcja:
    Do konstrukcji zastosuję 3 lub 4 GDN 11/30 + jeden tweeter wspomnianego Seasa.

Obliczenie obudowy bedę opierał na znanym wszystkim WinISD, aczkolwiek chcę trochę poeksperymentować na prowizorycznej "skrzynce" z wielkością komory i BR. Ze względu że QTS= 0,5 jest na granicy pomiędzy BR i obudowy zamkniętej, spróbuje równiez tej drugiej.

Ilośc dróg będzie zależała od prób które wykonam, wstępne koncepcja to 3 way, 2-3 gdn na dole, 1 średnica, 1 tweeter.

Ostateczne wykończenie obudów w trakcie podjęcia decyzji, albo biały lakier lub fornir na wysoki połysk.

Podobne konstrukcje (przynajmniej jeśli chodzi o o gabaryty):
    1.Tonsil Focus 180 - od kolegi z forum Tonsila
    2. Cała seria słupków System Audio
    http://www.system-audio.com/_en-GB/p...nding_speakers

Wiem że dla wielu konstrukcja ta jest... bez sensu ale tych którzy mają ochotę coś podpowiedziec (w ramach tej konstrukcji) i dołożyć swoje "5zł" w pozytywnym tego słowa znaczeniu proszę o komentarze.

Glośniki z Tonsila właśnie przyszły z miłymi akcentami z dawnych lat.. karta gwarancyjna w środku czy napisy na magnesie:-),

Kolejny etap to zwrotnica, przynajmniej jej pierwszy schemat. W tym temacie proszę też o sugestie.

Dzięki,
    Mario

OZ to strata czasu z tymi głośnikami.
    Lepiej zrób 2,5 drogi, z 3 będziesz miał problem. Masz mikrofon do pomiarów?

Skomentuj

mbr dobrze pisze, OZ to strata czasu, a 2.5 drogi dobra koncepcja. Poza tym glosniki beda w obudowie wolnostojacej wiec dla ratowania basu zastosowalbym linie tranismisyjna.

Skomentuj

Przy tak małych głośnikach zwykle nie ma sensu bawić się w OZ ... jednak co do 3 głosników to można zrobić 2,5 drogi z 2 głośnikami jako te 0,5 drogi, będzie siekać basem i wówczas OZ mogłaby być panaceum na zadmiar basu :biggrin: Ciekawa koncepcja mogłaby z tego wyjść. Genralnie jednak również jak mbar radziłbym się nastawiać na BR.

Skomentuj

"Mini głośniczki" do konstrukcji przyjechały. Paczka zapakowana solidnie, realizacja 2 dni bez problemów.
          Za pobraniem, powyżej 200 zł dostawca pokrywa koszty dostawy.
          Załączone pliki

Skomentuj

Postanowiłem wykonać dwie obudowy na na próbę i sprawdzić rezulaty, wstępny zarys:

Pierwsza BR

Pojemność ok 14litrów po odliczenie tunelu, tunel 8cm średnicy i długość 300-400 mm w zależności od strojenia, będę chciał stroić pomiędzy 50-55hz, na fz głośnika lub trochę poniżej.

Druga TL

Po kilku godzinach nocnych spędzonych na czytaniu postów o liniach transmisyjnych postanowiłem spróbować i zobaczyć co uda mi się osiągną. To prosiłbym o rady kolegów którzy mają doświadczenia z tymi obudowami aby spojrzeli na szkice (załcznik). Pojawia się kilka pytań:

1. Powierzchnia za membraną wyszła mi trochę większa niż 127 cm. SD głośników 2*60 ok. 120, z tego co czytałem powinno być min. 1,5 sd. Czy możę tak zostać i jaki będzie efekt uboczny.

2. Wylot tunelu ok. 87 cm, czyli ok. 72% sd, czy to nie za mało?

3. Samo otwór wylotu równy ds 120cm, nie za duży?

4. Offset ok, 1/4 długości tunelu, gdzieś tam na zagranicznych stronach znalazłem 1/3.

W szczególności liczę na pomoc Pogromcy mitów który jak czytałem jest fanem tego typu rozwiązań :-)

Co do zwrotnicy:

Zacznę od 2,5 bo wydaje się to być najbardziej rozsądne, zobaczymy co wyjdzie.
            2*GDN, cięte filtrem 1 rzędu ok. 750hz.

Dobór pozostałych głośników jest też taki, że spróbuje pokusić się również o filtry pierwszego rzędu ok 5k.

GND 11/30 równo ciągnie ponad 5 khz, a tweeter TAF/G ma fs 1700 więc powinien dać radę. Czy mogą pojawić się jakieś problemy z tak wysokim cięciem obu głośników?

Wszystko pewnie wyjaśni się podczas pierwszych pomiarów ale od czegoś trzeba zacząć.
            Załączone pliki

Skomentuj

Moim zdaniem pierwsza rzecza jaka blednie zakladaja konstruktorzy TL na malych glosnikczach jest zbyt mala powierzchnia tunelu przy wyjsciu. Co to oznacza? Ano to, ze nawet jesli poprawnie zestroimy tunel to jesli nie zaprzegniemy do pomocy pomieszczenia i odbic, to basu bedzie po prostu zbyt malo. Sprawnosc tunelu bedzie zbyt mala, szczegolnie po jego wytlumieniu. Jak powszechnie wiadomo, gdy chcemy miec wieksza skutecznosc linii to musi ona miec wieksza srednice, a nie dlugosc. Wydluzenie linii tylko pogorszy jej efektywnosc. Tunele krotsze lecz o wiekszej powierzchni sa efektywniejsze, a wlasnie na efektywnosci nam zalezy najbardziej przy niewielkich przetwornikach. Nie ma sensu zmuszac tak malych przetwornikow do pracy ponizej 50-60hz, lepiej postarac sie o solidnie zwiekszenie efektywnosci w tym zakresie. Mozna tez sprobowac obudowy zwanej Voigt Pipe, ktora rowniez dzial tak aby podbijac efektywnosc.

Skomentuj

Ok, dzięi za pomoc.

Długość tunetu według moich szkiców i tak wychodzi trochę za mała, według obliczeń dla fs głośnika 56hz , powinna być ok 1,56m a u mie jest poniżej ok. 1,45m
                Co do objętości tunelu zobaczę co da się zrobić, ale chyba nie ma sensu zmniejszać powierzchni za głośnikami raczej trzeba zwiekszyć objętość całej komory.

Chciałbym jednak spróbować bo zaciekawił mnie temat.

Skomentuj

Powiem tak. Nigdy nie robilem takich linii dla malutkich glosnikow, ale jesli masz checi i material to moze warto sprobowac i przekonac sie jakie beda rezultaty. Jakby co to moge przesymulowac taka TL z wiekszym Sd i stosunkowo krotkim tunelem.

Skomentuj

Ok. Głośników mam na dwa zestawy, więc mogę wykonać dwie prowizoryczne obudowy, postawić obok siebie i porównać.
                    Materiał się znajdzie, nie trzeba odrazu fornirować :-)

Skomentuj

Pewnie, ze nie trzeba fornirowac, ja prototypy robie ze starych plyt meblowych i nawet przez mysl mi nie przyszlo zebym mial je kupowac. Zatem sprobuje cos zasymulowac i wrzuce do tematu.

Skomentuj

Działaj, działaj.
                        Też miałem taki pomysł na "słupki" właśnie z 11/30 z przeznaczeniem do postawienia przy telewizorze (wbudowane pierdziawki są dramatyczne, mają jakość głośników jak w monitorach do PC), oczywiście w wersji aktywnej.
                        Ale najpierw muszę skończyć to, co wcześniej zacząłem :)

Skomentuj

Pogromca Mitów, udało Ci się coś zasymulować do mojego tematu. Czekam tylko na elementy do zwrotnicy i zabieram się za "zbijanie pudła".
                          Postaram się pokorygować kanał w miarę możliwości trzymania wymiarów całości.

Skomentuj

Tak, mniej wiecej, tzn mam pewna koncepcje na cala kolumne, z dwoma basami w TL i sredniakiem tez w TL. http://www.friedproducts.com/images/reference.jpg cos w ten desen tylko mniejsze oczywiscie i z wyjsciem tunelu na tylnej sciance. Pozniej wrzuce cos wiecej.

Skomentuj

Jak tam poczynania? jestem ciekaw wyników

Skomentuj

Temat trochę przeleżał ze względu na brak czasu i obowiązki domowe, ale ostatnio na szczęście ruszyłem ponownie :-), "Pudła" testowe już pozbijane, pozostał tyko montaż i pierwsze próby. Zdecydowałem się na obudowę TL na początek, 2 sd z ofsetem 1/4, 1/5 i ok. 1 sd na wylocie zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeśli nic z tego nie wyjdzie zrobię BR..

Podrzucę jekieś fotki niebawem.

Skomentuj

Ten głośnik przy ok. 5 kHz ma rezonans membrany, więc nie zakładaj, że tak wysoko ustawisz podział. Ciekaw jestem eksperymentów z labiryntem, a jeszcze lepiej z tłumioną tubą, bo przymierzam się do czegoś podobnego z innym głosnikiem. W b-r rozciągnięcie wygląda obiecująco (ok. 40Hz), ale objętośc wychodzi dośc duża (8-15 l), jak na tak niewielki głośnik. Moim zdaniem lepiej byłoby na bas zastosowac 2 szt. trzynastek o szerokości 134 mm (np. ARN 150-0000), a Tonsila (średnica kosza 132 mm) użyc jedynie na średnicę. Szerokośc obudowy praktycznie bez zmian, a basu zdecydowanie więcej.
                                  Mam w swoich kolumnach podobne do Twojego GDN 11/35 x 2 w połączeniu z DX25 i średnicę ma rzeczywiście dobrą. Czeka go jeszcze jednak solidne wsparcie na basie.

Skomentuj

W związku z tym że ostatnio miałem trochę czasu.. postanowiłem ruszyć temat trochę do przodu:

Tak jak zakładałem wstępnie, wylot kanału zrobiłem ok 1 sd głośników, przy prawie 2 sd na początku tunelu.

Wstępnie uruchomiłem zestaw w obudowie bez wytłumienia kanału, wyniki na drugim wykresie. między 50-100hz widoczna "górka", a przy odsłuchu słychać było dudnienie. Na początku myślałem że źle obliczyłem tunel i zadziałał podobnie do BR ale Pogromca Mitów podpowiedział żeby popróbować z wytłumieniem.. i tak uczyniłem.

Pierwszy wykres przedstawia najlepsze pomiary z wytłumieniem a było ich ...chyba z sześć wersji. Zauważyłem że w przypadku tej konstrukcji bardzo duży wpływ ma wytłumienie zaraz za głośnikami (offset i ścianka przegrody), natomiast część wylotu powinna zostać praktycznie bez wytłumienia. Efekt wyraźnie widoczny na wykresach.

Co do samego odsłuchu: na chwilę obecną bas miękki swobodny ale pozostający w tle średnicy.

I to na tyle :) prośba o spostrzeżenie i pomysły
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Jesli ten pierwszy pomiar jest poprawny to niestety linia pracuje do kitu. Czestotliwosci powyzej 200hz nie sa wlasciwie odfiltrowane, a tunel promieniuje zbyt mocno. Jakich materialow uzyles do tlumienia? Pokaz zdjecia z obudowy wytlumionej.

Skomentuj

Jutro wrzucę zdjęcia, do wytłumienia używałem gąbki 3 cm. Na wszyskich pomiarach mam dołek w ok. 200hz i trochę powyżej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X