Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Clou

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton Clou

Witam,

Od jakiegoś już czasu noszę się z zamiarem samodzielnego wykonania kolumn. Do tej pory przyglądałem się głównie projektom i przetwornikom Visatona a od jakiegoś czasu czytam to forum.

Mój wybór padł na projekt Visatona :http://www.visaton.de/en/bauvorschla...lou/index.html W tytule wątku piszę o missionach, bo na forum doczytałem się, że niezbyt pochlebną opinią cieszą się głośniki SC10N a po drugie to akurat mam dwa takie głośniczki 'za dychę'.

Zrobiłem już korektę w projekcie obudowy pod płytę MDF 22mm zachowując pojemności i dodając wzmocnienia plus skosy:

Pytanie moje dotyczy poprawności projektu obudowy, oraz możliwości połączenia missionów z WS17E za pomocą zwrotnicy z projektu:

Zamieszczone przez MeWash73 Zobacz posta
    W tytule wątku piszę o missionach, bo na forum doczytałem się, że niezbyt pochlebną opinią cieszą się głośniki SC10N a po drugie to akurat mam dwa takie głośniczki 'za dychę'.
    nie kupie wiecej tego visatona ale zdecydowanie lepszy jest od missiona
    tylko ze kosztuje 5x wiecej

Pytanie moje dotyczy poprawności projektu obudowy
    ja bym dal wyzej glosniki

oraz możliwości połączenia missionów z WS17E za pomocą zwrotnicy z projektu:
    niestety zmieniajac glosniki musisz zmienic rowniez projekt zwrotnicy

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Mission pójdzie w takim razie do innego projektu.
      Poniżej poprawiony projekt. Już wersja ostateczna.

Wstawka u góry to żeby zachować pojemność I komory 16l.

Skomentuj

Skoro chcesz robić jednak z SC10 postanowiłem zasymulować tą zwrotnicę Visaton Clou oraz dwie moje, w tym jedna jest 2,5 drożna i jest w związku z tym trochę pewnie droższa, bo ma więcej części.
        Załączone pliki

Skomentuj

Oryginalna zwrotnica ma niezbyt ładne wykresy, te moje mają trochę lepsze, ale nie wiadomo, które lepiej zagrają.
          Załączone pliki

Skomentuj

Jeszcze dwa wykresy.
            Załączone pliki

Skomentuj

najpierw zrob kolumny i zacznij ich sluchac
              jak sie wygrzeja to wtedy mozesz sie bawic zwrotnica
              wykres moze byc idealny ale grac moze gorzej

Skomentuj

Patefil: dziękuję za zainteresowanie się tematem. Zwrotnicę zrobię na początek taką jak w projekcie. Sam jestem ciekawy jak to zagra.

Zamówiłem już formatki z płyty wiórowej i fornir sapeli. Czuję, że niedługo temat trafi do działu 'w budowie' Dodam jeszcze, że kolumny podpięte będą do wzmacniacza DIY AVT2153 (na TDA7294).

Skomentuj

W jakim celu zaplanowałeś te przegrody w tak dziwnych miejscach pod kątami ? Jesli chodzi o rozbijanie rezonansów to takie ich pochylanie i wielkośc nie mają większego znaczenia. Visaton ma bardzo dobrze rozpracowane sposoby usztywniania obudów i można je wykorzystać.

Kiedy czytam że Visaton sc10N jest niezbyt dobry to przypominam sobie wyrazane tutaj zachwyty nad tym głośnikiem jeszcze nie tak dawno :-) Jak to się szybko ludziom zmienia zdanie :-)

Skomentuj

Zaplanowałem - to i tak zbyt dużo powiedziane Chciałem raczej bardziej związać ze sobą ścianki a rozbicie rezonansów to raczej drugorzędna sprawa. Projekt Visatona zawiera tylko jedno małe wzmocnienie więc jeśli dostawię cokolwiek to i tak będzie bardziej sztywno.

Projekt trochę zmodyfikowałem - zamiast dwóch mniejszych dam jedną większą ponawiercaną przegrodę. Więcej już zmieniać nie mogę, bo obudowa właśnie się klei. A! Zmieniłem też położenie wysokotonówki wg wskazówek z jednego z artykułów.

I jeszcze jedno - zwiększyłem zcięcia boków tak, że zeszlifuję jeszcze kawałek boku obudowy. Da to mniejszy kąt, który ułatwi położenie forniru w całości.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                      Kiedy czytam że Visaton sc10N jest niezbyt dobry to przypominam sobie wyrazane tutaj zachwyty nad tym głośnikiem jeszcze nie tak dawno :-) Jak to się szybko ludziom zmienia zdanie :-)
                      taaa - i obecny "zachwyt" nad missionem za 4-10zl :P

Skomentuj

Pochylanie tych przegród niema znaczenia. To jest obudowa zamknięta i mozna ją wypełnic w całej objętości co wytłumia rezonanse w szerokim zakresie. Visaton stosuje wiązanie scian "krzyzakami". Wystarczyło dać takie dwa w wiekszej komorze i byłoby juz bardzo sztywno.

Zmiana położenia kopułki tez niema wiekszego znaczenia. Ładniej będzie wychodziło w pomiarach ze wzgledu na asymetrię od krawędzi dyfrakcji fali na obudowie. Ale przy odsłuchy nikt nie mierzy uchem pod kątem prostym w głośnik.

Poza tym wybrałeś najsłabsze mozliwe głośniki z Qts 0,81 i Bl na poziomie 4, a martwisz się położeniem kopułki i ukośną przegrodą wewnątrz obudowy
                        Last edited by artur.ek; 25.04.2011, 11:16.

Skomentuj

Uważam że sztywność obudowy ma bardzo duże znaczenie (zwłaszcza zamkniętej). Visaton trochę spaprał ten projekt pod tym względem (16mm MDF i jedna mała poprzeczka usztywniająca). Przegrody usztywniające, zwłaszcza ustawione pod kątem to bardzo dobry pomysł. Usztywniają obudowę i przynajmniej częściowo eliminują fale stojące. Jeśli artur.ek uważa że obudowa tych rozmiarów wykonana z 16 mm MDF nie "gra", to nich położy rękę na pudle w czasie gry. Co do ustawienia głośnika wysokotonowego, to przecież tylko otwór w innym miejscu, teoretycznie powinno być lepiej, więc czemu tego nie zrobić? Sądzę zresztą że słychać. Robiłem kiedyś eksperymenty z pierścieniem tłumiącym zakładanym na wysokotonówkę, tłumi on fale rozchodzące się pod dużym kątem, minimalizując dyfrakcję, różnicę słychać. Co do wyboru głośników to jesli nie słuchałes to nie mów. Ocena brzmienia głośników na podstawie Qts to trochę przesada, Qts jest wysokie i dlatego znalazły się w zamkniętej. Swoją drogą ciekaw jestem co sądzicie o wpływie sztywności obudowy na brzmienie zespołów? Po coś w końcu robi się projekty w stylu "matrix".

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                            To bylo zanim pojawily sie vify za 70zl, czyli jakies 4 lata temu

Skomentuj

Jak dla mnie projekt visatona zakładający cienką ściankę i jedno wzmocnienie (Dwa licząc przegrodę) to pójście po kosztach. W końcu oni te zestawy również sprzedają, więc uznali pewnie, że do tanich głośników nie warto dawać więcej wiórówy. Ty w swojej wersji daj wzmocnienie krzyżakowe i przeskaluj rozmiary budy pod deski 22mm conajmniej (Ja bym dał 25mm ale to moje zdanie) plus wspomniane wyżej wzmocnienie i powinno być ok. Na przód daj 2x18mm.

Aha odnośnie opłacalności. NIe robiłbym ich jeśli sc ma kosztować 49zł a w17 75 sztuka (Ceny z greltona). Za to siano na głośniki (400zł) dołożyłbym do MX-140, bo jakościowo lepiej a drożej jedynie o stówę.
                              Last edited by gooralesko; 26.04.2011, 10:04.

Skomentuj

Argument o popularności pospolitego głosnika Visatona z powodu upływu czasu mnie rozłozył na łopatki. Wynika z tego że 4 lata temu był wspaniały, a teraz się nagle popsuł. SC10N jest w sprzedaży od 15 lat już i nagle stracił na wartości wobec jeszcze starszych konstrukcji vify które tez nie zachwycały.

Głośniki Visaton WS17E z Clou są słabsze od Tesli ARN5614 do których bardziej mozna porównywać konkurencję W17S w cenie ok. 120 złotych. Za 75 złotych mozna było kupić to http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...220&l=2&catg=1
                                Dlatego rozważanie czy w Clou dwie ścianki skośne coś wniosą są nieporozumieniem.

---------- Post dodany o 17:54 ---------- Poprzedni post o 17:42 ----------

Zamieszczone przez elerom Zobacz posta
                                Jeśli artur.ek uważa że obudowa tych rozmiarów wykonana z 16 mm MDF nie "gra", to nich położy rękę na pudle w czasie gry. Co do wyboru głośników to jesli nie słuchałes to nie mów. Ocena brzmienia głośników na podstawie Qts to trochę przesada, Qts jest wysokie i dlatego znalazły się w zamkniętej. Swoją drogą ciekaw jestem co sądzicie o wpływie sztywności obudowy na brzmienie zespołów? Po coś w końcu robi się projekty w stylu "matrix".
                                Nie potrzebuję słuchac setek głośników żeby stwierdzic które są słabsze. To się nazywa doświadczenie. Zrób obudowę matrix a potem wsadź w nią bzyczka z boom-boxa. Wtedy rozważanie na temat jej sztywności będzie równie racjonalne. W ogóle zauwazyłeś że ten zestaw odtwarza ledwie do 50 hz a potem spory spadek jak na o-z ? Czyli Qts 0,81 też ci nie będzie przeszkadzał w konstruowaniu zestawów, może inne parametry głośników również?
                                Dla ciekawych WS17E jeszcze w 2004 roku miał podawane przez Visaton "trochę" inne parametry t-s, takie bardziej napawające optymizmem nabywców.
                                Last edited by artur.ek; 26.04.2011, 18:47.

Skomentuj

Miałem WS17E. Fajerwerków raczej nie będzie, ale gra całkiem przyjemnie. To bardziej firmowy zamiennik głośnika od wieży, niż głośnik do DIY, ale nie przejmuj się tym. Z ustawieniem będziesz musiał pokombinować, bo basu w stosunku do środka jest nieco przymało. Raczej bliżej ściany, choć to może być dośc bolesne dla stereofoni, która się wtedy może zwężyć. Ew. dalej ściany, ale z podkręconym basem na wzmacniaczu (jakie to nieaudiofilskie :lol: ).

Jeśli chodzi o dobór wysokotonowca, z PJ'tką się po prostu świetnie zgrywał.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                                    Miałem WS17E. Fajerwerków raczej nie będzie, ale gra całkiem przyjemnie.
                                    Dzięki za odpowiedź. Fajerwerków nie oczekuję Wybrałem ten projekt ze stajni Visatona ze względu na cenę i u pochlebne opinie umieszczone przy tym projekcie (z Hobby HiFi 05/2008 i Audio2). Na ile są to niezależne opinie to się okaże. Wiem, że zawsze można dołożyć 'stówę' i kupić coś innego, ale tak jest ze wszystkim a swoje ograniczenia znam.
                                    Z tego co piszesz wnioskuję, że miałeś jeden WS17E w kolumnie. Mnie ciekawi jak poradzą sobie dwa. Fajerwerki pewnie nie, jak piszesz, ale może jakieś sztuczne ognie?:rolleyes:

Co już zrobiłem:

Dostałem też fornir sapeli:

Skomentuj

Tyle już zrobiłem:

Skomentuj

Nie przesadzaj z ilością wytłumienia, bo często przy jego zbyt dużej ilości dźwięk staje się bardziej matowy. Musisz poeksperymentować.
                                        Moim zdaniem wystarczy jak dasz go o połowę mniej w środkowej części kolumny za głośnikami.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X