Dziś zacząłem budowę (od projektu) subwoofera aktywnego na tym właśnie głośniku.
Założenia projektowe:
- BR fi10cm długość ok 19,5cm
- strojenie na 35Hz
- pojemność to jakieś 70L netto
Do wspomnianej objętości dojdzie:
- wzmocnienia - ok 2L
- BR - ok 1,5L
- kosz głośnika - ok 2,5L
Co daje nam objętość ok 76L
Wymiary wewnętrzne komory 76L:
szerokość: 330mm
głębokość: 420mm
wysokość: 550mm
Objętość ta będzie obłożona płytami wiórowymi o grubości 18mm ze wzmocnieniami w połowie oraz płyta z głośnikiem o grubości 22mm.
Rozmiary zewnętrzne zwiększą się o wspomniane płyty, oraz dodatkową osobną komorę na wzmacniacz.
Planowany fornir w jakimś ciemnym kolorze, toczone stożki jako nóżki.
Nie podjąłem jeszcze decyzji co do umiejscowienia głośnika, tzn. zastanawiam się czy membraną do podłogi czy z przodu razem z BR.
Nie wiem jeszcze czym to zasilę, zobaczymy jak z funduszami.
Pytanie
Czy WinISD podaje zapotrzebowanie dla danego głośnika na objętość powietrza z uwzględnieniem objętości BR, czy jest to objętość jak dla obudowy zamkniętej.?
Chodzi o to że nie chciał bym aby wyszło że dwa razy został uwzględniony BR.
C.D.N.
Założenia projektowe:
- BR fi10cm długość ok 19,5cm
- strojenie na 35Hz
- pojemność to jakieś 70L netto
Do wspomnianej objętości dojdzie:
- wzmocnienia - ok 2L
- BR - ok 1,5L
- kosz głośnika - ok 2,5L
Co daje nam objętość ok 76L
Wymiary wewnętrzne komory 76L:
szerokość: 330mm
głębokość: 420mm
wysokość: 550mm
Objętość ta będzie obłożona płytami wiórowymi o grubości 18mm ze wzmocnieniami w połowie oraz płyta z głośnikiem o grubości 22mm.
Rozmiary zewnętrzne zwiększą się o wspomniane płyty, oraz dodatkową osobną komorę na wzmacniacz.
Planowany fornir w jakimś ciemnym kolorze, toczone stożki jako nóżki.
Nie podjąłem jeszcze decyzji co do umiejscowienia głośnika, tzn. zastanawiam się czy membraną do podłogi czy z przodu razem z BR.
Nie wiem jeszcze czym to zasilę, zobaczymy jak z funduszami.
Pytanie
Czy WinISD podaje zapotrzebowanie dla danego głośnika na objętość powietrza z uwzględnieniem objętości BR, czy jest to objętość jak dla obudowy zamkniętej.?
Chodzi o to że nie chciał bym aby wyszło że dwa razy został uwzględniony BR.
C.D.N.
Skomentuj