Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moja pierwsza konstrukcja monitorków na GDN-14-100-8-SK i GDWK-10-200-8-PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moja pierwsza konstrukcja monitorków na GDN-14-100-8-SK i GDWK-10-200-8-PJ

DSC03043.jpgDSC03044.jpg
    Witam wszystkich!
    Chciałbym przedstawic swoją pierwszą konstrukcje głośników. Będą to monitorki oparte na przetwornikach: GDN-14-100-8-SK oraz GDWK-10-200-8-PJ
    Jest to mój piewszy kontakt z budową głośników więc od razu prosiłbym o łagodną krytykę:)
    Obudowa została wykonana z płyty wiórowej 18mm , tylko front dałem 30mm, ponieważ chciałem uzyska skosy.
    Otwory na głośniki wyfrezowałem, miałem pierwszy raz frezarkę górnowżecionową:biggrin:
    Bass reflex postanowiłem dac z tyłu, moim zdaniem tak lepiej wygląda. Ogólnie budowa była podparta na konstukcji z działu gotowych kolumn z tymi głośnikami. To dopiero początki jakie sworzyłem, kolumny są jeszcze nie dotarte po szpachlowaniu, płyty wycinałem sam, więc tam gdzie niegdzie poszło troszki krzywo, mam nadzieje że szpachla wszystko nadrobi:biggrin: Na front zakupiłem już czarną ekoskórkę, zaś całą reszte mam zamiar pokry fornirem naturalnym, co o tym sądzicie ? a i jakie przetwornice zastosowa? Te ze strony STX?

Zamieszczone przez gigi124 Zobacz posta
    a i jakie przetwornice zastosowa? Te ze strony STX?
    widze, ze zabrales sie za kolumny a nie skonczyles czytac...
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie rozumiem dlaczego otwór na BR jest tak nisko skoro na wysokości tweetera masz tyle miejsca. Poza tym BR z tyłu może i sprawia, że kolumny mają ładniejszy front ale kolumny ustawione za blisko ściany lub bezpośrednio przy ścianie to same problemy z basem. Najpierw trzeba było sobie odpowiedzieć na pytanie gdzie będa stały kolmny a później decydować sięna BR z tyłu. Mam nadzieję, że tak zrobiłeś :)

PS: Aha i front po wywalenie z niego BRu wcale nie jest ładniejszy bo pod nieskotonowym masz tyle miejsca, zę dwa BRy by weszły. Więc nie wiem jak to może lepiej wyglądać. trzeba było zwiększyć głębokość i ściąc wysokość. Wtedy wyglądałoby dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        widze, ze zabrales sie za kolumny a nie skonczyles czytac...
        Kolego zwrotnice, pytam o ten schemat co jest na stronie STX czy jest dobry pod te głośniiki (gotowy schemat)

---------- Post dodany o 03:10 ---------- Poprzedni post o 03:03 ----------

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        "Poza tym BR z tyłu może i sprawia, że kolumny mają ładniejszy front" [....]

PS: Aha i front po wywalenie z niego BRu wcale nie jest ładniejszy bo pod nieskotonowym masz tyle miejsca, zę dwa BRy by weszły. Więc nie wiem jak to może lepiej wyglądać. trzeba było zwiększyć głębokość i ściąc wysokość. Wtedy wyglądałoby dobrze.

Coś tu kolega myli się w wypowiedzi, najpierw pisze że, może i ładniejsze będą bez BR z przodu, póżniej że jednak nie...
        Moim zdaniem poczekajmy aż coś dalej rusze z robotą, jak coś będzie więcej widać to wtedy ocenimy...

Skomentuj

Kolego zwrotnice, pytam o ten schemat co jest na stronie STX czy jest dobry pod te głośniiki (gotowy schemat)
          no nie wiem bo pytales o

przetwornice
          i nie bylem pewny o co ci chodzi
          ale jeśli chodzi o te
          http://www.stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-g...k-schemat.html
          to jedyne słuszne wyjście
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Poza tym BR z tyłu może i sprawia, że kolumny mają ładniejszy front ale kolumny ustawione za blisko ściany lub bezpośrednio przy ścianie to same problemy z basem.
            Poniekąd masz rację, ale czasami BR z tyłu może nawet pomóc a nie zaszkodzić szkodzić...

Nie rozumiem dlaczego otwór na BR jest tak nisko skoro na wysokości tweetera masz tyle miejsca.
            Dokładnie tak, jeśli masz frezarkę gigi124 to wytnij krążek i zaplombuj go wklejając...a otwór na BR przenieś na górę (jeśli rurka miała by "Fi" np. 4cm to jej środek zrób okł. 6cm od górnej ścianki (wew. obudowy) - kuma ?)
            Jak nie chce Ci się przerabiać to postaraj się przynajmniej zrobić w środku jakąś przegródkę miedzy głośnikiem a otworem br tak by nie było bezpośredniej drogi od membrany głośnika do wlotu BR (bo będzie Ci z niego "pluło" [niepotrzebnie zresztą] wyższymi częstotliwościami...)

Skomentuj

stx141008scxgdwk102008pmh2.jpg
              Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              no nie wiem bo pytales o

i nie bylem pewny o co ci chodzi
              ale jeśli chodzi o te
              http://www.stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-g...k-schemat.html
              to jedyne słuszne wyjście
              kolego lklukasz
              czy takie zwrotnice jak zastosował jasiudj w do swoich "Monitory STX GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ " nie beda także idealne do moich??

---------- Post dodany o 13:57 ---------- Poprzedni post o 13:51 ----------

kolego ir0nhide
              piszesz żeby otwór BR nie miał bezpośredniej drogi od membramy, i tak kolego jest, poniważ ten mniejszy otwór z tyłu to jest właśnie na BR , zaś ten wiekszej średnicy na teminal (akurat mam takiej srednicy tetrminale, wiem może troche za duże...)
              Last edited by gigi124; 20.03.2011, 13:04.

Skomentuj

Czy nie lepsze będą dedykowane właśnie pod ten głośnik nisko-średniotonowy, który widnieje w tytule twojego tematu? Czemu chciałbyś zwrotnicę do scx'a? (schemat i tak się nie otwiera zresztą)

Skomentuj

Mama jeszcze takie pytanie odnośnie fronty:
                  - jak go zamocować do reszty budy? czy na sam vikol wystarczy? bo jeśli nie to jak?
                  - jak najlepeijdociąć skaj tak aby front idealni przylegał do reszty kolumny? czy robić podfrezowanie na skaj? planuje go dać na budapren i zszywki, czy może na sam budapren(wtedy będzie ciężko go naciągnąć na rantach, co radzicie koledzy, tak żeby toładnie wyszło?

---------- Post dodany o 14:09 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

tak zapytałem, ponieważ tam kolega już wszystko ładnie rozpisał, co kupił, gdzie, zdjęcia gotowych zwrotnic itp..., pierwszy raz będę robił zwrotnice, więc chciałem iść trochę na łatwizne, ale widzę że nie ma tak lekko:)

Skomentuj

Ty masz płytę wiórową z fazowaną i na to chcesz skaj kleić - polecam zaszpachlować owe fazy, bo potem może się okazać, że będą widoczne na skaju dziury wynikające z porowatości wiórówki.
                    Teraz zależy czy ten doklejany front ma taka sama szerokość jak obudowa, czy jest jednak 1,5-2mm węższy i tyleż niższy. Bo jakby były równe, to nawet po fornirowaniu wyjdzie, że front ze skajem nieco wystaje.
                    Ja bym zrobił o właśnie około 1,5mm węższy front, nakleił skaj i delikatnie, pomału obciął naddatek do równości z płytą (tak, żeby nie trza podwijać nic). Do tego najlepiej jakbyś porobił sam przymiarki i zmierzył szerokość i wysokość obudowy ofornirowanej, zmierzył grubość skaju i to razem spasował. Będzie to trudne. Można sobie "pomóc" w razie zrobienia za małego frontu w stos. do obudowy tym, że nakleisz paseczki forniru na samych brzegach obudowy.
                    Możesz obrać też inną drogę: wyszpachlować front na glanc i psiknąć go farbą strukturalną do zderzaków (następne moje konstrukcje zamiast skaju będą właśnie taką farbą pryskane).

Jeszcze jedno; rozumiem, że obudowy ze zdjęć są jeszcze przed szlifowaniem szpachli :P

Skomentuj

Front jest idealnie równy z resztą kolumny, zrobie tak jak radzisz Bebok, czyli zaszpachluje frony w miejscach gdzie był cięty i następnie postaram się nałożyć skaj tak aby nie trzeba było podwijać, od jutra działam dalej,
                      mam jeszcze pytanie , czy robił już ktoś zwrotnice pod taki zestaw, chodzi mi gdzie najlepiej kupić graty do budowy?

Skomentuj

Ja mam zwrotnicę do tego zestawu.Tutaj zdjęcie :http://img202.imageshack.us/img202/1052/zwrotka.jpg
                        Części kupowałem w polinku. A jak chcesz taniej to możesz coś wybrać ze strony stx`a.
                        Do złożenia całości brakuje mi "tylko" obudowy z MDF na razie mam jako taką z wiórówki.

Skomentuj

Front jest idealnie równy z resztą kolumny, postaram się nałożyć skaj tak aby nie trzeba było podwijać
                          Teraz sie przypatrałem zdjęciom i widzę jeden mankament takiego rozwiązania - ścięcia na frontach robiłeś z całej grubości płyty. W tym wypadku będzie ci jeszcze trudniej tak dopasować szerokość frontu ze skajem do szerokości ofornirowanej obudowy żeby nie było widać tej białej siatki pod skajem, albo płyty pod frontem. To wszystko musi być spasowane z dużą dokładnością.
                          Radzę uciąć kawałek płyty szerokości obudowy, sfazować brzegi tak jak masz na frontach i próbnie przykleić i poobcinać skaj, i przystawić do obudowy, pamiętając, że będzie ona szersza o grubość forniru. Wtedy będziesz sam wiedział jaką drogą będzie najlepiej pójść.

Skomentuj

Skapletowałem elementy do zwrotnicy z Polinki, czy może ktoś mi potwierdzić czy wszystko bedzie Ok do moich głośników?
                            czy jest jakaś tańsza wersja zrobienia zwrotnic do moich głośników?

-Cross-cap: 400V 3,3uF 5,95zł x2
                            -Cross-cap: 400v 4,7uF 7,71zł x2
                            -rezystor SQP 5 Watt/8,2 Ohm 0,81 x2
                            -cewka AIR COIL 0,4 mH 0,430Ohm dr-0,80 7,77zł x2
                            -cewka ROD COIL 1,1mH 0,510 Ohm dr-0,63 6,62zł x2

---------- Post dodany o 17:17 ---------- Poprzedni post o 16:50 ----------

dzięki kolego za podpowiedz z tym próbnym klejeniem, właśnie tak się zastanawiałem dłuższy czas czy ja to wszystko spasuje ładnie tak żeby nie było nic widać...
                            Last edited by gigi124; 20.03.2011, 16:08.

Skomentuj

Nie na temat...
                              dzięki kolego za podpowiedz z tym próbnym klejeniem
                              Hehe, najgorzej jak coś się chce na szybko zrobić. Też tak miałem z początku. Teraz, można powiedzieć "ochłodłem" i wolę robić coś długo, ale tak, żebym był zadowolony z efektu.

Co do elementów; byłoby dobre, ale przekrój drutu w cewce nisko-średniego jest nieco mały, aj bym profilaktycznie poniżej 1mm^2 nie schodził. A i na te "Ohmy" w cewkach nie patrz tak krytycznie, kilka dziesiątych w tą, czy w tamtą różnicy nie zrobi.

Skomentuj

---------- Post dodany o 03:10 ---------- Poprzedni post o 03:03 ----------

Coś tu kolega myli się w wypowiedzi, najpierw pisze że, może i ładniejsze będą bez BR z przodu, póżniej że jednak nie...
                                Moim zdaniem poczekajmy aż coś dalej rusze z robotą, jak coś będzie więcej widać to wtedy ocenimy...
                                Napisałem o łądniejszym froncie na podstawie twojego tekstu a nie fotografii. Póżniej dopiero zauważyłem jak ten "ładniejszy" front wygląda u Ciebie. I to prawda jak front jest odpowiedniej wysokości z odpowiednio małymi odległościami tweetera od góry i GDNa od dołu obudowy to wygląda po prostu łądniej bez wlotu BRu. A u Ciebie jest dysproporcja wynikająca z wywalenia BRu z frontu i nie obniżenia wysokości kolumny.

Oto przykład jak powinien wyglądac dobrze wykonany front bez BRu:

Porównanie z Twoimi:

Skomentuj

Ok. Rozumiem kolego googralesko o co Ci teraz chodziło

Skomentuj

fronty12.jpgfornir1.jpg

Dzisiaj troche prace nad kolumnami ruszyły do przodu:) na fronty rzuciłem czrny skaj, i zakupiłem fornir. Co myślicie o tym fornirze? ładnie to się będzi komponowało z czarną skóra?

Skomentuj

Hehe, teraz to za późno na opinie czy będzie pasować, skoro już kupiłeś :P
                                      Acz na moje łoko, będzie dobrze. Zależy jeszcze jaki masz do tego lakier (bo mnie się połysk ze skajem nie podoba; tylko mat, albo półmat i nanoszenie tylko pistoletem, bo pędzla do lakierowania nie poważam).

Skomentuj

Kolego Bebok, właśnie lakieru jeszcze nie dobrałem, jaki polecasz?(jakiej firmy? i gdzie najlepeij kupowac?) bo jeste w temacie lakierów zielony...

---------- Post dodany o 19:29 ---------- Poprzedni post o 19:22 ----------

jeszcze mam pytanie odnośnie forniru, od spodu jest taka cienka siateczka(jest to fornir modyfikowany) czy to się odrywa ? podejrzewam że nie , bo coś ciężko odchodziło jak chciałem to ruszyć

Skomentuj

Czaruję...
                                        X