Witam wszystkich.Chciałbym przedstawić znany wzmacniacz Holton 400 mojego wykonania ,który ma mi posłużyć na małe imprezki na ogrodzie.Narazie jestem w trakcie budowy małymi krokami w ramach wolnej chwili.Docelowo ma to być stereo,a narazie mam wykonaną jedną płytkę i użyłem 3 par irfp ponieważ mam dwa toroidy o napięciu 50V zmiennego napiecia o mocy około 250-300W na sztukę ,które musiałem dowinąć.Bawiłem się w dowijanie ponieważ takie trafa miałem gratis,a jak wiadomo trafa są drogie.Czyli razem mają 500-600W więc ciężko będzie z nich wyciągnąć 2x300W dlatego dałem 3 pary tranzystorów ,ale nie zależy mi na aż tak dużej mocy.Do wyprostowania napięcia mam dwa mostki po 25A .Wybrałem holtona 400 ,bo koszt wykonania płytki nie jest dużo wiekszy od holtona 200,a w przyszłości można zawsze zmienić zasilacz i wyciągnać wiecej mocy:)
Do uruchomienia brakuje mi tylko kondensatorów do zasilacza.Znalazłem kondensatory 3300uF/100V 10sztuk za 34zł z przesyłką w przyszłym tygodniu myslę,że je kupię tylko czekam na przypływ gotówki:)
Radiator ma wielkośc 190mm/100mm/50mm i teraz mam pytanie czy jak dam na ten jeden radiator dwa holtony 300 czyli po 3 pary mosfet i dwa wentylatory po 12cm to czy da on radę odprowadzić ciepło?
Pytam bo mam trochę małą obudowę zeby wszedł drugi taki radiator.Musiałbym bardzo kombinować żeby to wszystko ucisnąć.
Wszystkie zastrzeżenia i uwagi mile widziane.
A teraz parę fotek:)
Do uruchomienia brakuje mi tylko kondensatorów do zasilacza.Znalazłem kondensatory 3300uF/100V 10sztuk za 34zł z przesyłką w przyszłym tygodniu myslę,że je kupię tylko czekam na przypływ gotówki:)
Radiator ma wielkośc 190mm/100mm/50mm i teraz mam pytanie czy jak dam na ten jeden radiator dwa holtony 300 czyli po 3 pary mosfet i dwa wentylatory po 12cm to czy da on radę odprowadzić ciepło?
Pytam bo mam trochę małą obudowę zeby wszedł drugi taki radiator.Musiałbym bardzo kombinować żeby to wszystko ucisnąć.
Wszystkie zastrzeżenia i uwagi mile widziane.
A teraz parę fotek:)
Skomentuj