Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi na na STX z pj fornir Teak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi na na STX z pj fornir Teak

Witam
    Po wystawieniu przez kolegę Binganta swoich pierwszych, a następnie drugich konstrukcji na głośnikach STX zrozumiałem że nie mogę w tej sytuacji pozostać bierny. Rozpocząłem więc budowę własnych kolumn korzystając z rozwiązań kolegi B. Obecnie kolumny są prawie gotowe i czekają jedynie na zwrotnice (wykonywane przez Pawla S.).

Krótki opis:
    Konstrukcja kolumn klejona była na wikol oraz skręcana. Skaj oraz fornir (teak+buk) na klej Pattex moment classic. Po przeszlifowaniu fornir buk (górny i dolny dekiel, ranty-przód, tył) malowałem emalią ftalową o kolorze czarna satyna firmy Colours za pomocą wałka gąbkowego. Położyłem 2 warstwy powłoki z międzyszlifem. Po wyschnięciu już całość-a więc boki fornirowane teakiem oraz czarno malowane elementy lakierowałem 3 krotnie z międzyszlifem lakierem Domalux wodnorozcięczalnym półmat. Lakier z powodzeniem (za poradą kolegi Dabyla) nakładałem wałkiem filcowym (z krótkim włosiem). Powłoka wychodzi ok., ale te wypadające z wałka włoski…
    Zarówno farba jak i lakier były prawie! bezzapachowe.

Głośniki (po próbie) przykręcane śrubami z łbem imbusowym M4x12 czarnionymi na otworze %%c3.2 (trzymają poprawnie, polecam dłuższe) .
    Gniazda kolców wkleiłem klejem montażowym Dragon (taki w tubie), podkładki podklejone filcem. Może w przyszłości zastanowię się nad podstawą i kolcami własnego pomysłu.
    Zastanawiam się jeszcze nad malowaniem (zaimpregnowaniem skaju czarnym impregnatem do tworzyw (takim jaki stosuje się do plastikowych wykończeń w autach.

Najcięższym etapem budowy było wykończenie czyli malowanie i lakierowanie, a następnie poprawianie tego co się poprzednio spieprzyło lub wykonało niedokładnie. No ale jakoś to poszło.

Oto kilka fotek z przebiegu budowy oraz gotowych kolumn. Czekam na opinie kolegów.
    Załączone pliki

Szykownie wyszło.
    Na forum ostatnio można znaleźć tylko konstrukcje inspirowane Bingant'em. IMO monotonne to już się robi.
    Ale gratuluje udanej konstrukcji
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

I jeszcze kilka fotek z budowy
      Załączone pliki

Skomentuj

Ładne paczki, szkoda ich na takie głośniki. hermes, spójrz na to z innej strony, takie obudowy nie są proste do złożenia

Skomentuj

KORKALHOM obudowy klasa i rewelecja, zazdroszczę umiejętności stolarskich! Wykończnenie, dobór forniru i efekt końcowy - bomba.

Nie na temat...
          Jakby na forum były tylko klony utopii i SF to problemu by nie było, a skoro kopie Bigantowych to już źle. Nie mogę powstrzymać się od śmiechu na widok takiego komentarza.

Skomentuj

Nie na temat...
            benek161, ja tego nawet nie neguję! Generalnie stwierdzam, że gdzie nie spojżysz tam "Bingant'y"
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez KORKALHOM Zobacz posta
              Obecnie kolumny są prawie gotowe i czekają jedynie na zwrotnice (wykonywane przez Pawla S.).
              oj nie wiedzialem ze kolumny masz juz gotowe...
              zwrotnice tez sa gotowe i czekaja na wysylke

I jeszcze kilka fotek z budowy
              ooo - cos nowego. front na stale

Skomentuj

Ale przejechałem się na tym froncie trochę, bo część otworów pod wkręty wypełniłem szpachlą naturalną, kupowaną, a resztę szpachlą naturalną własnej produkcji (pył drzewny z mdf+wikol). Po przyklejeniu skaju na front okazało się że klej rozmiękczył tę kupną szpachlę i widać minimalne wgłębienia (ja widzę bo wiem gdzie szukać).

Skomentuj

dlatego ja staram sie nie uzywac wkretow

Skomentuj

Jak określić moc RMS tego zestawu?

Skomentuj

hmm... w zasadzie moc zestawu to moc glosnika basowego... o ile reszta wytrzymuje
                      tak wiec mysle ze te kolumny beda mialy te 100-130w
                      ale szczerze mowiac nikomu to nie jest potrzebne
                      podlaczasz wzmacniacz min 80w (zeby dobrze rozbujac GDNy) i sluchasz az nie zacznie znieksztalcac

---------- Post dodany o 13:21 ---------- Poprzedni post o 13:17 ----------

http://www.stx.pl/fx-200.html wg producenta 150w

Skomentuj

Jak określić moc RMS tego zestawu?
                        a po co chcesz ją określać?
                        wg mnie po mocy głośnika niskotonowego

---------- Post dodany o 17:53 ---------- Poprzedni post o 17:48 ----------

odsłuchiwałem te kolumny razem z nextonami
                        oczywiście bardziej efektywne i z większą ilością basu grały fx-200
                        ale nextony były cichsze i nieco łagodniejsze
                        miały bardziej naturalną barwę i ładniejszą średnicę
                        mi bardziej podeszły
                        więc z tego zestawienia wybrałbym nextony
                        no może wymieniłbym tweeter na inny
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam bardzo podobaja mi sie ten projekt:):):) czy moge prosic o wymiary kolumn. Pozdrawiam

Skomentuj

Z tą mocą poprostu mnie to zainteresowało. Znalazłem w googlach że właśnie niskotonowiec określa moc zestawu, ale jak to z google chciałem się upewnić.
                            Co do wymiarów zestawu to niewiele się zmieniło w stosunku do oryginalnego projektu kolegi Binganta. U mnie jest 235x318x990mm

Skomentuj

Czaruję...
                            X