Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moja pierwsza konstrukcja monitorków na GDN-14-100-8-SK i GDWK-10-200-8-PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To jest flizelina, czy jakoś tak, nie odrywasz tego, to jest podkład dla forniru, żeby się nie rozlatywał i łatwiej było go obrabiać.

W kwestii lakieru cię nie pokieruję, bo tu juz sprawa indywidualna, jakie chcesz mieć wykończenie - czy połysk, czy nie. Z firm to stosowałem do tej pory tylko Domalux'a poliuretanowy do parkietów. Ostatnio (heh, pół roku temu) kupowałem Domalux Classic Silver półmat; wygląda to jak mleczko jakieś, rozcieńczałem to minimalnie dedykowanym rozcieńczalnikiem i pryskałem pistoletem dwukrotnie. Teraz sprawdziłem z ciekawości i paznokciem nie jestem w stanie tego zarysować, no chyba żeby się przyłożyć :P

Skomentuj

Zamieszczone przez gigi124 Zobacz posta
      jeszcze mam pytanie odnośnie forniru, od spodu jest taka cienka siateczka(jest to fornir modyfikowany) czy to się odrywa ? podejrzewam że nie , bo coś ciężko odchodziło jak chciałem to ruszyć
      przykleja sie razem z tym
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jeszcze mam pytanie odnośnie klejenia forniru, czy przyciskac go ciężarkami na 24h , czy wystarczy tylko raz docisnąć jakimś wałkiem lub tp.. ??

Skomentuj

Ja klejąc na Wikol'u dociskałem czas (chyba 24h z tego co pamiętam)
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

wikol dociskac koniecznie
            henkel moment dociskac ale na krocej
            na butapren tylko podczas przyklejania forniru ale trzeba pamietac o tym, ze po posmarowaniu powierzchni trzeba odczekac 15min przed nalozeniem forniru
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              henkel moment dociskac ale na krocej
              Mnie się wydawało, że to jest to samo co butapren, tylko szybciej wiąże i mniej śmierdzi etc. więc dociskać klockiem punktowo. Nie miałem, więc nie mogę się do tego ustosunkować.
              Na butapren ostatnio kleiłem mahoń modyfikowany. Kleiłem w piwnicy, jednak mnie tam nie śmierdziało specjalnie. Smarowałem pedzlem firnir i kolumnę, czekałem jakieś 15 minut właśnie, czasem dłużej jak się zapomniałem, przyklejałem i dociskałem punktowo klockiem drewnianym. Po kilku minutach obrabiałem brzegi papierem ściernym.

Skomentuj

to moze pomyslilem nazwy ale moj byl taki jak wikol tylko szybciej schnie
                po pol godzinie nadaw sie do obrobki
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie ukończyłem w 99% moje pierwsze fornirowanie:lol:, (w 99% bo brakło mi już dzisiaj czasu na obrobienie rantów) ogólnie myśle że jak na pierwszy raz to nieżle mi to poszło, nie ma takiej wielkiej filozofii, trzeba by cierpliwym , to 90% sukcesu w tych sprawach...:) Kleiłem budaprenem, zaś nadmiar forniru ciołem frezarką z frezem z łożyskiem(chyba nazywa się on walcowy), idealnie się w tym sprawdził, idealnie równo docina fornir, tylko zostawia znikome ilosci tej całej fluzeiny, co jest podklejona pod fornir, ładnie wyszło? jutro sie biore za dokończenie frontów...
                  Załączone pliki

Skomentuj

Brzegi przodów przyciemnij, bo będzie je widać pod frontami.

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                      Brzegi przodów przyciemnij, bo będzie je widać pod frontami.
                      Otóż to, albo przyklej wąskie paski forniru na około. Choć lepsze rozwiązanie to właśnie pomalowanie brzegów czarną farbą jak napisał RpLand.

nadmiar forniru ciołem frezarką z frezem z łożyskiem
                      Tu jest kolejny plus forniru na flizelinie - inne forniry mogłoby poszarpać na brzegach/wyrywać drzazgi, a tak, to miałeś robotę rzeczywiście szybką i przyjemną :)

Skomentuj

Kolumny już się susza po pierwszym lakierowaniu, lakier półmat (na zdjeciach sie jeszcze błyszczy po robione świezo po malowaaniu) teraz tylko dobić front i czekać na STXy :) a tak na marginesie: jaki byście polecali wzmacniacz z własnej roboty konstrukcji do tych STXów?
                        DSC03070.jpgDSC03071.jpg

Skomentuj

Czym to lakierowałeś, pistoletem/pędzlem/wałkiem? Wiesz chyba, że przed ostatnią warstwą lakieru należałoby go zmatowić/wyrównać papierem ściernym (ziarnistość powinna być na puszce napisana).
                          Póki co wygląda to naprawdę dobrze.

Skomentuj

normalnym pędzlem to malowałem, o tym zmatowieniu przed ostatnim malowaniem nie wiedziałem, dzieki kolego, a jakis wzmacniacz do tego polecacie?

Skomentuj

witam po krótkiej przerwie. Obudowy już skończone, mam teraz tylko kłopot z doborem głośników, założenie początkowe było żeby wsadzic GDN-14-100-8-SK, ale tak myśle że ten żółty kolor nie będzie\ mi do niczego pasował, i tak pomyślałem o GDN-14/100/8 SCX, czy będę musiał zmienia zwrotnice, graty do zwrotnicy mam jak do schematu z STX http://www.stx.pl/gdwk-10-200-8-pj-g...k-schemat.html
                              czy ta zwrotnica bedzie pasowała do GDN-14/100/8 SCX?

Skomentuj

nie będzie pasowała

kupuj żółte bo ładnie grają, nie będziesz żałował i masz zwrotkę do tego

a w podobnym rozmiarze masz też klon wlm stella
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

skoro tak mówisz że ładniej grają to je chyba kupie:) tylko dlaczego na stronie STX nie ma już GDWK-10-200-8-PJ??:( chciałbym wszystko w jednym miejscu zamówić...

Skomentuj

pisz maila do producenta ze interesuje Cie taki zestaw i nie ma na stronie wszystkiego.

Skomentuj

PJ nie ma na stronie przeglądając głośniki, ale jest kiedy wejdziemy do niego z google:
                                      http://www.stx.pl/gdwk-10-200-8-pj.html

i dostępność nawet "jest" :)

Skomentuj

tylko dlaczego na stronie STX nie ma już GDWK-10-200-8-PJ??
                                        jak nie ma jak jest?
                                        normalnie go widze

Skomentuj

Panowie przez wekend nie było, dlatego pisałem że go nie widać, ale po meilu którego wysłałem do STX zaraz się pojawił..

Skomentuj

Czaruję...
                                          X