Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 400 z 3 parami mosfet by lukiel

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 400 z 3 parami mosfet by lukiel

Witam wszystkich.Chciałbym przedstawić znany wzmacniacz Holton 400 mojego wykonania ,który ma mi posłużyć na małe imprezki na ogrodzie.Narazie jestem w trakcie budowy małymi krokami w ramach wolnej chwili.Docelowo ma to być stereo,a narazie mam wykonaną jedną płytkę i użyłem 3 par irfp ponieważ mam dwa toroidy o napięciu 50V zmiennego napiecia o mocy około 250-300W na sztukę ,które musiałem dowinąć.Bawiłem się w dowijanie ponieważ takie trafa miałem gratis,a jak wiadomo trafa są drogie.Czyli razem mają 500-600W więc ciężko będzie z nich wyciągnąć 2x300W dlatego dałem 3 pary tranzystorów ,ale nie zależy mi na aż tak dużej mocy.Do wyprostowania napięcia mam dwa mostki po 25A .Wybrałem holtona 400 ,bo koszt wykonania płytki nie jest dużo wiekszy od holtona 200,a w przyszłości można zawsze zmienić zasilacz i wyciągnać wiecej mocy:)

Do uruchomienia brakuje mi tylko kondensatorów do zasilacza.Znalazłem kondensatory 3300uF/100V 10sztuk za 34zł z przesyłką w przyszłym tygodniu myslę,że je kupię tylko czekam na przypływ gotówki:)

Radiator ma wielkośc 190mm/100mm/50mm i teraz mam pytanie czy jak dam na ten jeden radiator dwa holtony 300 czyli po 3 pary mosfet i dwa wentylatory po 12cm to czy da on radę odprowadzić ciepło?
    Pytam bo mam trochę małą obudowę zeby wszedł drugi taki radiator.Musiałbym bardzo kombinować żeby to wszystko ucisnąć.

Wszystkie zastrzeżenia i uwagi mile widziane.

A teraz parę fotek:)
    Załączone pliki

Tranzystory mosfet już na radiatorze; Napisze ktoś jak to z tym radiatorem? Czy dałby radę z dwoma holtonami 300 i z dwoma wentylatorami 8cm,bo powyżej się pomyliłem i napisałem 12cm.Stoję z powodu tego w miejscu,bo nie wiem czy wszystko uciskać i zrobic miejsce na drugi radiator(ciężko będzie),czy zostawić jeden.
    Załączone pliki

Skomentuj

elo :) , jeden radiator + 1/2 wentylatory wystarczy , nie wiem ile wyciągniesz ostatecznie z tej konstrukcji ale takie chlodzenie bedzie wystarczające a nawet i z nadmiarem , nie ma co przesadzac , wewnętrzny (skierowany na radiator) może kręcić ciągle a zewnętrzny (wydmuchujący cieple powietrze) włączać się pod konkretną temperaturę opcji jest wiele tak czy siak w drugi radiator się nie pchaj... , tyle ;]
      Last edited by dj-mati; 06.02.2011, 15:54.

Skomentuj

Dzięki za zainteresowanie:) To zostawie jeden radiator i pomyśli sie nad wentylatorami.Kondensatory już zakupiłem 10000uF/80V narazie 2 sztuki-podziękowania dla użytkownika Csbiczek,który mi je sprzedał:)
        Teraz tylko czekać,jak przyjdą zaraz sie zabieram za to.

Skomentuj

Wzmacniacz ogólnie poskładany i wyprubowany.Mimo braku czasu po trochu udało mi sie go zrobić,ale konstrukcja pozostawia i tak jeszcze wiele do życzenia.

Zastanawiam sie gdzie dać diody limitera,bo tak jak są oryginalne otwory z prawej strony to mi się to nie podoba.Mój pomysł jest taki żeby zamontować je nad potencjometrami głosu chociaż jest to jeszcze do obmyślenia:)
          Zostało mi zamontować transformatory i mostki,poukładać,przymocować kable i dokończyć obudowe.Dopracować przedni panel i zwiekszyć wysokość bocznych i tylnej ścianki.

W stanie jałowym radiator ma temperaturę 39 stopni,a jak grałem dość głośno na garażowych głośnikach przez godzinę temperatura wzrosła do ok 50 stopni.Napięcie zasilania 68V a przy głośnym graniu 64-65V - myślę,że jak dołożę jeszcze 2x10000uF do filtra to będzie dobrze:) Zastanawiam się jeszcze czy nie dowinąć parę zwojów żeby na jałowym było ok 71V,ale nie wiem czy się opłaca?

Proszę fachowców o opinię i sugestie co do moich błędów w konstrukcji. Narazie jestem zadowolony,że odpaliłem końcówke:)
          Załączone pliki

Skomentuj

no proszę ! łądnie ładnie mi się podoba , wykończ to i będzie git , przyszłościowa konstrukcja przemyślana i co dość ważne tania:) pozdro ziom

Skomentuj

Prace trwają,wrzuciłbym fotki,ale zepsuty mam aparat niestety.Jak będę miał czas to zrobie kamerą trochę kiepskiej jakości ale będą. Mianowicie co do moich poczynań poukładałem kabelki żeby to jakoś wyglądało:) pozatym zwiekszyłem napięcie transformatorów i teraz ma w stanie jałowym +-72V.Co do przysiadania napięcia,bo testowałem wzmak na altusach 110 narazie i przy ich katowaniu (znaczy jak limitery mrugały) spada do +-68V.Jak fundusze się zwiekszą to planuję dołożyć jeszcze 2x10000uF co myśle,że pomoże:)
              Diody pomarańczowe limitera zamontowałem jednak nad gałkami głosu dzięki czemu od razu widać ,który kanał trzeba ściszyć wrazie czego :)
              W najbliższych planach chcę zrobić prosty układ sterowania wentylatora z czujnikiem żeby obroty sie zwiekszały z wzrostem temperatury:) to narazie na tyle.

Skomentuj

Czaruję...
              X