Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie CA - tym razem RENAULT 19 ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie CA - tym razem RENAULT 19 ;)

Witajcie!

Poprzednio montaż w Vectrze B nie doszedł do skutku, bo musiałem sprzedać auto.

Zakupiłem za to ładną renie 19 w sedanie, czyli chamade :) Ale to przejściowe auto, obecnie nadal zbieram na nowsza Vectre B, bo się zakochałem w tym aucie :) Oto zdjęcia:

Podoba mi się względnie w środku:

Kupiłem bez nagłośnienia bo kupujący wołał 600zł za jakiś straszny sprzęt który w ogóle nie grał xD
    Pojeździłem tydzień bez, żeby posłuchać auta - zawieszenia, pracy silnika, plastików :P

Założyłem swoją alpinkę - 7878r którą wyjąłem z Vectry :)

I na przód został jednak zestaw Canton CS 2.16 zamontowany w fabryczne miejsca, no prawie :P

Midbasy wstawiłęm w fabryczne miejsca - bez problemu było miejsce na zwrotnice i na midbasy 16cm.

Tweetery - nie chciałem na razie kombinować z instalacją i ze zwrotnicą, żeby dawać je w podszybie.
    Zamontowałem je tymczasowo na rączkach, najwyżej jak się dało.

Potem zamontuje je w podszybie - ale muszę zmodyfikować oryginalne miejsca i maskownice które pochłaniają 60% dźwięku przez siatkę którymi są pokryte:

Tak samo było z maskownicami na midbasach - ale dałem sobie radę szpikulcem, trzeba było się nadziurkować oj trzeba było :P Ale efekt jest od razu słyszalny, nie degraduje i nie zatrzymuje tak dźwięku jak wcześniej :)

Tak wyglądają drzwi z maskownicami:

Zasilać je będzie Sherwood A100x4 też z Vectry na kablach dietza, olhenbach i kondku 1uF dietza niebieski.
    Obecnie w bagażniku mam ten sprzęt i jest podpięty jedynie sub BandPass 4th na GZ RadioActive, żeby uzupełnić pasmo poniżej 60Hz. Wzmak jest w idealnym stanie, więc owinąłem go folia, żeby się nie porysował przy przewozie różnych rzeczy. Nie przegrzewa się - folia też się nie topi - sprawdziłem. Oczywiście sub też będzie wymieniany i dopasowany do miejsca za butlą - jest tam ze 30litrów :)

Jak przyjdą cieplejsze czasy - w planach mam wytłumienie drzwi, auto jest dobrze wytłumione fabrycznie.
    Kable do zestawu przedniego poprowadzić w progach - a tam dużo grzebania jest i nie wiem czy się zmieszczą.
    Na razie puściłem zasilanie + remote prawą stroną, sygnał lewą stroną.
    Przeniose tweetery w podszybie - ale muszę zrobić nowy filtr na wysokiego uwzględniając to iż tweeter będzie grał pod kątem 90' do midwoofera i bedzie podbicie pare db od szyby.

I teraz zagadka!
    Z tyłu są oryginalne miejsca na głośniki 16cm, ale wiadomo nie będe ich montował.
    Za to zauważyłem że dość ostro dmucha tamtędy powietrze przepychane przez BP.
    Jak myślicie - czy jeżeli wstawił bym w tamte miejsca tunele BR i pobawił się ich długością - mógłbym w pewnym sensie zmienić Fs bagażnika?
    Czy robił już ktoś takie eksperymenty, ew pomiary? Ciekaw jestem czy w jakimś stopniu zmieni się odbieranie basu w samochodzie.

Bo jakby teoretycznie na to patrząc - gdybym miał suba w closed, a tak pewnie będzie, pojemności dajmy na to te 30L, to wraz z bagażnikiem - 460Litrów tworzył by się bandpass, gdzie obudowa jest komorą 1 w bandpassie a bagażnik drugą którą się stroi, zaś wnętrze samochododu miejscem odsłuchu :) Może nie racjonalnie do tego podchodzę, ale nie omieszkam sprawdzić, jakie korzyści/wady to wniesie do całości układu.

Zainteresowanych zapraszam do dyskusji w tym temacie

Pracę ruszą na dobre, gdy na polu będzie parę stopni powyżej zera, bo teraz robić mi się nie uśmiecha i montaż jest tymczasowy - aby COŚ i w miarę poprawnie grało.

Zbrałem się za wytłumianie - na początek komora silnika, bo coś było słychać silnik w środku. Z tłumikiem też sobie poradziłem, obecnie nie generuje słyszalnych efektów, tyle co ryk silnika z pod maski i źle założona opona (kierunkowa). Zostało mi kilka mat twardych app boll. Oto efekt:

Nie powiem, bo jest słyszalnie ciszej w kabinie. Głośniki też zaczęły inaczej grać - pojawiła się lepsza średnica i bardziej czytelne detale.

Skomentuj

Dla smaku dodam jeszcze parę fotek co porobiłem ostatnimi czasy:

Tweeter w podszybiu w ogóle nie brzmiał - zamontowałem je więc w lusterkach i nie powiem, tam zostaną.

Szukam maskownicy na midbasa:

A tymczasem testuje nową jednostkę - Pioneer DEH 7900 UB - tak słucham z mp3 i mi wystarcza :) Dziś kupiłem parę płytek CD, będę nagrywał FLACi.

Skomentuj

to radio otworzy ci FLAC'a?

Skomentuj

Nie ale z FLAC będzie nagrywał WAVE - tak mi się wydaje i tak zrozumiałem :)

Skomentuj

gdy nagrasz sobie np. jakiś album we FLAC to na płytce będzie audio cd :) oczywiście trzeba w opcjach nagrywania ustawić nagraj jako cd audio
            Last edited by wojak737; 10.06.2011, 21:49.

Skomentuj

wojak737 Płyta audio cd ma 16bitów i 44k a wieszkość flaców jest nagrana w 24bitach 96k lub 196k i tym samym nie da sie nagrać tego formatu potrzebne bedzie converowanie w 16bitów

Skomentuj

hmm.. być może. W każdym razie mi się udało nagrać FLAC na cd. Może chodzi właśnie o tą częstotliwość próbkowania.

Skomentuj

Marios bez obrazy, ale gadasz głupoty.

Klasyczny flac to nic innego jak baardzo skompresowany wave i w takiej formie jest wiekszosc flacow w sieci.

A to o czym ty mowisz, czyli flaczki z probkowaniem 24bit i wiecej to pewnie pliki robione z winyli. Mimo wszystko jest ich w sieci duuzo mniej niz tych z cd .
                  Last edited by eternality; 10.06.2011, 22:44. Powód: literówki

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                    Płyta audio cd ma 16bitów i 44k a wieszkość flaców jest nagrana w 24bitach 96k lub 196k
                    Wtedy się nagrywa jako DVD-Audio

Skomentuj

Nowy zestawik na przód Teraz to dopiero gra - ze 3 klasy lepiej od Cantonów, które uważałem za bdb zestaw. Teraz nawet idzie usłyszeć na dobrze nagranej płycie niedorobienia nagrań. Pierwszy raz jak posłuchałem - szczena mi opadła i jakoś wewnątrz duszy mi ulżyło, bo bałem się że wywalę sporą kasę w błoto.
                      Ale nie żałuje ani jednej złotówki na Radical Audio RA16.2 - polecam, świetny zestaw - bardziej ocieplony niż DLS R6 i jakoś detali mi się wydaje więcej

---------- Post dodany o 00:16 ---------- Poprzedni post o 23:41 ----------

Zapomniałem dodać - porównanie wielkości tweeterów na pierwszym zdjęciu - z lewej RA. z prawej mission z pierścieniem. Ten tweeter to bydle - w końcu ma 28mm.
                      Na ostatnim zdjęciu widać że nie oszczędzali na zwrotnicy. Wreszcie słychać średnie tony :)

Parametry na stronie producenta:
                      http://www.radical-audio.com/downloa...s/RA16_2_m.pdf
                      http://www.radical-audio.com/print_ra16_2uk.html

Skomentuj

Jeśli dobrze kojarzę, to kupiłeś to za 330zł Wygląda naprawdę pierwszoligowo i pewnie tak samo gra. Gdzie wsadzisz tego tweetera? Mam problem z Helixami HXS1 bo są za duże na słupki w Unie i leżą na podszybiu w pierścieniach...

Skomentuj

Dokładnie - śmieszna cena jak za taki zestaw :) Nowy kosztuje z tego co widziałem po sklepach ok 500Euro

Tutaj jeszcze kilka testów - są parametry TS, są charakterystyki :)
                          http://www.dls.se/files/588/2/MS6A_C...06_ger+eng.pdf
                          http://www.audiophile.pl/n/44_glosniki_16cm

Tweeter jest już obsadzony - wieczorem wstawie zdjęcia z montażu na szybko. Teraz wiem, że jest z czym jechać na jakiś spot - za niedługo spędzę trochę czasu na śląsku - Sosnowiec, Jaworzno.

Skomentuj

swego czasu jak nagrywałem płyty audio z plików flac nie trzeba było wykonywać żadnej konwersji ani tez nagrywać płyt DVD-Audio, nero wszystko robił automatycznie po wybraniu audio CD :)

Skomentuj

Zainstalowałem sobie Nero Plugin Audio pack i już nero robi sobie wszystko samo, ustawiłem tylko bitrate żeby mi wchodziło na plytki 700mb i tyle.

Ale wiem teraz że to radio Pionka to tylko zabawka świecidełkowa - byłem w sobotę u kumpla, przełożyliśmy jego Alpinę INA-333R i dopiero mój sprzęt zwalił mnie z nóg :)
                              Zbieram na nowe radio, właśnie chyba na INA-333R albo wrócę do CDA-7878r + zmieniarka. Miałem chęć na 9855R - ale też już to nie gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Lightsound
                                Miałem chęć na 9855R - ale też już to nie gra.
                                mowilem, ze nie gra
                                rozmawialismy kiedys o tym :)
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No tak, i dzięki tej rozmowie - podszedłem z dystansem do tego radia, bo normalnie, to kupił bym je i cieszył się jaki to plastic fantastic, a tak po posłuchaniu mi się go odechciało Dzieki lklukasz.

A jakieś radio do 600zł co na prawdę gra? Najmilej gdyby miało podświetlenie pomarańczowe - bursztynowe, choć bez tego może też być :)

Skomentuj

Chyba najlepszy dowód jak to wciąga - co lepsze, najmniejszy zostaje, reszta na sprzedaż :)
                                    Na zdjęciu:
                                    JL Audio 12w0v2
                                    Raveland AXX1212
                                    Raveland AXX1010
                                    Infinity REF 1260W
                                    Tonsil SW2302
                                    Magnat BPR 301 (Bull Power Reflex)

Skomentuj

w odpowiedzi na twojw wczesniejsce pytanie, ktorego nie zauwazylem to goraco polecam 7844
                                      rewelacyjne radio, najlepsze jakie mialem,
                                      tylko stare i trzeba uwazac na laser i zeby swiecil wyswietlacz
                                      to sa 2 najgorsze jej punkty
                                      ew zmieniarka do niej na ai-necie kosztuje ok 200zl
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki za rade, ale będzie ciężko je znaleźć :)

No i subek wreszcie "skończony" zamontowany i gra, nawet lepiej niż większy brat :P O dziwo niżej schodzi ( sprawa strojenia ), jest deko szybszy przez co bardziej detaliczny a masuje równie dobrze :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X