Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Band Pass 4th dla SW-STX-8-2-300-2x2-F-S-PC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wytłumienie dałeś ma się rozumieć?

Skomentuj

Komora zamknięta jest wygłuszona, BR już nie bardzo... jest tylko kawałek gąbki wygłuszającej na ściance bocznej. Czyżby to byłą wina tego? Subwoofer jest szczelny.

Skomentuj

W przypadku przedostawania się pasm niechcianych najistotniejsze jest właśnie wytłumienie komory wentylowanej. Zamieściłem schemat wytłumienia użytego przeze mnie-efekt jest zadowalający, ale można dać jeszcze kapkę więcej. W zasadzie można wytłumić luźno prawie całą objętość, byle by zachować drożność rezonatora.

Skomentuj

A może wrzucić po cewce 4.1 mH ?
          low-END

Skomentuj

Ja to bym polecał najpierw wykonać subka zgodnie z założeniami :)

Skomentuj

Kupiłem wzmacniacz Magnat Classic 360. W tej obudowie band-pass teraz jedyne w czym się ten głośnik sprawuje to reggae i wolny rap (przedtem to w ogóle nie grało pod radiem). Ale żeby jako taki ten bas był, to wzmak mam ustawiony na max z podbiciem basu. A w radiu także loudness włączony, żeby basu było wystarczająco... Masaż jakiś jest, szkoda, że żeby coś poczuć i usłyszeć, że coś w bagażniku gra to trzeba dawać 1/3 (a gdzies przy 2/3 już są przestery) skali na radiu (a jeszcze więcej w czasie jazdy - wtedy w sumie i tak bas zanika)... Interesuje mnie, czy warto męczyć się z robieniem obudowy bas-reflex (23l/35Hz - taką polecał mi Paweł S.)? Zależy mi na tym, żeby ten bas był efektywny, a nie, żebym ustawiał wszystko na full na wzmacniaczu + jeszcze kontur w radiu, a podczas jazdy i tak wszystko by zanikało. Samochód Honda Civic 5 coupe (zastanawiam się czy ten samochód w ogóle nadaje się do nawet słabego car audio?). Z przodu szerokopasmówki pioneer'a w drzwiach (niewygłuszone), w półce wycięte otwory, żeby bas miał przebicie do kabiny. Przewody prosto z aku LGY 16mm2, bezpiecznik 80A. Przewód między głośnikiem a wzmakiem - 2,5mm średnicy jeśli dobrze pamiętam.
              Także pytanie czy opłaca się robic obudowę do tego głośnika BR, czy lepiej to wszystko sprzedać w choinkę i dać sobie spokój z CA w tym aucie?

Skomentuj

- widocznie za dużo oczekiwałeś od 8' głośnika, skoro ma masować plecy, dominować nad resztą, to raczej 12 - 15' powinno być dla Ciebie odpowiednie.
                - obudowa BandPass będzie "głośniejsza" od Bass Reflexu.
                - jak podpiąłeś głośnik do tego wzmacniacza? Chyba że kupiłeś 2x4Ohm?

Auto znośne do nagłośnienia, tyle że raczej pomyliłeś drogi - wymagasz za dużo, inwestując za mało.

Skomentuj

Nie tyle masować, co po prostu bas ma być porządnie słyszalny w aucie (podczas jazdy) a tak jest tylko przy reggae i rapie na dużej głośności...
                  Band-pass ma większą efektywność i gra głośniej od bass-reflex'u ? o-O
                  Głośnik 2x2ohm, podpiąłem normalnie, są 4 kanały, podłączyłem jedną cewkę do kanału pierwszego, drugą cewkę do kanału drugiego... Miałem do 3 i 4 podpiąć jeszcze głośniki w drzwiach, ale już mi się nie chciało kombinować z kablami...
                  Czyli rozumiem, że nie opłaca się robić BR, bo jest mniej efektywny od BP ?

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra Zobacz posta
                    Nie tyle masować, co po prostu bas ma być porządnie słyszalny w aucie (podczas jazdy) a tak jest tylko przy reggae i rapie na dużej głośności...
                    A jakim filtrem jest cięty subwoofer? Czy leci pełnym pasmem? Nadal twierdzę, że za dużo wymagasz.

Głośnik 2x2ohm, podpiąłem normalnie,
                    To dobrze, bo myślałem że pod mostki podpiąłeś :P

Czyli rozumiem, że nie opłaca się robić BR, bo jest mniej efektywny od BP ?
                    Teoretycznie tak, BP będzie głośniejsze, choć - nie wiadomo czy dobrze zrobiłeś tą obudowę.
                    Nie baw się tym, dla Ciebie będzie to strata czasu, lepiej zrób od razu coś na 10 lub 12'.

Skomentuj

Filtr dolnoprzepustowy, odcięcie na ... jakieś 150-200Hz.

Czy wymagania duże... Kolega w Civicu 5 HB ma tonsila 20/100 w BR i to łoi nieporównywalnie lepiej od tego mojego BP...

Ile kosztują około płyty wiórowe w sklepach typu Brico Marche?

Skomentuj

Filtr dolnoprzepustowy, odcięcie na ... jakieś 150-200Hz.
                        Czyli wszystko na pałę, obudowa pewnie też. Sam jeździłem długi czas z BP 4th na Mivocu XAW210 (8' 120W RMS) w Vectrze B Sedan, i mi wystarczało do normalnego słuchania. Ty masz Honda Civic 5 coupe a HB to całkiem inne ośrodki - szkoda czasu na wałkowanie tego tematu, 8' to dla Ciebie za mało, w tym samochodzie Cie nie usatysfakcjonuje. Musisz mieć coś co przebije się do środka, i tutaj albo dobra 10' albo jakaś 12 da radę. Mniejszy rozmiar nie wchodzi w grę, ale pewnie będę musiał napisać to jeszcze z 10x żeby do Ciebie dotarło. Wrzuć swoją skrzynkę do kolegi HP i zobacz jak to gra - zdziwisz się, jak różne auta potrafią spłatać figla.

Skomentuj

Czaruję...