Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Clou

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzięki za odpowiedź. To moje pierwsze doświadczenia z kolumnami DIY. Z tego co czytałem o obudowach zamkniętych wywnioskowałem, że muszą być mocno wytłumione czyli w całej objętości. Tak też zrobiłem. Wełna syntetyczna jest ułożona luźno, bez ubijania. Jest dosyć cienka i może na zdjęciach wygląda, że jest tam ciasno upakowana ale zapewniam, że jest naprawdę luźno. Poczekam aż głośniki się dobrze wygrzeją i poproszę kogoś o pomoc w odsłuchu, bo na tym polu też nie mam doświadczenia i wtedy się okaże czy warto coś wyjąć z tej środkowej części. Kolumny grają od 5 lipca po parę (1-2) godzin dziennie także jeszcze trochę...

Skomentuj

Zamieszczone przez MeWash73 Zobacz posta
      Poczekam aż głośniki się dobrze wygrzeją i poproszę kogoś o pomoc w odsłuchu, bo na tym polu też nie mam doświadczenia i wtedy się okaże czy warto coś wyjąć z tej środkowej części.
      sam to zrob

zostaw jedna kolumne jak masz
      z drugiej wyciagnij prawie wszystko
      sluchaj i sam sobie odpowiedz co ci sie bardziej podoba

Skomentuj

Nie ma znaczenia. Wpływa tylko na wyzsze dźwieki. Dla OZ ma znaczenie że zwieksza pozorną objętość akustyczną widzianą przez głośnik i obniża Fb. Dlatego się ja wypełnia objętosciowo i bardzo dobrze to zrobiłeś. Ja bym jedynie zwinął te włóknine w innej płaszczyźnie i mniej ja zbił tuż za głosnikiem. Ale to tylko kwestia przekonań a nie żadnych mierzalnych wyzszości jednego wypenienia OZ nad innym.

Skomentuj

Polecam dac dwa różne rodzaje wytlumienia, beda wplywac na inne czestotliwosci.
          Na toim miejscu zadbalbym takze o jakis material bitumiczny.

Skomentuj

Ma dwa różne materiały. Piankę akustyczną i watę poliestrową

Skomentuj

Boki są wytłumione bitumem z filcem (BOLL), pianka/gąbka na tył, dół i górę, oraz wata poliestrowa. Razem trzy materiały.

Skomentuj

Czaruję...
              X