Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TONSIL GDN 30/120/1 subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TONSIL GDN 30/120/1 subwoofer

Dziś zacząłem budowę (od projektu) subwoofera aktywnego na tym właśnie głośniku.

Założenia projektowe:
    - BR fi10cm długość ok 19,5cm
    - strojenie na 35Hz
    - pojemność to jakieś 70L netto

Do wspomnianej objętości dojdzie:
    - wzmocnienia - ok 2L
    - BR - ok 1,5L
    - kosz głośnika - ok 2,5L

Co daje nam objętość ok 76L

Wymiary wewnętrzne komory 76L:
    szerokość: 330mm
    głębokość: 420mm
    wysokość: 550mm

Objętość ta będzie obłożona płytami wiórowymi o grubości 18mm ze wzmocnieniami w połowie oraz płyta z głośnikiem o grubości 22mm.
    Rozmiary zewnętrzne zwiększą się o wspomniane płyty, oraz dodatkową osobną komorę na wzmacniacz.

Planowany fornir w jakimś ciemnym kolorze, toczone stożki jako nóżki.
    Nie podjąłem jeszcze decyzji co do umiejscowienia głośnika, tzn. zastanawiam się czy membraną do podłogi czy z przodu razem z BR.

Nie wiem jeszcze czym to zasilę, zobaczymy jak z funduszami.

Pytanie
    Czy WinISD podaje zapotrzebowanie dla danego głośnika na objętość powietrza z uwzględnieniem objętości BR, czy jest to objętość jak dla obudowy zamkniętej.?
    Chodzi o to że nie chciał bym aby wyszło że dwa razy został uwzględniony BR.

C.D.N.

Wydaję mi się, że winisd nie uwzględnia objętości b-r. Jednak 1-2 litry w tą czy w tamtą, moim zdaniem tego nie usłyszysz. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kristover Zobacz posta
      Do wspomnianej objętości dojdzie:
      - wzmocnienia - ok 2L
      - BR - ok 1,5L
      - kosz głośnika - ok 2,5L
      winisd uwzglednia objetosc tunelu. jak podasz w danych glosnika jego objetosc (Dvol) to rowniez to uwzgledni
      wzmocnienia juz musisz sam uwzglednic i odjac to od calkowitej pojemnosci

Wymiary wewnętrzne komory 76L:
      szerokość: 330mm
      głębokość: 420mm
      wysokość: 550mm

Objętość ta będzie obłożona płytami wiórowymi o grubości 18mm ze wzmocnieniami w połowie oraz płyta z głośnikiem o grubości 22mm.
      Rozmiary zewnętrzne zwiększą się o wspomniane płyty, oraz dodatkową osobną komorę na wzmacniacz.
      a sprawdziles jak to bedzie wygladalo u ciebie w pokoju?
      zanim zamowisz plyty to zrob sobie model z kartonu i zobacz czy to dobrze wyglada
      ja juz raz zrobilem paskudnego klocka i jednak wole zrobic model zanim wydam kase na plyty

---------- Post dodany o 13:41 ---------- Poprzedni post o 13:39 ----------

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
      Wydaję mi się, że winisd nie uwzględnia objętości b-r.
      zobacz wzory do "recznego" liczenia pojemnosci skrzynki
      tam mamy petle w ktorej po wyliczeniu tunelu uwzgledniamy go w wyliczonej wczesniej pojemnosci itd
      program robi to za nas szybciej i lepiej

ale fakt - 2-5 litrow przy 70 litrach bedzie kompletnie nie slyszalne

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        zanim zamowisz plyty to zrob sobie model z kartonu i zobacz czy to dobrze wyglada ja juz raz zrobilem paskudnego klocka i jednak wole zrobic model zanim wydam kase na plyty

Dobry pomysł - fakt nie pomyślałem, bo oprócz grania musi jeszcze wyglądać - i tak też zrobię, model z kartonu :-)

Skomentuj

Zamieszczam fotki elektroniki z panelem (nie skończonym jeszcze ). Elektronika działa - tutaj podziękowania dla Irka i Pwała S za kilka wyjaśnień.
          Jeszcze tylko skrzyneczka i będę wesoły :-)

P.S. Jak sprawdzić ile wzmacniacz wyciąga mocy. Wiem że potrzebny oscyloskop (chłopaki mają w robocie to mi sprawdzą)
          Są jakieś wzory na sprawność, albo coś takiego ?

IMG_0642.jpgIMG_0641.jpgIMG_0645.jpgIMG_0640.jpgIMG_0638.jpg

Skomentuj

Wczoraj testowałem samą elektronikę bez obudowy, wszystko dobrze (chyba). Po całym filmie radiator letni.
            Zaobserwowałem również inną ciekawą ( lub nie ) zależność.

Dlaczego brum nasila się na bardzo jasnych scenach?

Oglądałem TRON Dziedzictwo i na ciemnych scenach brum prawie nie słyszalny, a gdy przeważa biel i jest duża jasność, da się wyłapać wzrost brumu.
            Sygnał na subwoofer idzie z ONKYO HT-R508 (DVD - Amplituner połączone kablem optycznym).

Kończę robić obudowę, w wolnej chwili zrobię fotki i też wrzucę. Na chwilę obecną będzie to niestety okleina.

Acha zna ktoś sklep gdzie mają dobry wybór tulei BR. W moim lokalnym sklepie są bardzo krótkie.

Skomentuj

Acha zna ktoś sklep gdzie mają dobry wybór tulei BR. W moim lokalnym sklepie są bardzo krótkie.
              allegro - duzo jest sprzedajacych z pelnym asortymentem tuneli

Skomentuj

Dlaczego brum nasila się na bardzo jasnych scenach?
                kiedyś jak takei coś było w TV kineskopowych mechanior mówił coś w rodzaju "przenikanie nosnej równowazenia bieli do toru audio" i wszystko robiło sie "jasne"
                ps. Oczywiście nie wiem ale na pewno jakis wpływ między sygnałami audio i video w tym przypadku wystapił.

Skomentuj

A więc skończyłem dzieło - na chwilę obecną.
                  Na dzień dzisiejszy subwoofer wygląda następująco:
                  - okleina
                  - śrubki imbusowe srebrne
                  - brak siatki maskującej
                  - skrzynia ok 72L netto
                  - BR fi 10cm długość: 19,5cm
                  - strojenie około 35Hz

Koszt na dzień dzisiejszy:
                  - głośnik 180zł
                  - skrzynia 2x sześciopak
                  - radiator 25zł
                  - transformator 120zł
                  - BR 4,90zł
                  - elektronika 60zł
                  - nóżki 49zł

WRAŻENIA:
                  Na początku, gdy testowałem elektronikę bez skrzyni, trochę się przeraziłem.
                  Mimo ustawienia wzmocnienia na max słyszalność dźwięku (basu) była wysoce niezadowalająca.

W chwili, gdy przytaszczyłem (dosłownie) skrzynię do domu i zmontowałem wszystko jak należy, przeżyłem szok - dosłownie.
                  Pierwszy testowy film jaki miałem pod ręką - TRON, spowodował że zmniejszyłem podbicie subwoofera na wzmacniaczu do poziomu +3dB (z +12dB), jak i wyłączyłem podwojenie basu.
                  Ustawiłem potencjometr na 1/4 zakresu wzmocnienia w subwooferze i powiem szczerze, że mi to w zupełności wystarcza.
                  Bas jest zdecydowany, czysty, gdzie ma być to jest głęboki.

Obawiałem się zasilać ten głośnik mostkiem TDA7294, ale nie żałuję i nie planuję zmiany wzmacniacza w najbliższym czasie.

OTO KILKA FOTEK:-) mojego pierwszego suba.

...ups falstart, nie mogę wrzucić nie wiem dlaczego, z czasem wrzucę linki na inny serwer gdzie będą fotki...

Skomentuj

IMG_0751.jpgIMG_0743.jpgIMG_0748.jpgIMG_0745.jpgIMG_0749.jpg

Chyba można przenieść do działu - konstrukcje gotowe, jeżeli takowy jest.
                    Sub wymaga jeszcze kilka poprawek upiększających (np siatka, czy czarne śruby itp), ale to w wolnym czasie.

Skomentuj

Chyba można przenieść do działu - konstrukcje gotowe, jeżeli takowy jest.
                      Bez urazy, ale proponowałbym raczej do low endu za stylistykę i wykonanie...

Skomentuj

Jak na pierwszy SUB to i tak ładnie w rzeczywistości prezentuje się dość ciekawie. Nie ważne gdzie będzie przeniesiony post, fakt jest faktem, że to już nie "w trakcie budowy". Każdy następny będzie lepszy od poprzedniego :biggrin: - mam nadzieję.
                        Pozdrawiam i dziękuję forumowiczom za wsparcie i rady.

Skomentuj

Wydaje mi sie czy masz wybrzuszenia na tym fornirze?
                          Calkiem fajny projekt chociaz wprowadził bym pare zmian chodzby takich jak nie wystajacy bas reflex osobna przegroda na panel czy Chodźby wygłuszenie którego z tego co widze zabrakło

Skomentuj

Bas refleksu z reguly sie nie wyglusza. Co najwyzej odrobine.
                            Czy ja dobrze widze na zdjeciu okleine samoprzylepna, czy jest to jednak fornir?

Skomentuj

wojak737 Wygłusza sie wygłusza lecz z umiarem niektórzy twierdza że wystarczy tylko sciane za głosnikiem ja natomiast ostatnio kombinowalem z wygłuszaniem skrzyni BR i rezultaty były zaskakujace

Skomentuj

Teraz ja się wypowiem :-)
                                Tak jest to (niestety) okleina. Zakończyło się na okleinie ze względów czasowych. Wiem że fornir wyglądał by zdecydowanie lepiej. Flesh wyciąga wszystkie niedoskonałości ale w zwykłym świetle dziennym nie widać mankamentów okleiny.
                                Nie chciałem aby gotowy do grania subwoofer stał nieoklejony. Planuje fornir ale nie wiem kiedy to nastąpi.
                                Wygłuszenia nie ma celowo; z tego powodu, iż wydawało mi się na mój słuch że nie ma poprawy w odsłuchu więc wygłuszenia nie ma.
                                Co do osobnej komory na wzmacniacz, hm... skrzynia i tak jest już dość duża nie chciałem jej dodatkowo powiększać.
                                Wszystko zalane ładnie klejem i wygłuszone pianką tak więc nie ma gwizdów. Nawet potencjometry są zalane, zrobioną mają "kopułkę" z kleju.

Skomentuj

Cała skrzynia jest z płyty 22mm (początkowo miały to być tylko przód i tył).
                                  Wzmocnień (poza tymi w narożnikach) nie ma. Nie widziałem potrzeby ich stosowania, całość jest naprawdę bardzo sztywna.

Mario221 - z tą pianką to chodziło mi o to że pod brzegiem głośnika i pod panelem w miejscu styku z płytą jest pianka. W samej obudowie jej nie ma.

Acha i ktoś napisał wcześniej że BR nie wpuszczony w obudowę - zafrezowany.
                                  Według mnie wyglądało by to jeszcze gorzej z tego względu, że brzeg rury BR jest półokrągły o nie płaski. Może i by się ładnie wyrównała z przednią ścianą ale pozostał by 2-3mm rant na brzegach otworu.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                    Proszę takie dyskusje prowadzić na pw. Cały offtopic nie tyczący się tematu usuwam.

Skomentuj

Subwoofera BR nie ma potrzeby wytłumiać bo jest odciety poniżej czestotliwości odpowiedzi obudowy.

Obudowę BR wytłumia się ponieważ powstaja w niej fale stojące na czetotliwościach dłuższych niz 1/4 wymiarów obudowy. Najtaniej watą lateksową. Wytłumienie w BR nie zwiększa objętości akustycznej, większą objętość akustyczną od wytłumienia liczy się tylko w OZ.

Projekt jest dobry i sensownie zrobiony. Dodałbym tylko wzmocnienia wewnątrz obudowy. Klawiszowanie płyt wymaga wielokrotnego szpachlowania i szlifowania przed malowaniem albo wykonania dylatacji forniru w miejscu łaczenia krawędzi dla ich ukrycia.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X