Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moja pierwsza konstrukcja monitorków na GDN-14-100-8-SK i GDWK-10-200-8-PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DSC031071.jpgDSC031021.jpgDSC031001.jpg

Witam po dłuższej przerwie.
    Ostatnio byłm troche zapracowany i nie było zbytnio czasu żeby zaglądać codziennie na forum:( Powiedzmy że prawie skończone moje kolumny, brakuje mi tylko śrubeczek do głośników oraz kolców do podstawy, wiem że pięknie mi te monitorki nie wyszły ale jak na pierwszy raz to myślę że i tak jest chyba dobrze, obie są inne ponieważ na jednym z frontów na skórze powyskakiwały bomble po jakiś 2 tygodniach , więc zrzuciłem front i położyłem fornir. Bardzo proszę o ocenę który ładniej wygląda, jak już będę pewny która kolumienka ładniejsza to obie będa takie same. Grają naprawde rewelacyjnie, nie liczyłem na takie brzmienie, naprade wymiatają. Zwrotnice zmontowałem na kawałkach przezroczytego plastiku przytwierdzonych do terminala.

Skomentuj

Fatalne ustawienie cewek - przy takim ich rozmieszczeniu względem siebie stosunkowo mocno zmieniają się ich indukcyjność i zwrotnica może nie działać tak, jak powinna. Tutaj masz ciekawe opracowanie na ten temat http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

A jeśli chodzi o wygląd - cóż, no wyszło nieciekawie. I już nawet nie chodzi o to, że to kwestia gustu czy się komuś podobają czy nie (bo to najczęstsza, a moim zdaniem również najmarniejsza, obrona), tylko już tak obiektywnie patrząc - za duży front, głośniki się gubią i jeszcze ta pustka poniżej niskośredniaka - kilka osób (w początku rozmowy) radziło Ci dać BR na front ale nie chciałeś tego słuchać - oto skutek. Front z nakładką pokrytą skórą, trochę bo trochę ale jednak ratuje sytuacje - faza na krawędziach zmniejszająca powierzchnię oraz optycznie całą kolumnę, inny materiał, inny kolor - coś zaczyna się dziać (choć ja i tak przeniósłbym BR na front).

Skomentuj

troche nizsze a glebsze i bylo by ok
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak na pierwszy raz to wyszło całkiem dobrze.

Skomentuj

o widze chociaż jedną pozytywną opinię. to już nie jest żle:) nad tymi zwrotnicami popracuje, skoro mówicie że to może mieć jakiś znaczący wpływ na działanie... Teraz myślę nad zrobieniem jakiegoś subuferka, bo troszkę więcej basiku by się przydało:) sporo się nauczyłem przy tej pierwszej konstukcji i już niektórych błędów myślę że sie nie popełni następnym razem.

Skomentuj

Czaruję...
            X