Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1-drożne głośniki na biurko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1-drożne głośniki na biurko

Witam,

Po pierwsze chciałbym się przywitać. Czytam forum już od jakiegoś czasu jednak jest to mój pierwszy post. To może parę słów o sobie. Tematyką audio interesuje się od paru lat. Do tej pory udało mi się zrobić:
    - pasywną tubę do samochodu: 2x Earthquake LS10, obudowa zamknięta, pojemność ok. 80litrów. Cóż, każdy był kiedyś młody... (10 lat temu)
    - wymiana głośników, wygłuszanie, instalacja dodatkowych głośników, wzmacniacza praktycznie przy każdym samochodzie który miałem
    - renowazja Atlon'ów 80: wymiana górnych zawieszeń (brrr nigdy więcej...), wymiana przewodów
    - 1-drożne głośniki do komputera, które są tematem tego posta :)

Do rzeczy. Głośniki są już prawie gotowe. Muszę je jeszcze przeszlifowac i polakierować oraz byćmoże dam jakieś normalne terminale.

Materiały
    Do wykonania obudów użyłem sklejki 18mm, której zostało mi trochę po budowie mebli do biura. Głośniki będą w tym właśnie biurze więc komponują się ładnie z meblami. Same głośniki to jakiś chiński krap wyciągnięty z innych komputerowych głośników. Maja 10cm średnicy. Ich oznaczenie to TP YDD103ZDY.

Konstrukcja
    Zdecydowałem się na obudowę zamknięta z dwóch względów. Nie mam parematrów głośnika, z założenia miała to być konstrukcja nisko-budżetowa i lubię obudowy zamknięte - to trzy powody Wymiary zewnętrzne obudowy to w przybliżeniu 35cm wysokość, 17cm szerokość i 20cm glębokość. Zmierzona wcześniej objętość wewnętrzna obudowy wynosiła nieco ponad 6,7litra. Wygłuszenie zrobiłem z watoliny. Obudowy nie będą szpachlowane i fornirowane ani oklejane niczym innym. Łączenie elementów obudowy wyłącznie na wikol, bez użycia wkrętów.

Narzędzia
    Do budowy użyłem poza tym:
    - ręcznej piły tarczowej, ponieważ musiałem sam przyciąć materiał.
    - frezarki do wycięcia otworów i wykonania podfrezowań
    - własnoręcznie wykonanego cyrkla do frezarki (oryginalny cyrkiel nie pozwala wycinać otworów o odpowiednio małej srednicy). Jak wykonać taki cyrkiel dowiedziałem się tutaj z filmiku(http://www.youtube.com/watch?v=U8dT0xzlmBc) Pawła - wielkie dzięki!
    - ręcznej frezarki..
    - całej armii zacisków

Wrażenia odsłuchowe
    Czytałem, że każdy jest zachwycony brzmieniem swojej konstrukcji. Nie innaczej jest ze mną. No może nie jestem dosłownie zachwycony, ale jak na użyte głośniki brzmienie całości jest na prawdę super. Przy okazji zauważyłem, że bardzo duży wpływ na odbieranie średnich tonów ma położenie glośnika względem głowy. Zależnie od zmiany kąta słychać zanikanie różnych części pasma. Trochę jakbym zmieniał parametry filtra. Problem znika, gdy głośniki są ustawione na wprost. Do usłuchu użyłem nast. sprzętu: karta dźwiękowa Esi Maya44 tudzież SbLive, wzmacniacz Hitachi HA-4700

Koszty
    Całe 9zł, bo tyle kosztowała poduszka, z której wyprułem watoline i jeszcze dużo zostało.
    Reszte rzeczy miałem.

Last edited by Pawel S.; 31.03.2011, 11:27.

Biorąc pod uwagę fakt, że kosztowało to 9zł to jesteś rozgrzeszony z błędów które popełniłeś. Temat powinien trafić chyba do konstrukcji nisko-budżetowych.

Skomentuj

Mógłbyś wymienić błędy, które popełniłem?

Skomentuj

Prawdopodobnym błędem jest zbyt duża objętość obudowy. Dla 10 cm głośników z reguły wystarczy od ok. 2 do max 4l. Nie znamy parametrów Twoich głośników, ale w oryginale pewnie były w dużo mniejszych obudowach. Przy tej wielkości, co zrobiłeś, dla tej klasy głośniczków spada znacznie ich wytrzymałość mocowa i kontrola basu.

Skomentuj

co to jest kontrola basu?

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
            Potocznie - opóźnienie grupowe

Skomentuj

Nie na temat...
              Nigdy bym nie skojarzył. Nie możemy nazywać rzeczy po imieniu?

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                Potocznie - opóźnienie grupowe
                Raczej na odwrót?:P. Opóźnienie grupowe potocznie - kontrola basu :)

Skomentuj

Myślałem, że obudowy zamkniętej opóźnienie grupowe(zdaje się, że to to samo co odpowiedź impulsowa?) w zasadzie nie dotyczy.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez arson Zobacz posta
                    Myślałem, że obudowy zamkniętej opóźnienie grupowe(zdaje się, że to to samo co odpowiedź impulsowa?) w zasadzie nie dotyczy.
                    Nie to samo ale są to ściśle powiązane rzeczy. Formalnie opóźnienie grupowe to pochodna fazy. Pokazuje o ile kolumna opóźnia daną częstotliwość. Możesz sobie wyobrazić że poszczególne częstotliwości to sprinterzy (zakładamy że są jednakowi - powiedzmy klony :) ) na bieżni, a bieżnia to kolumna :) Jak bieznia jest równa bez wybojów to wszyscy dobiegną do końca w tym samym czasie - opowiada to stałemu opóźnieniu grupowemu - linii prostej na wykresie gd (ideał :) ). Jak w sadzimy do kolumny jakiś skomplikowany filtr to tory na bieżni przestaną być jednakowe. Jedni sprinterzy będą musieli pokonywać tor z przeszkodami a drudzy będą mieli czysty tor. Dobiegną wtedy do mety w różnym czasie - opowiada to górką i dołkom na wykresie opóźnienia grupowego. Poszczególne częstotliwości dotrą do naszego ucha w różnym czasie i po ich złożeniu nie otrzymamy tego samego sygnału co wpakowaliśmy do kolumny. Ogólnie im większe nachylenia charakterystyki tym gorsza odpowiedź impulsowa i gd.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Prawdopodobnym błędem jest zbyt duża objętość obudowy. Dla 10 cm głośników z reguły wystarczy od ok. 2 do max 4l.
                      Dokładnie...

Skomentuj

Prawdopodobnie te głośniki mają wysoki qts i wcale taka pojemność obudowy nie jest błędem...

Skomentuj

Zamieszczone przez ambroży Zobacz posta
                          Prawdopodobnie te głośniki mają wysoki qts i wcale taka pojemność obudowy nie jest błędem...
                          Jeśli "prawdopodobne", to też prawdopodobnie te malutkie głośniczki mają także mały Vas, więc taka duża obudowa jednak jest za duża i może być błędem :). Sama Qts związane jest z wielkością obudowy tak samo, jak sama powierzchnia membrany z maksymalnym ciśnieniem akustycznym, jakie głośnik może przy danej częstotliwości wytworzyć. Słowem, wiązać ją trzeba z jeszcze jednym parametrem. Więc nie "prawdopodobniujmy" tutaj :).

Skomentuj

Większą obudowę zawsze można zmniejszyć :) gorzej w drugą stronę.

Skomentuj

No nie da się ukryć :). Chociaż zwiększyć w pewnych granicach też wcale nie jest tak trudno, zwłaszcza jeśli o zamkniętą chodzi. W końcu od czego jest wytłumienie? :). Co prawda fizycznie nieznacznie zmniejsza ono objętość, ale za to zwiększa tę, którą "widzi" głośnik, a raczej fala promieniowania przezeń do obudowy, więc de facto w efekcie końcowym jednak zwiększa :).
                              Nie na temat...
                              Czy mi się wydaje, czy zegar naszego forum został z uwagi na zmianę czasu przestawiony, ale w przeciwną stronę, niż powinien być? Trza by to poprawić :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                W profilu trzeba przestawi strefę czasową czy coś :) Mi dobrze chodzi

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Przestawiłem na strefę czasową z Warszawą i dalej jest do tyłu, teraz godzina, nie dwie jak poprzednio. Hm...
                                  Poprawka, po kilku chwilach zaskoczyło :)

Skomentuj

Wymiary zewnętrzne obudowy to w przybliżeniu 35cm wysokość, 17cm szerokość i 20cm glębokość.
                                    takie wymiary pasuja raczej do 15cm glosnika wraz z wysokotonowka a nie do 10cm

Obudowy nie będą szpachlowane i fornirowane ani oklejane niczym innym
                                    nawet ladnie to wyglada
                                    ale ja bym nadal lekkosci tej konstrukcji poprzez np fazke na tych wystajacch plytach od przodu
                                    - własnoręcznie wykonanego cyrkla do frezarki (oryginalny cyrkiel nie pozwala wycinać otworów o odpowiednio małej srednicy). Jak wykonać taki cyrkiel dowiedziałem się tutaj z filmiku(http://www.youtube.com/watch?v=U8dT0xzlmBc) Pawła - wielkie dzięki!
                                    haha - wiedzialem ze sie przyda

Przy okazji zauważyłem, że bardzo duży wpływ na odbieranie średnich tonów ma położenie glośnika względem głowy. Zależnie od zmiany kąta słychać zanikanie różnych części pasma.
                                    odkryles kierunkowosc glosika
                                    charakterystyka glosnika jest najlepsza na jego osi
                                    wraz z odchylaniem sie od osi glownej pogarsza sie przenoszenie pasma...

Koszty
                                    Całe 9zł, bo tyle kosztowała poduszka, z której wyprułem watoline i jeszcze dużo zostało.
                                    Reszte rzeczy miałem.
                                    no to ladnie

Wskazówka
                                    wskazowka na przyszlosc
                                    fotki umieszcaj jako miniaturki
                                    czyli jak ladujesz na imageshack to na forum kopiuj link oznaczony jako "miniatura dla forum"
                                    wystarczy tylko skopiowac link i nic wiecej

tym razem poprawiam - nastepnym razem wywale :P

---------- Post dodany o 10:27 ---------- Poprzedni post o 10:24 ----------

Nie na temat...
                                    faktycznie zegar przesuniety w zla strone

Skomentuj

Duży litraż wcale nie pogorszy odpowiedzi impulsowej obudowy zamkniętej a wręcz przeciwnie! Wykres będzie bardziej równomierny i wygładzony, chyba że dobroć wypadkowa Qtc zacznie nam spadać poniżej 0,7 (ale o to w tym wypadku wcale bym się nie martwił). W przypadku obudowy zamkniętej wartości gd są na tyle niskie że korzystniejsze może być właśnie wygładzenie go niż próby zmniejszenia o jakąś marginalną wartość. Jedyną wada takiego rozwiązania to niska obciążalność mocowa z jednym ale-rekompensuje nam to szersze rozciągnięcie ku dolnemu skrajowi pasma. Sumasumarum jeżeli koledze takie wyrośnięte monitorki nie zagracają zbytnio miejsca na biurku to wcale nie są błędnym-złym rozwiązaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                        Duży litraż wcale nie pogorszy odpowiedzi impulsowej obudowy zamkniętej a wręcz przeciwnie! Wykres będzie bardziej równomierny i wygładzony, chyba że dobroć wypadkowa Qtc zacznie nam spadać poniżej 0,7
                                        Shiver Ty tak na serio?. Chyba przecież wiesz, że najlepszą odpowiedź impulsową uzyskuje się przy wartości dobroci na poziomie 0,5, czyli przy tak zwanym - jeśli dobrze pamiętam - tłumieniu krytycznym, a nie przy Qtc=0,7? Mówię o odpowiedzi impulsowej, a nie o wielkości zwanej opóźnieniem grupowym (GD), która to wielkość jest nieco uboższa w możliwościach interpretacji i też mniej mówi. Przy wartości Qtc=0,5 uzyskuje się optymalny kompromis między wielkościami opisującymi przebieg odpowiedzi impulsowej, takimi jak np. wielkość przerzutu, czas trwania i wielkość oscylacji. Każda inna wartość dobroci zmienia te proporcje w stroną np. większego przerzutu, ale krótszych oscylacji, albo dłuższych oscylacji i mniejszego przerzutu, czyli rozkładu nieoptymalnego.
                                        I dotyczy to także obudowy zamkniętej. Wartość Qtc=0,7 przyjmuje się dla takiego rozwiązania ze względu na relacje między jeszcze dobrą odpowiedzią impulsową i dość liniowym zejściem ch-ki przetwarzania do częstotliwości rezonansowej układu w stosunku do układu o Qtc=0,5, oraz brakiem podbicia na ch-ce przetwarzania. Owszem, przy Qtc=0,7 przebieg wykresu GD będzie bardziej liniowy niż przy Qtc=0,5. Tylko że też np. dla Qtc=5 (!) wykres GD będzie bardziej liniowy niż dla Qtc=0,5 i dla Qtc=0,7 i wartości GD będą bardzo małe, znacznie mniejsze niż dla poprzednich przypadków. A wiadomo, że tak duże wartości parametru Qtc dobrej odpowiedzi właśnie impulsowej nie wróżą :). Sam więc wykres GD jak wspomniałem wcześniej nie daje tylu informacji co wykres odpowiedzi impulsowej i można dojść do błędnych wniosków. Jeśli nie mamy programu, który wyświetlałby nam wykres odpowiedzi impulsowej, a jedynie GD, to o odpowiedzi impulsowej można wnioskować także po nachyleniu zbocza ch-ki przetwarzania. Generalnie im jest ono mniejsze tym lepsza jest odpowiedź impulsowa. Rzut oka na tę ch-kę w połączeniu z ch-ką GD może z powodzeniem zastąpić znajomości ch-ki odpowiedzi impulsowej, jeśli mamy pewne doświadczenie.
                                        Piszesz, że spadkiem dobroci poniżej Qtc=0,7 byś się nie martwił. No a ja na Twoim miejscu nie był bym taki pewien, bo ten malutki głośnik ma pewnie też malutką wartość Vas i wsadzając go relatywnie dużej obudowy, wielkość Qtc osiągnie pewnie też niewielkie jeszcze wartości. No chyba, że głośnik sam w sobie ma Qts dość wysokie, ale tego nie wiemy. Chociaż tak jak napisałem, "bać" to powinniśmy się spadku poniżej Qtc=0,5.
                                        I jeszcze jedno. To że większa wartość Qtc (w pewnych oczywiście granicach) pozwala na lepsze rozciągnięcia ch-ki przetwarzania z racji mniejszego spadku decybelowego dla częstotliwości Fc nie jest wcale takie pewne. Owszem, zapewnia mniejszy spadek decybelowy przy Fc, ale niekoniecznie lepsze zejście. Dlaczego? Dlatego, że głośnik umieszczony w pomieszczeniu zamkniętym i promieniujący niskie częstotliwości zostanie "wspomożony" wzmacniającym działaniem ścian tego pomieszczenia (zmiana wartości kąta bryłowego i zwiększenia rezystancji promieniowania). Tylko że to właśnie ch-ka o łagodnym nachyleniu zbocza da taki efekt, a to wiąże się właśnie z niższą, a nie wyższą wartością dobroci całkowitej.
                                        Last edited by Racjonalny; 01.04.2011, 08:59.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X